Europos diena Birštone paminėta įspūdingai

Kasmet Birštono viešoji biblioteka rengia Europos dienos šventes. Šiais metais Europos dienos projektą „Mūsų Europa – spalvos, muzika, skoniai…“ finansavo Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Gegužės 9-osios pavakare birštoniečiai ir kurorto svečiai rinkosi prie sanatorijos „Versmė“ fontano, kur skambėjo Lietuvos karinių oro pajėgų orkestro (kapelmeisteris kapitonas Ričardas Kukulskis) atliekamos melodijos.
Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė pasveikino susirinkusius su Europos diena ir priminė, kad švęsti gegužės 9 d. kaip taikos ir Europos dieną buvo nuspręsta 1985 metais Europos Sąjungos vadovų aukščiausiojo lygio susitikime Milane.
Lietuva, palaikydama šią idėją, Europos dieną švenčia jau nuo 2002 metų, dar prieš tapdama oficialia Europos Sąjungos nare 2004 metais . Birštonas šią tradiciją tęsia nuo 2008 metų. Europos Komisijos atstovybei Lietuvoje parėmus, šiemet Birštone Europos dieną švenčiama jau 9-tą kartą. „Laukdami Europos dienos šventės skelbėme fotonuotraukų konkursą ,,Mano žvilgsnis į mylimą Lietuvą“, kvietėme pasidalinti savo užfiksuotais įdomiausiais Lietuvos vaizdais. Jas eksponavome bibliotekos pirmojo aukšto languose. Bibliotekos lankytojai, svečiai balsavo ir išrinko įdomiausių nuotraukų autorius. Daugiausiai balsų surinko Birštono gimnazijos mokytoja Nijolė Juozaitienė ir jos nuotrauka, daryta 2016 m. sausio 13 dieną Vilniuje prie Televizijos ir radijo bokšto. Prie nuotraukos užrašas „Nugalėję save ir 9 km trasą Sausio 13-osios bėgime „Gyvybės ir mirties keliu“. Antrą vietą pelnė Ramučio Gustaičio nuotrauka ,,Šventoji“. Trečią vietą laimėjo mūsų bibliotekos Suaugusiųjų skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėjos Jurgitos Pagrandytės nuotrauka ,,Pakeliui namo“. Paroda bibliotekos pirmojo aukšto languose bus eksponuojama iki gegužės 15 dienos“, – sakė direktorė.
Po įspūdingo Lietuvos karinių oro pajėgų orkestro koncerto, kuriame skambėjo Europos šalių muzika, Birštono viešosios bibliotekos direktorė A. Jaskūnienė padėkojo Birštono gimnazijos technologijų mokytojams Vedai Matinaitienei, Nijolei Juozaitienei ir Algiui Guobiui, kurie su savo mokiniais surengė originalią akciją-ekspoziciją ,,Taika Europoje“ – iš faneros pagamino Lietuvos kontūrą, kuriame visi norintys galės kabinti pačių išlankstytas gerves. A. Jaskūnienė dėkojo Birštono gimnazijos bendruomenei, direktoriui Alvydui Urbanavičiui, Birštono kultūros centro darbuotojams ir direktoriui Zigmui Vileikiui, garso inžinieriui Antanui Ūzui, sanatorijos ,,Versmė“ kolektyvui, direktoriui Antanui Daniui, Kauno apskrities viešajai bibliotekai, direktorei Astai Naudžiūnienei bei Strateginės plėtros ir inovacijų centro vadovei Editai Urbonavičienei.
Europos dienos proga Birštono gimnazijos mokytojų Virginijos Urbanavičienės, Birutės Sinkevičienės, Astos Lasaitienės mokiniai piešė piešinius tema „Mes ir Europa“, rašė palinkėjimus Europos jaunimui ir kvietė būti vieningiems. Piešiniai eksponuojami Birštono gimnazijoje.

Vakaronė su Beata Nicholson
Europos diena buvo užbaigta Birštono kurhauze įdomia ir skania vakarone su žinoma TV laidų vedėja, kulinarinių knygų autore Beata Nicholson. Kulinarijos žinovė Beata supažindino gausiai susirinkusius vakaronės dalyvius ne tik su europietiška virtuve, bet ir trumpai papasakojo apie savo kelią į kulinarijos pasaulį, mokymąsi kulinarijos koledže, apie išbandytus ir sukurtus naujus maisto receptus bei parašytas knygas.
„Maisto gaminimas šeimoje – ne tik pareiga. Šeimos susėdimas prie bendro stalo pusryčiams, pietums ar vakarienei yra labai svarbi gyvenimo dalis. Maistas ir sėdėjimas kartu prie stalo turi vos ne sakralinę reikšmę – juk mes sėdim kartu ir darom kažką bendro, kažką kalbam, bendraujam. Juk meilė savo artimiesiems irgi išreiškiama maistu“, – sakė Beata.
Beata kartu su savo sese Odeta atsivežė ir keletą jau paruoštų patiekalų, iškeptą velsietišką vaisinį pyragą.
Europa yra lopšys daugelio dalykų, taip pat ir virtuvės. Garsios yra ir Indijos, Japonijos, Kinijos virtuvės, iš kurių taip pat kažką mes, europiečiai, esame „pasiskolinę“. Kaip pavyzdį Beata pateikė britus, kurie indišką virtuvę laiko sava… Britanijoje yra daug indiškų prieskonių parduotuvėlių, originalių restoranų. Pasak Beatos, kiekvienos šalies virtuvę ir jos turinį lemia tai, kas tame krašte auga geriausiai. Pasak jos, išsiskiria italų virtuvė, kuri paplitusi po pasaulį, nes daug italų yra emigravusių iš savo šalies, o kartu ir garsinusių savąją virtuvę.
Išklausius įdomių pasakojimų apie europietiškas ir kitas garsias virtuves, teko paragauti ir Beatos pagaminto ančiuvių pyrago (labai gardus), tortilijų, velsietiško pyrago su vaisiais bei neapolietiškos picos…
„Mano virtuvė lietuviška, bet aš nusiteikusi patirti nuotykių, išmokti puikių gerų dalykų iš kitur. Kūryba virtuvėje labai svarbu – čia pailsi, išlaisvini savo kūrybines galias“, – šypsodamasi dėstė Beata.
Baigiantis vakarui buvo galima įsigyti kulinarinių Beatos knygų su jos autografu.
Europos dienos šventės projektą ,,Mūsų Europa – spalvos, muzika, skoniai…“ rėmė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

DSCF2737

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close