Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiai

Balandžio 23 d. visose Lietuvos bibliotekose prasidėjo 16-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiai, skirti bendruomenių įtraukimui į skaitymo skatinimo, kūrybingumo lavinimo, mokymosi visą gyvenimą, informacinio raštingumo projektus.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka Nacionalinę bibliotekų savaitę pradėjo pasaulyje išpopuliarėjusiu bendruomeniniu technologinio švietimo projekto Coder Dojo Lietuva renginiu. Projekto organizatoriai bibliotekoje surengė programavimo užsiėmimus vaikams ir jaunimui. Vaikai, atėję į užsiėmimus bibliotekoje, mokėsi, kaip sukurti pirmąją interneto svetainę, programuoti, kurti tinklapius, žaidimus ir kitais įdomiais metodais sužinoti daugiau apie technologijų pasaulį ir galbūt su tuo susieti savo profesinę ateitį. Jiems padėjo Lietuvos IT įmonėse dirbantys programavimo profesionalai – Coder Dojo Lietuva mentoriai. 

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu suaugusius bibliotekos lankytojus Aptarnavimo skyrius pakvietė į literatūros popietę „Laikas gyvena knygose“. Literatūros mylėtojai noriai rinkosi bibliotekoje, aptarė perskaitytas knygas, analizavo lietuvių ir užsienio autorių kūrybą, dalijosi patirtimis, įgytomis skaitant. Aktyviausi skaitytojai Anarsija Adamonienė, Stefa Juršienė, Anelė Šervenikienė, Romualda Bartulienė, Marija Bartkaitienė, Aldona Petrauskienė, Zita Žiūrienė, Bernardas Smirinenko kalbėjosi apie laiko ir istorijos atspindžius Justino Marcinkevičiaus, Vinco Mykolaičio-Putino, Antano Maceinos ir kitų rašytojų kūriniuose. Ramunės Sakalauskaitės knyga „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ vertė gilintis į amžinąsias gyvenimo, būties ir tikėjimo problemas.

Daug ir mažų, ir didelių bibliotekos lankytojų dėmesio susilaukė susitikimas ir Vaikų literatūros skyriuje vykę projekto „Draugų ratas kiTOKS“ edukaciniai užsiėmimai su dailininke ir rašytoja Sigute Ach, rašančia tekstus vaikams ir suaugusiesiems, piešiančia iliustracijas, kuriančia atvirukus. Jos personažai – linksmi ir sparnuoti – gyvena ne tik knygose, bet ir ant puodelių. Po pasaulį keliauja 40 puodelių ir 30 autorės parašytų ir iliustruotų knygų, kurios žinomos ne tik Lietuvoje, bet ir svečiose šalyse – Vokietijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Italijoje, Rusijoje, Kinijoje, Japonijoje. Šviesus ir paslaptingas Sigutės pasaulis traukia tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Taigi šis susitikimas su kūrėja buvo tikra šventė skaitytojams ir, Sigutės Ach žodžiais tariant, tapo „mažo takelio pradžia į kiekvieno iš mūsų žydinčius kūrybos sodus“.

Visai šeimai buvo skirtas Nacionalinės bibliotekų savaitės renginys „Šeimų protmūšis“ Mozūriškių bibliotekoje. Renginys buvo organizuotas kartu su Juodbūdžio kaimo bendruomene „Draugystė“. Renginio dalyviai klausėsi Karolinos Gustaitytės atliekamų dainų.

Jiezno biblioteka Nacionalinės bibliotekų savaitės metu savo skaitytojus pakvietė aplankyti fotografijų parodą „Iš bibliotekos gyvenimo…“. Parodoje – akimirkos iš bibliotekoje vykusių literatūrinių renginių, bendruomenės švenčių. Jose ne vienas skaitytojas atpažino save, prisiminė bibliotekoje prasmingai praleistas akimirkas. Jiezno bibliotekoje, kaip ir daugelyje kitų rajono bibliotekų, visą savaitę vyko akcija „Atnešk negrąžintas knygas – jos reikalingos kitiems“. Ši akcija – tai bibliotekininkų priminimas visiems „užmaršiems“ skaitytojams, kad kiekviena skaitytojo paimta knyga yra laukiama kitų bibliotekos skaitytojų ir ją būtina grąžinti į biblioteką. Didelio Jiezno bibliotekos lankytojų dėmesio sulaukė Nacionalinės bibliotekų savaitės metu bibliotekininkų organizuoti individualūs mokymai senjorams „Informacijos paieška informacinių technologijų pagalba“. Senjorai aktyviai lankėsi bibliotekoje, tobulino informacijos paieškos internete įgūdžius. Nacionalinė bibliotekų savaitė buvo puiki proga į biblioteką pakviesti ir jaunuosius bibliotekos lankytojus – susipažinti su biblioteka, jos veikla atėjo Jiezno gimnazijos 2 klasės mokiniai ir jų mokytoja Danutė Acuvienė.

Stakliškių gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus vaikučiai su auklėtojais Elvyra ir Linu dalyvavo popietėje „Susitikimas su knygelėmis“. Mažieji popietės dalyviai susipažino su naujausiomis vaikiškomis knygelėmis ir kitais Stakliškių bibliotekos fonduose esančiais dokumentais, klausėsi garsiai skaitomų knygų „Vieną žiemos dieną“, „Baltaragė“, žaidė žaidimus ,,Atspėk pirmą raidę“, „Kas ką dirba“, minė mįsles, klausėsi „Abėcėlės dainelės“, žiūrėjo senosios animacijos filmuką „Triam! Labas!“.Balbieriškio bibliotekoje vyko garsiniai skaitymai „Skaitykime kartu“, kurių metu knygeles skaitė Balbieriškio pagrindinės mokyklos pirmokai ir jų mokytoja Irena. Šios mokyklos trečiokai bibliotekoje dalyvavo edukacinėje valandėlėje „Gydome knygeles“.Šie Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai vaikams dar kartą parodė, kad biblioteka yra puiki vieta įvairioms įdomioms veikloms, kad knygų skaitymas taip pat gali būti įdomus, jeigu tai darai kartu su savo bendraamžiais ir draugais.

Pakuonio bibliotekoje Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai kvietė geriau pažinti gimtąjį kraštą. Bibliotekoje lankėsi Nemuno kilpų regioninio parko edukologė Roma Milušauskienė. Ji bibliotekos lankytojams pristatė Regioninio parko parengtą virtualią kelionę po Prienų kraštą, supažindino su lankytinomis rajono vietomis, istorijos, archeologijos ir architektūros paminklais.

Daugelis bibliotekos padalinių (Jiezno, Purvininkų, Veiverių, Ašmintos, Kunigiškių, Klebiškio, Jiestrakio, Pakuonio, Sūkurių, Šilavoto, Tartupio, Išlaužo bibliotekos) atsiliepė į Lietuvos bibliotekininkų draugijos ir Britų tarybos kvietimą dalyvauti iniciatyvoje „Šekspyras gyvas bibliotekose“, rengė šio žymaus anglų poeto kūrybos skaitymus, parodas, skirtas paminėti kūrėjo 400-ąsias mirties metines.

Jau šešioliktą kartą visose Lietuvos bibliotekose rengiama Nacionalinė bibliotekų savaitė buvo puiki proga ne tik aktyviems bibliotekų lankytojams, bet ir tiems, kurie tik labai retai praveria bibliotekų duris arba visai neateina į biblioteką, dar kartą įsitikinti, kad biblioteka yra puiki vieta ne tik skaityti, bet ir bendrauti, dalintis, o kartais, prisimenant Sigutės Ach žodžius, kažkuriam iš lankytojų tampa „mažo takelio pradžia į kiekvieno iš mūsų žydinčius kūrybos sodus“. To tikisi ir siekia kiekviena biblioteka ir kiekvienas bibliotekininkas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close