Jungtinė Karalystė yra viena svarbiausių Lietuvos partnerių gynybos srityje, sako gynybos politikos direktorius V. Urbelis

Krašto apsaugos ministerijos Gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis, susitikęs su šią savaitę Vilniuje viešėjusi Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerijos politikos direktoriumi Nicku Gurru (Nck Gurr), aptarė aktualius dvišalio bendradarbiavimo gynybos srityje klausimus. Daug dėmesio gynybos politikos direktoriai skyrė ir pasirengimui NATO viršūnių susitikimui Varšuvoje liepos mėnesį ir jo tikslams aptarti, kalbėjo apie Baltijos šalių saugumo stiprinimo veiksnius, paramą Ukrainai, santykius su Rusija ir Baltarusija.
V. Urbelis pasidžiaugė, kad Lietuvos ir Jungtinės Karalystės bendradarbiavimas saugumo ir karinėje srityse per keletą pastarųjų metų tapo labai intensyvus. „Esame Jungtinei Karalystei dėkingi tiek už rodomą politinį, tiek už praktinį karinį dėmesį mūsų regiono saugumui ir planus skirti dar daugiau paramos atgrasant Rusiją. Jungtinė Karalystė neabejotinai yra viena iš svarbiausių Lietuvos partnerių gynybos srityje,“- sakė Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos direktorius.
Jungtinė Karalystė keletą kartų buvo atsiuntusi karių ir naikintuvų į NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse. Nuo gegužės JK naikintuvai vėl dalyvaus oro policijos misijoje iš Amari bazės Estijoje. Keturis naikintuvus „Eurofighter Typhoon“ su personalu Šiauliuose JK buvo dislokavusi 2014 metais.
Nuo šių metų liepos Birutės ulonų bataliono karių kuopa kartu su paramos elementu pusmetį budės Jungtinės Karalystės vadovaujamoje ES kovinėje grupėje kartu su kariais iš Airijos, Latvijos, Suomijos ir Švedijos. ES junginio pagrindą sudarys trys manevrinės pėstininkų kuopos – dvi britų ir viena iš Lietuvos. Lietuvos pajėgų indėlis į šią ES kovinę grupę yra antras pagal dydį po junginiui vadovaujančios Jungtinės Karalystės.
Be to, Algirdo bataliono karių kuopa taip pat jau ruošiasi dalyvauti JK vadovaujamose NATO ypač greito reagavimo pajėgose 2017 metais.
Lietuva taip pat dalyvauja ir šiuo metu kuriamose JK vadovaujamose Jungtinėse ekspedicinėse pajėgose (angl. sutr. JEF). Šios aukštos parengties greitojo reagavimo pajėgos, kurios galės vykdyti plataus spektro operacijas pradedant humanitarine pagalba ir baigiant koviniais veiksmais, bus visiškai pasirengusios veikti 2018 m. Joms Lietuva yra priskyrusi kuopos dydžio vienetą, o šių pajėgų vadavietėje Nortvude nuo šių metų kovo tarnauja ir Lietuvos karininkas.
Viešėdamas Vilniuje JK gynybos politikos direktorius N. Gurras taip pat apsilankė NATO Pajėgų integravimo vienetą Vilniuje, kur susitiko su jo vadu plk. J. S. Larsenu. Šiam vienetui Jungtinė Karalystė yra skyrusi karininką.
KAM archyvo nuotr. (aut. I. Budzeikaitė) – 2015 m. Lietuvoje vykusiose pratybose „Geležinis kardas 2015” treniravosi ir Jungtinės Karalystės kariai.

I. Budzeikaitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close