Sausio 18 dieną Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prienų rajono policijos komisariato pareigūnai ataskaitiniame susirinkime apžvelgė praėjusių metų darbo rezultatus ir numatė veiklos prioritetus ateičiai.

Sausio 21 d. Prienų PK viršininkas Dainius Janavičius ir Organizacinės grupės viršininkas Arūnas Malinauskas mintimis apie veiklos rezultatus pasidalino su  rajono spaudos atstovais.

 

Nusikalstamumo banga atslūgo

 PK viršininkas sakė, kad kiekvienų metų pradžioje sudaromi veiklos planai ir numatomi norimi pasiekti rezultatai.

– Visus skaičiukus, kuriuos buvome suplanavę pasiekti, pasiekėme. Penkerius metus aukštyn kilusi nusikalstamumo kreivė jau pasiekė viršūnę, ir 2012 metais jau turėjome ženklų nusikalstamų veikų mažėjimą. Malonu ir tai, kad praėjusių metų laikotarpiu nebuvo nė vieno nužudymo, – sakė D. Janavičius.

Viršininkas pasidžiaugė, kad 2012-ieji kriminalinės policijos skyriui ir visam komisariatui buvo vieni sėkmingiausių per pastarąjį penkerių metų laikotarpį. Praėjusiais metais ne tik mažėjo nusikalstamumas rajone, bet padidėjo atskleistų ir ištirtų nusikalstamų veikų rodikliai nuo 49,1 proc.2011 m. iki 59,7 proc.2012 m. Respublikos policijos įstaigų ištirtų nusikalstamų veikų vidurkis yra 50,9 proc., tad Prienų pareigūnų pasiektas rezultatas yra ženkliai aukštesnis už šalies vidurkį. Pareigūnams gerai sekėsi surasti kaltus asmenis, nukentėjusiesiems grąžinti pavogtą turtą, o ištirtas bylas perduoti teismui. Per ataskaitinį laikotarpį buvo pradėti 544 ikiteisminiai tyrimai. Užregistruota 514 nusikalstamų veikų, kurių didžiąją dalį, t. y. 93,3 procento sudarė nusikaltimai, likusi dalis – baudžiamieji nusižengimai. Prienų PK pareigūnus džiugina tai, kad 2012-ieji buvo pirmi metai, kuomet augančio nusikalstamumo banga, trukusi trejus iš eilės metus, pagaliau atslūgo. Lyginant su praėjusiais metais, nusikalstamumas sumažėjo 20,2 proc. Prienų r. PK užregistravo 130 nusikalstamų veikų mažiau nei2011 m. Ataskaitiniais metais buvo užregistruota 514 nusikalstamų veikų, o2011 m. – 644 nusikalstamos veikos.

2011 metais šios rūšies nusikalstamų veikų užregistruota 406, o 2012 metais tik 277 nusikalstamos veikos, t. y. 31 proc. mažiau nei2011 m. Ženkliai mažėjo vagysčių ir sukčiavimų atvejų: 2011-aisiais užregistruota 311 svetimo turto vagysčių, 2012-aisiais – 229 vagystės, sukčiavimų 2011 metais užregistruota 43, o 2012 metais – tik 10. Sumažėjo net 76 proc. Džiugina ir tai, kad sumažėjo tyčinio turto sunaikinimo ar sugadinimo atvejų. 2011 metais užregistruotos 47 nusikalstamos veikos, o 2012 metais tik 30.

 Daugiausia nusikalstamų veikų registruojama Prienų mieste, Jiezno ir Veiverių seniūnijose. Prienų mieste nusikalstamumą įtakoja žinomos  nusikalstamos grupės nariai. Tačiau Policijos ir visuomenės pastangų dėka, vykdant bendrus darbus, kriminogeninė situacija Prienų rajone nėra sudėtinga, matomi ir teigiami rezultatai.

Prienų rajone 2012 metais užregistruoti 2 išžaginimai, 2011 metais tokių nusikaltimų nebuvo. Per 2012 metus nebuvo užregistruota nužudymų, 2011 metais – 1, tačiau užregistruoti 3 sunkūs sveikatos sutrikdymai,2011 m. tokių nusikaltimų nebuvo. Priėmus įstatymą dėl smurto artimoje aplinkoje, atsirado nauja policijos darbo sritis. Šių smurto atvejų tyrimas turi tam tikrą specifiką tiek teisine, tiek etine prasme. Per 2012 metus užregistruotos 73 nusikalstamos veikos dėl smurto artimoje aplinkoje. Jos sudarė 14,2 proc. visų 2012 metais registruotų veikų.

2012 metais ištirtos 307 nusikalstamos veikos, iš jų 33 nusikalstamos veikos arba 10,7 proc. ištirta pagreitinto proceso tvarka ir 77 nusikalstamos veikos arba 25  proc. ištirtos baudžiamojo įsakymo tvarka.

Per 2011 metus užregistruoti 9 sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai, o 2012 metais užregistruota 12 nusikaltimų, kurių ištirta 91,7 proc. 

Per ataskaitinį laikotarpį nusikalstamų veikų, susijusių su organizuotų nusikalstamų grupuočių veikla, neužregistruota. Kriminalinės policijos tyrėjai kartu su viešosios policijos skyriaus pareigūnais vykdė operatyvines-prevencines priemones, nukreiptas prieš neteisėtą narkotikų, ginklų apyvartą, prekybą žmonėmis, kontrabandą. Per 2012 metus pradėti trys ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos narkotikais, 8 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėtos namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų prekybos, taip pat užregistruotos ir ištirtos keturios nusikalstamos veikos dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais. Operatyvinių tyrimų metu trims asmenims pritaikytas LR Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas.

2012 metais buvo paskelbta 19 asmenų, pasislėpusių nuo teisėsaugos, paieška.  Pavyko surasti 9. Per ataskaitinį laikotarpį taip pat paskelbta 4 asmenų, dingusių be žinios, paieška. Visi 4 surasti. 

D. Janavičius pastebėjo, kad nežiūrint į kai kuriuos trūkumus, 2012 metų Policijos komisariato veiklos plane numatytus rodiklius įvykdė beveik 100 procentų.

– Apibendrindamas praėjusių metų rezultatus, noriu pasidžiaugti ir pasakyti, kad 2012 metų policijos komisariato veiklos plane iškeltus uždavinius kolektyvas įvykdė ir numatytus tikslus pasiekė. Džiugu, kad daugelis kriminalinės policijos skyriaus pareigūnų kartu dirba jau daug metų, turi didelę darbo patirtį. Galima sakyti, kad kolektyvo branduolį sudaro tikri profesionalai, kurie sugeba dabar ir sugebės ateityje išspręsti visus jiems keliamus uždavinius, susitvarkyti su galimais iššūkiais  savo kasdieninėje tarnyboje. 

 

Pėstieji privalo turėti atšvaitus

Prienų policijos komisariato pareigūnai per2012 m. išaiškino 1 874 KET pažeidėjus (2011 m. – 2 258), 110 neblaivių asmenų (2011 m. – 154), 32 asmenis, neturinčius teisės vairuoti transporto priemones (2011 m. – 58), už greičio viršijimą sulaikė 782 (2011 m. – 382). Dėl bandymo papirkti patrulių būrio (PB) pareigūnus2012 m. pradėta 10 ikiteisminių tyrimų. KPG pareigūnai administruodami gautą informaciją iš stacionarių greičio matuoklių2012 m. tyrė 559 medžiagas, tuo tarpu2011 m. tokių tyrimų buvo atlikta ženkliai mažiau – 296. Avaringumo rodikliai, t. y. informacija apie eismo įvykius, sužeistuosius ir žuvusiuosius,2012 m. yra pakankamai geri. Per2012 m. įvyko 208 eismo įvykiai (2011 m. – 191). Džiugu paminėti, kad  įskaitinių eismo įvykių metu žuvo ženkliai mažiau asmenų.2012 m. žuvo 2 žmonės,2011 m. – 5. Sužeista taip pat šiek tiek mažiau:2012 m. – 21, o2011 m. – 22). Iš viso eismo įvykius įvykdė 14 neblaivių asmenų (2011 m. – 16). Eismo įvykių priežastys panašios: reikalavimo duoti kelią nevykdymas, važiuojant per sankryžas, keičiant važiavimo kryptį, saugaus greičio, kelio ženklų ir ženklinimo nesilaikymas. Eismo įvykius daugiausia padaro jauni žmonės, kurie vairuoja transporto priemones neturėdami teisės jas vairuoti ar būdami neblaivūs. Labai daug įtakos avaringumui turi eismo dalyvių vairavimo kultūros stoka, kelio ženklų ir ženklinimo nesilaikymas, greičio viršijimas, važnyčiotojų ir pėsčiųjų eismo dalyvių kelių eismo taisyklių ignoravimas. Eidami tamsiu paros metu pėstieji neturi šviesą atspindinčių atšvaitų, todėl eismo dalyviams sunku juos pastebėti. Atšvaitai rajono gyventojams, mokiniams įvairių prevencinių priemonių metu yra dalijami nuolat.

Eismo įvykių mažinimui rajono keliuose darbas buvo atliekamas sistemingai, o prioritetai2012 m. organizuojant PB pareigūnų veiklą buvo skiriami viešosios tvarkos bei žmonių saugumui užtikrinti.

PB pareigūnai vyko į 1 752 iškvietimus. Tarp jų dėl triukšmo – 250 kartų, dėl smurto artimoje aplinkoje – 28 kartus. Sulaikyti 5 paieškomi asmenys. PB pareigūnai per2012 m. patikrino 2 957 transporto priemones, patikrino 64 asmenis, esančius probacijos tarnybos įskaitose, 60-čiai asmenų suteikė socialinę pagalbą.

Pagrindinė problema organizuojant PB pareigūnų veiklą yra ta, kad2012 m. patruliams dėl įvairių priežasčių palikus tarnybą (išėjus į pensiją, į kitus PK) liko 6 laisvi etatai, todėl prižiūrimoje teritorijoje užtikrinti viešąją tvarką ir eismo saugumą yra pakankamai sudėtinga. Vienu metu vidutiniškai gali dirbti tik vienas ekipažas. Tačiau D. Janavičius patikino, kad susiklosčius ypatingai situacijai, gali į įvykį išvažiuoti ir keturi. Labai didelis pastiprinimas jaučiamas nuo balandžio 1 dienos, kai pasikeitė Prienų komisariato pavaldumas, iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato perėjus į Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato administruojamą zoną. Nuo tada 2 ekipažai 2-3 kartus per savaitę patruliuoja Prienų savivaldybės keliuose.

 

Prevencinė veikla pradedama nuo mokyklos

Prevencijos poskyrio pareigūnai bendradarbiaudami su įvairiomis institucijomis parengė ir įgyvendino keletą prevencinių programų, konkursų, akcijų, priemonių. Tarp jų kasmetinis teisinių žinių konkursas „Temidė“, konkursas-viktorina „Šviesoforas“, akcija „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus“, prevencinė priemonė „Smurtui šeimoje – ne“ ir kt.

Per2012 m. buvo organizuota 10 susitikimų su gyventojais prevencijos ir visuomenės saugumo užtikrinimo klausimais. Susitikimų metu buvo skleidžiamos saugios kaimynystės bei saugios aplinkos kūrimo idėjos, bendruomenės skatinamos steigti saugios kaimynystės grupes. Jiezne ir Ašmintoje buvo įsteigtos 2 pirmosios rajone saugios kaimynystės grupės. Tose vietose yra ženklas, informuojantis apie saugią kaimynystę. Tai atbaido potencialius nusikaltėlius. Be to, tos grupės žmonės nemažai žino apie įvairius sukčius, būna patys budrūs ir apie tai įspėja vyresnio amžiaus kaimynus.

Per2012 m. Prevencijos poskyrio tyrėjai kartu su kitų PK padalinių pareigūnais organizavo ir vykdė 76 reidus užkardant administracinius teisės pažeidimus ir nusikalstamas veikas, susijusias su neteisėta akcizinių prekių apyvarta. Buvo pradėti 7 ikiteisminiai tyrimai.  

Kaip sakė Prienų policijos komisariato viršininkas, per metus buvo ženkliai susilpninta nusikalstamų grupuočių veikla.

– Viliamės, kad praėjusiais metais sumažėjęs nusikalstamumas ir išaugęs nusikalstamų veikų atskleidimas teigiamai paveiks rajono bendruomenės nuomonę apie mūsų atliekamą darbą, padės kelti visuomenės pasitikėjimą kiekvienu policijos pareigūnu ir policija apskritai, – sakė Prienų PK viršininkas D. Janavičius.

Išklausius Prienų policijos komisariato viršininko D. Janavičiaus praėjusių metų rezultatų apibendrinimą ir susipažinus su specialistų pateiktomis ataskaitomis, susidaro įspūdis, kad galimybės ir sąlygos dirbti yra geros. Ypač kai yra patyrusių ir profesionalių savo srities specialistų, kai Alytaus apskrities VP aprūpina ryšio priemonėms, transportu, tinkamai įrengia darbo vietas. KP viršininkas pasidžiaugė, kad komisariate įrengta II lygio saugos sistema. Policijos pareigūnų išsilavinimas atitinka užimamas pareigas, kvalifikacija aukšta, o amžiaus vidurkis – 39 metai. Pasak D. Janavičiaus, pagal amžių ir turimą darbo stažą, jau daugelis gali išeiti į pensiją. Tačiau dabar šie žmonės – turtas, nes jų darbo patirtis neįkainojama.           

 

Stasė Sipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close