Interviu su rajono meru Vytu Bujanausku

Jau daugiau nei pusantrų metų Prienų rajono savivaldybei vadovauja meras Vytas Bujanauskas. Rajono merą kalbina „Naujojo Gėlupio“ korespondentė.

 

Kokios nuotaikos ir darbai lydėjo šį laikotarpį?

Pusantrų metų laikotarpis nėra ilgas didesniems darbams nuveikti. Prienų rajono savivaldybei, kaip ir kitoms Lietuvos savivaldybėms, nuolat mažinamas finansavimas, tad metai nebuvo lengvi. Kelių priežiūra, gyvenviečių ir miestų apšvietimas, buitinių atliekų tvarkymas, šilumos tiekimas, projektinė, investicinė veikla, gerbūvio kūrimas, pagalba žmonėms, bendruomenėms, biudžetinių įstaigų veikla – pagrindinis Savivaldybės tarybos ir administracijos rūpestis.

Savivaldybė – tai savivalda. Tačiau ji nėra savarankiška institucija, kaip neretai stengiamasi deklaruoti ar atrodo iš šalies. Daugeliu atvejų esame įpareigoti vykdyti Vyriausybės, ministerijų teisės aktus, kurie priimami, sakyčiau, ne visada apgalvotai. Būna apskritai savivaldybėms nepriimtinų. Pavyzdžiui, švietimo sistemos reforma sukėlė nemažą šurmulį bendruomenėse. Kalbama, kad uždarėme mokyklas. Tačiau nė viena mokykla nebuvo uždaryta, tik pertvarkytas jų tinklas. Tokie pasikeitimai buvo labai reikalingi, nes mokinių rajone per metus sumažėjo beveik 300. Prienų rajono, kaip ir visos Lietuvos, gyventojų skaičius nuolat mažėja, rajonas sensta.  

Pagrindinis savivaldybės tikslas ir rūpestis yra žmogus, jo gerovė. Aš noriu ir siekiu, kad mūsų krašto žmonės gyventų kuo geriau. Sukurti gerą infrastruktūrą verslui, turizmui, sportui, sveikatos apsaugai, sutvarkyti kelius, apšvietimą ir kt. nėra lengvi uždaviniai. Pagrindinė judėjimo į priekį jėga – projektai, finansuojami iš ES struktūrinių fondų, Vyriausybės, Vietos veiklos grupės (VVG) įgyvendinami  projektai. Gautas finansavimas leido atnaujinti rajono mokyklų sporto aikštynus, visuomenės poreikiams skirtus pastatus, sutvarkyti gatves. Kaimuose per VVG projektus tvarkomos viešosios erdvės, pastatai, vykdomi geriamojo vandens įrengimų rekonstrukcijos darbai. Džiaugiuosi, kad skirtas finansavimas biokuro katilinės statybai Prienuose, nes šilumos kainos mūsų rajone yra vienos iš didžiausių Lietuvoje, nors pernai jas pavyko nors truputį sumažinti.

Labai aktuali gyventojams būsto renovacija. Prienuose yra tik du renovuoti daugiabučiai gyvenamieji namai. Aplinkos apsaugos ministerija šiais metais planuoja pakeisti pastatų renovacijos finansavimą (finansavimas didinamas iki 40 proc.) ir visą renovacijos administravimą nuo 2013 metų planuojama perduoti savivaldybėms. Tai nauji darbai, sudėtinga veikla. Kad viskas eitų į priekį, su viskuo privalėsime susitvarkyti. Didelį rūpestį savivaldybei kelia socialinių būstų stygius (šiuo metu Savivaldybė yra suteikusi socialinį būstą 278 šeimoms).

Nuo 2007 m. dirbote Savivaldybės taryboje. Išrinktas antrai

kadencijai, tapote meru. Viena yra būti paprastu Tarybos nariu, kita – pačiam formuoti patikimą komandą, priimti ne tik padėkas ir gėles, bet ir kritikos strėles. Kaip jaučiatės šiose pareigose?

Tarybos nariu buvau išrinktas ir antrai kadencijai. Nemanau, kad Tarybos narys yra mažiau atsakingas už priimamus sprendimus negu meras. Visi mes atskaitingi gyventojams. Kiekvienas Tarybos narys tiesiogiai bendrauja su savo rinkėjais ir puikiai žino žmonių problemas, yra atsakingas už jų sprendimą. Dabartinė politinė komanda yra pajėgi susitvarkyti su visais esamais sunkumais, dirba kryptingai, turi idėjų. Norėčiau efektyvesnio Savivaldybės administracijos darbo, daugiau kai kurių skyrių iniciatyvos, kūrybiškumo Matau, kad stinga organizacinių, vadybinių gebėjimų, valdant kai kuriuos skyrius. Per didelė ir ne visada reikalinga biurokratija atima iš Savivaldybės darbuotojų daug laiko ir jėgų. Reikia paprastinti ir tobulinti ne savivaldybės lygmens teisės aktus. Visi mes norime, kad darbai vyktų kur kas sparčiau, tačiau ne viskas mūsų valioje ir galioje. Kritika reikalinga visiems. Ne tik merui, bet ir kiekvienam Savivaldybės darbuotojui. „Vienas spyris – tai greitesnis žingsnis į priekį“. Žinoma, kritika privalo būti racionali, reikalingi konkretūs pasiūlymai, ne tik kalba dėl kalbos. Nesolidu save populiarinti, suasmeninant bendrus darbus, šimtą kartų kelti tą pačią problemą ir nepasiūlyti nė vieno jos sprendimo.  Kiekvienas jausimės gerai, jei būsime padorūs ir nežeminsime vieni kitų, kartu ieškosime sprendimų. Greičiau juos ir atrasime, nes mažiau jėgų išnaudosime nekonstruktyviai kritikai, o daugiau kūrybai.

Meras yra arčiausiai žmonių esantis valdžios atstovas. Jis turi tapti stipria politine valdžios figūra, atstovaujančia tiesiogiai žmonių, o ne politinių partijų interesams. Ar dažnai per tą laiką kontakto su meru ieškojo paprasti Prienų rajono žmonės? Kokios problemos juos atvesdavo į Jūsų kabinetą?

Prienų rajono savivaldybės taryboje yra 25 nariai ir kiekvienas iš jų turi jausti asmeninę atsakomybę. Negaliu paneigti, kad politinės partijos nėra jėga. Kiekviena partija nori, kad rajonas klestėtų ir žmonės būtų patenkinti. Tai puikiai atsispindi partijų programose.

Į mero kabinetą rajono gyvevntojai ateina vedini kasdienių rūpesčių, paprastų žmogiškų problemų ar nusiskundimų. Dažnai gyventojai skundžiasi dėl komunalinių atliekų surinkimo ir mokėjimo už atliekas sistemos netobulumo. Gauta nemažai nusiskundimų dėl Savivaldybės socialinių būstų būklės. Galime pasidžiaugti, kad buvo gauta parama socialiniams būstams įsigyti ir tai leido pagerinti gyvenimo sąlygas kelioms šeimoms. Dažnai gyventojai į merą kreipiasi ir dėl sunkios materialinės padėties, prašydami suteikti jiems finansinę paramą. Dirbdami kartu su Savivaldybės administracijos skyrių specialistais, stengiamės išspręsti kiekvieno besikreipiančiojo problemas. Smagu, kad kartais užtekdavo tik ramaus dalykiško pokalbio, kad problemų prislėgtas gyventojas nusiramintų, pasijustų geriau. Norėčiau, kad gyventojai ateitų ne tik su problemomis, skundais, bet dažniau su pasiūlymais, savo mintimis dėl mūsų krašto kūrimo, vystymo.

Kokia 2013 metų Savivaldybės biudžeto padėtis?

Šiuo metu visos rajono biudžetinės įstaigos teikia finansinius planus naujo biudžeto formavimui. Noriu padėkoti įstaigų vadovams, kad jie puikiai supranta valstybės, savivaldybės finansinę padėtį ir stengiasi realiai planuoti biudžetus. Norėtųsi, kad savivaldybės biudžetas 2013 metais išlaikytų bent jau 2012 metų lygį. Deja, visi požymiai rodo, kad tai gali ir neįvykti. Galvoju, kad LR Seimo nariai:  Andrius Palionis, Vytautas Kamblevičius ir Sergejus Jovaiša, taip pat mes visi bandysime daryti įtaką, kad Prienų rajono savivaldybės finansavimas būtų padidintas.

Kokia Savivaldybės kontroliuojamų įmonių ekonominė situacija?

Kaip žinia, Prienų rajono savivaldybė turi tris įmones: UAB „Prienų butų ūkis“, UAB „Prienų vandenys“ ir AB „Prienų šilumos tinklai“. Įmonių ekonominė situacija nėra tokia gera, kaip norėtųsi, bet įmonių vadovai ieško galimybių, kad veikla vyktų, būtų atlikti darbai, sėkmingai įgyvendinami projektai, išlaikytos darbo vietos.

Pasidžiaugti nuveiktu smagu. Kas liko neįgyvendinta ir planuojama įgyvendinti šiais metais? 

Šiais metais planuojama užbaigti parengtus projektus: sutvarkyti Prienuose esančio karinio miestelio gatves, Revuonos parką, įrengti dviračių takus. Rajone bus baigti tvarkyti sporto aikštynai. 2014 metais prasidės naujas finansavimo etapas iš ES struktūrinių fondų. Prienai ilgą laiką buvo praradę viešbutį, bet didelių pastangų dėka „Revuonos“ viešbutis atgautas. Ruošiama viešbučio pastato koncepcija, planuojama vykdyti renovaciją. Šiais metais turėtų būti pradėti biokuro katilinės statybos darbai, Veiveriuose bus įkurtas vaikų dienos centras, planuojama Šilavoto pagrindinės mokyklos renovacija, Ašmintoje turėtų būti baigtas daugiafunkcio centro renovacijos antrasis etapas. Artimiausiu metu turėtų būti išspręsti Jiezno miesto šildymo klausimai.

Pabrangus elektros energijai, Savivaldybė privalės dar labiau taupyti. Ar žiemos metu neužges šviesa miesto gatvėse?

Manau, kad ne tik Savivaldybė, bet ir kiekvienas gyventojas taupo. Šiuo metu Savivaldybės finansiniai ištekliai neleidžia apšviesti miesto gatvių visą naktį. Reikės su tuo susitaikyti, nes kitaip nebus.

Turbūt ne kartą buvote susitikęs su Darbo biržos vadovais. Kaip savivaldybė gali prisidėti prie bedarbystės mažinimo Prienų rajone?

Bedarbystės klausimai rajone ne kartą aptarti, diskutuota, ieškota galimybių spręsti nedarbo problemą. Nedarbo lygis rajone svyruoja, priklausomai nuo sezono,  iki 10 proc. Kaip teigia Darbo biržos atstovai, į juos 2012 metais kreipėsi 3 500 asmenų. Nedarbas po truputį mažėja, tačiau mažėjimas nėra ženklus. Deja, sumažinti nedarbo lygį rajone labai sudėtinga. Naujas darbo vietas galėtų steigti smulkieji verslininkai, tačiau dėl sunkios finansinės padėties darbuotojai dažniau atleidžiami, o ne priimami nauji.

Ar Prienų rajone kuriama palanki aplinka verslui?

Prienų rajono geografinė padėtis yra labai palanki strategiškai ir manau, kad smulkiajam verslui vystytis bei plėstis čia yra visos galimybės. Yra visos sąlygos vystyti kaimo turizmą, smulkiuosius amatus, kulinarinį paveldą. Praėjusiais metais savivaldybės biudžete buvo numatyta lėšų smulkiajam verslui remti. Tai nedideli pinigai, tačiau vis šiokia tokia pagalba verslininkams. Per metus trims Prienų rajono verslininkams buvo kompensuotos naujų įmonių steigimo išlaidos, vienai įmonei padengtos mokamos palūkanos, vienai skirta lėšų naujoms darbo vietoms kurti. Didžiausia problema, kad yra įmonių, kurios savo veiklą vykdo Prienų rajone, tačiau registruotos kituose miestuose. Tokios įmonės naudojasi mūsų rajone sukurta infrastruktūra, tačiau mokesčius moka ne mūsų savivaldybei. Dėl to savivaldybės biudžetas kasmet netenka dalies pajamų, kurios yra labai svarbios.

Dalis rajono teritorijos yra Nemuno kilpų regioniniame parke. O tai sudaro sunkumų vykdant kai kuriuos darbus ne tik Savivaldybei, bet ir atskiriems rajono gyventojams. Bendradarbiaudami su regioninio parko direkcija visus sunkumus mėginame išspręsti. Jau yra padaryta ir suderinta Nemuno kilpų regioninio parko planavimo schema, ribų ir buferinės zonos ribos. Buvo atsižvelgta į Savivaldybės ir gyventojų prašymus.

Dideles viltis dedu į Pociūnų aerodromą. Jo plėtra, bendrų projektų su verslininkais ir Savivaldybės užsienio partneriais įgyvendinimas gali ne tik atgaivinti aerodromą, jo teikiamas paslaugas, bet ir prisidėti prie turizmo, tam reikalingos infrastruktūros sukūrimo, sėkmingos plėtros. Jau vyksta dialogas tarp Pociūnų ir Suomijos miesto Asikkalos.

Kokią įtaką, Jūsų nuomone, savivaldos Lietuvoje raidai galėtų turėti tiesioginiai mero ir seniūnų rinkimai. Šią poziciją aktyviai palaiko ir šalies Prezidentė, tačiau kol kas nėra jokių sprendimų.

Aš už tiesioginius mero rinkimus, tačiau mero atsakomybė už rajono vystymą turi būti siejama su įteisintu didesniu savarankiškumu.

Kokius didžiausius tikslus norėtumėte įgyvendinti kadencijos metu? Įvardykite savo fantastinę idėją.

Vienas iš svarbiausių tikslų šioje kadencijoje – sumažinti šildymo paslaugos kainą. Šia linkme mes intensyviai dirbame. Tai biokuro katilinės statyba, gyvenamųjų daugiabučių namų renovacija, šilumos tiekimo trasų keitimas.  

Prienai turi viską, kas gražiausia gamtoje: miškų, kalvų, Nemuną, šaltinių,  upelių. Tik šie „paslėpti“ po žeme, tik kur ne kur išlenda. Reikėtu juos „atidengti“. Su trykštančiais šaltiniais Prienai būtų unikalūs Lietuvoje. Jau nuo seno Prienai garsėjo gera vandens kokybe, dėl jos buvo pastatytas alaus bravoras. Šaltinio vanduo gali būti mūsų miesto simbolis. Fontanai, rajono menininkų skulptūros galėtų puošti skverus, kiemus, parkelius.

Aš manau, kad mūsų rajone svarbu plėsti ir vystyti turizmą, todėl kursime naujas darbo vietas ir skatinsime smulkųjį verslą. Viena iš fantastinių idėjų finansiniu požiūriu – aplinkkelio įrengimas. Tai sumažintų transporto srautus per miestą. Taip būtų užtikrintas gyventojų saugumas ir sumažintas triukšmas, tarša. Nemuno pakrantėje galėtų būti įrengtas pasivaikščiojimų ir pramogų takas, veiktų nedidelės kavinukės, arbatinės, mažų laivelių prieplauka, renovuotas „Revuonos“ viešbutis ir sutvarkytas parkas, įrengti dviračių takai mėgstantiems aktyvų poilsį. Planuose yra ir baseinas prie sporto centro, kuris tarnautų prieniečių sveikatingumui, jaunimo užimtumui.

Fantazuoti ir planuoti galima daug, bet aš nesu linkęs žadėti to, ko negaliu įgyvendinti.

Ko palinkėtumėte rajono žmonėms?

Prienų krašto žmonės yra labai darbštūs, išradingi, kūrybingi. Aš visiems linkiu saugoti savo sveikatą, suprasti esantį šalia, gyventi su meile, be pykčio ir pavydo. Kiekvieną dieną pradėti su šypsena, tikėti, kad gyvenimas pagerės ir nereikės vykti į užsienį, o savo svajones įgyvendinsite gimtinėje. Tad siekime to visi kartu.

 

Kalbino Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close