Kaimo gyvenimas gerėja Vietos veiklos projektų dėka

Sausio 21 d. vyko pirmasis Prienų rajono Vietos veiklos grupės (VVG) valdybos posėdis, kuriame buvo svarstomas finansinės paramos skyrimas vietos projektams įgyvendinti pagal „Vietos plėtros 2009-2014 metų strategijos“ I ir II prioritetų priemones, įgyvendinimas pagal priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ (LEADER metodu). Posėdžio metu buvo patvirtinta 10 projektų už beveik 3 mln. Lt. Šiam etapui, preliminariais duomenimis, surinktos 33 paramos paraiškos daugiau nei 5 mln. Lt. Pagal pirmąjį kvietimą praėjusiais metais buvo pasirašyta 18 sutarčių už daugiau nei 2 mln. Lt.

VVG valdybos posėdyje dalyvavo valdybos pirmininkė Virginija Žliobienė, Nacionalinės mokėjimo agentūros prie ŽŪM Kauno skyriaus vyr. specialistė Alma Šukaitytė, projektų vertintoja Jolanta Marija Malinauskaitė, valdybos nariai, projektų teikėjų ir Prienų rajono savivaldybės atstovai.

Projektų vertintoja J. M. Malinauskaitė pasidžiaugė, kad nuo pirmojo vietos projektų vertinimo paraiškos ženkliai patobulėjo. Jos skiriasi parengimo lygiu, o projektų teikėjai paliko gerų, dalykiškų, sugebančių dirbti ir žinančių, ko nori, žmonių įspūdį.

VVG valdybos posėdyje patvirtinti 6 vandens gerinimo įrenginių statybos projektai, kurių pareiškėja yra Prienų rajono savivaldybės administracija. Jų įgyvendinimo trukmė – 27 mėn.

Projekto „Užuguosčio kaimo vandens gerinimo įrenginių statyba“ vertė – 329 680,50 Lt. Jo metu numatyta Užuguosčio gyvenvietėje, esamos vandenvietės teritorijoje, pastatyti vandens gerinimo įrenginius. Siekiant įgyvendinti šio projekto tikslus ir uždavinius, jau yra parengtas supaprastintas vandens gerinimo įrenginių  įrengimo statybos projektas. Suprojektuoti vandens gerinimo įrenginiai ir vandens gerinimo įrenginių technologinis pastatas. Numatyta, kad vanduo iš gyvenvietės vandenvietės bus centralizuotai tiekiamas vartotojams. Gyvenvietėje iki šiol nebuvo geležies šalinimo įrenginių, todėl tai bus visiškai nauja. Išvalytas požeminis vanduo visiškai atitiks higienos normos reikalavimus. Kadangi pagrindinė vandens kokybės problema yra geležies ir amonio kiekiai požeminiame vandenyje, suprojektuoti vandens ruošimo įrenginiai: du aeratoriai ir du filtrai, papildoma įranga – kompresorius, automatikos ir valdymo įrenginiai bei plovimo, vandens šalinimo ir skaidrinimo įrenginiai. Šie vandens ruošimo įrenginiai veiks automatiškai ir bus skirti pašalinti geležį, o taip pat sumažinti amonio koncentraciją.

Projektui „Kašonių kaimo vandens gerinimo įrenginių statyba“ (Jiezno sen.) skirta 336 063,25 Lt. Tai analogiškas projektas. Jo metu numatyta pastatyti naujus geležies šalinimo įrenginius. Įrenginiai suprojektuoti esamos gyvenvietės vandenvietės teritorijoje.

Projektui „Vyšniūnų kaimo vandens gerinimo įrenginių statyba“ patvirtinta 323 297,75 Lt parama. Be to, kad bus įrengti geležies šalinimo įrenginiai, vandenvietėje vandens apskaitai bus suprojektuoti du skaitikliai – impulsinis valomo vandens skaitiklis ir ultragarsinis išvalyto vandens skaitiklis.

Dar 329 680,50 Lt parama patvirtinta projektui „Pieštuvėnų kaimo vandens gerinimo įrenginių statyba“ ir 445 417,00 Lt – „Šilavoto kaimo vandens gerinimo įrenginių statyba“.

Projektui „Gerulių kaimo vandens bokšto paprastasis remontas“ skirta 479 146,16 Lt. Šio projekto partneris – UAB „Prienų vandenys“. Gerulių kaimo gyventojams centralizuotai tiekiamas prastos kokybės vanduo. Pagrindinė prastos kokybės vandens tiekimo priežastis yra senas vandens bokštas. Šiuo projektu numatoma atlikti vandens bokšto išorės ir vidaus remonto darbus. Remontuojamame vandens bokšte bus demontuojami seni vamzdynai ir vandens bakas. Numatoma  vandens baką pakeisti į didesnį (iš esamo 25 kub. m į 30 kub. m) iš nerūdijančio plieno. Išdužusių langų stiklai bus pakeisti plastikine ar analogine medžiaga. Geriamojo – buitinio vidaus vandentiekio vandens magistralės bus projektuojamos iš nerūdijančio plieno vamzdžių. Projekte numatytas bendras elektros instaliacijos remontas. Numatoma įrengti IV kategorijos apsaugos nuo žaibo sistema.

 

Patvirtinti 4 viešųjų erdvių sutvarkymo bei pritaikymo visuomenės ir bendruomenės poreikiams projektai

Projektui „Veiverių Antano Kučingio meno mokyklos amatų kiemelio įkūrimas“ pagal strategijos prioritetą „VVG teritorijos gyventojų bendruomeniškumo ugdymas sukuriant tam reikalingą materialinę bazę ir puoselėjant krašto tradicijas“ (visuomeninės paskirties pastatų rekonstrukcija ir pritaikymas bendruomenės poreikiams bei tradicinių amatų centrų kūrimas) skirta 130 725,10 Lt. Projekto pareiškėjas – Veiverių Antano Kučingio meno mokykla, partneris – Savivaldybės administracija. Projektas turėtų būti įgyvendintas per 11 mėn.

Projekto pareiškėjai teigia, kad puoselėdami gražias molio tradicijas seniūnijoje gyvenantys amatininkai gamina įvairius buities rakandus, žaislus, suvenyrus, tačiau trūksta centro, kur susipažinti su šiuo amatu galėtų daugiau besidominančių žmonių, kur galima būtų organizuoti plenerus, parodas, tautiško amato vaikų stovyklas. Meno mokykla turi tikslą įtvirtinti edukacinės socialinės kultūrinės institucijos modelį, kuriant patrauklią mokyklą, kurioje būtų sudarytos sąlygos puoselėti įgimtus meninius gebėjimus bei kūrybines galias visiems to norintiems vaikams ir suaugusiesiems. Amatų kiemelyje edukacinių pamokų metu galima bus sužinoti keramikos atsiradimo istoriją, puodžiaus amato kelią nuo senovės iki šių dienų. Profesionalūs keramikai pademonstruos, kaip yra gaminami keramikiniai indai, kiti dirbiniai, bei leis tai išbandyti patiems. Manoma, jog Amatų kiemelis būtų startas vietos gyventojams, besidomintiems dirbinių iš molio gamyba, surasti savo kelią, vystyti savo verslą. Šiame projekte numatoma suremontuoti 49,33 kv. m bendro ploto patalpas.

Projektui „Viešosios erdvės Veiverių miestelyje sutvarkymas“ (Šviesos ir Pažėrų gatvių sankryža) pagal priemonę „Visuomeninės paskirties viešosios erdvės sutvarkymas“ skirta 268 830,89 Lt parama. Projektas turėtų būti įgyvendintas per 10 mėn. Jo metu numatoma įrengti vaikų žaidimo aikštelę, estradą, treniruoklius, pavėsinę, įrengti pėsčiųjų taką, apšvietimą, tvorą. Teigiama, jog sukurtoje ir įrengtoje erdvėje bus propaguojamas sveikas gyvenimo būdas, švenčiamos tautinės, kalendorinės, tradicinės, šeimos šventės, organizuojami įvairūs susitikimai. Viešosios erdvės apželdinimui, jos patrauklumo didinimui numatoma įsigyti daugiamečių augalų, o viešosios erdvės priežiūrai, tvarkai palaikyti įsigyti technikos (vejos traktorių, trimerį).

Sukurtoje ir įrengtoje viešoje erdvėje bus sąlygos įvairaus amžiaus gyventojų laisvalaikio užsiėmimams, bendravimui, sveikatingumui. Tai neabejotinai padėtų spręsti jaunimo užimtumo problemas, atitraukiant nuo žalingų potraukių, tiktų prevencinių renginių organizavimui. Ši erdvė taps visiems seniūnijos gyventojams viešai prieinama vieta, čia bus puoselėjama bendruomenės narių bendravimo kultūra, solidarumas, skatinamas socialinis aktyvumas, kuriamas teigiamas miestelio, seniūnijos įvaizdis. „Gražus projektas ir matoma nauda. Tokie viešųjų erdvių sutvarkymo projektai – visiems matomi ir prieinami“, – pasidžiaugė vertintoja J. M. Malinauskaitė.

Projekto „Apsaugos sistemos įrengimas Išlaužo pagrindinės mokyklos teritorijoje, siekiant sukurti saugią ir patrauklią aplinką vietos bendruomenei“, bendra vertė – 167 366,66 Lt. Pareiškėjas – Prienų rajono savivaldybės administracija. Projektą ketinama įgyvendinti per 24 mėn. Apie šį projektą vertintoja atsiliepė taip pat labai palankiai, teigdama, jog buvo įdomu jį vertinti bei bendrauti su jo rengėjais.

Įgyvendinant projektą bus aptverta mokyklos teritorija ir įdiegtos vaizdo stebėjimo kameros. Aptvėrus mokyklos teritoriją sumažės galimybė taip lengvai pakliūti į mokyklos teritoriją tvarkos laužytojams, o patys mokyklos ir kaimo bendruomenės nariai jausis saugesni. Išpuoselėta mokyklos teritorija nebus nuolat niokojama.

Dar 132 756,04 Lt parama skirta projekto „Skriaudžių buities muziejaus amatų kiemelio įkūrimas“ įgyvendinimui. Jo trukmė – 10 mėnesių. Siekiant sudaryti sąlygas amatų plėtrai bei puoselėjimui, galimybes susipažinti su technologijų ypatumais, ketinama suremontuoti seklyčios pastatą, kalvę, įsigyti krosnį keramikai ir žiedimo stakles. Kiemelio aplinkai prižiūrėti planuojama įsigyti vejapjovę.

Įgyvendinant projektą ir sudarius tinkamas sąlygas šiems amatams vystyti, bus galima susipažinti su jų technologija, sužinoti keramikos atsiradimo istoriją, puodžiaus amato kelią nuo senovės iki šių laikų. Edukacinių pamokų metu bus galima patiems išbandyti, pasimokyti šio amato. Atnaujintuose pastatuose bus sudarytos sąlygos naujoms veikloms, pomėgiams ir saviraiškai. Juose bus puoselėjami verpimo, audimo, vėlimo, pynimo ir vytelių amatai. Amatų kiemelyje bus rengiamos įvairios šventės, renginiai, parodos, mugės, kurių metu vietiniai amatininkai pristatys savo produkciją, visus norinčiuosius mokys tradicinių amatų. Tikimasi, jog dėl patogios geografinės padėties (netoli kelio Marijampolė – Kaunas), ši vieta taps patraukli Prienų rajono svečiams bei turistams. Vertintoja taip pat atkreipė dėmesį, kad šis projektas bus naudingas ne tik vietos gyventojams, bet ir regionui.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close