Kada Jiesios vanduo bus švarus?

Alytaus RAAD Prienų agentūros pareigūnai 2016-02-29 ir 2016-04-08 atliko du neplaninius Mėšlo ir srutų tvarkymo patikrinimus (apvažiavimus) Šilavoto ir Veiverių seniūnijose, siekiant, kad Jiesios upė ir jos intakai nebūtų teršiami srutomis. Buvo tikrinami ūkiai, privačios namų valdos, nuosavybės teise priklausantys žemės sklypai, patenkantys į Jiesios upės baseiną. Tikrinta, kaip piliečiai, laikantys ūkinius gyvulius, laikosi Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašo, ar srutomis neteršiama aplinka. Šių dviejų patikrinimų (apvažiavimų) metu buvo nustatyta dešimt pažeidimų. Dažniausi – po rietuve neįrengtas nelaidus bei sandarus hidroizoliacinis sluoksnis ir beveik nuo visų tvartų stogų kritulių vanduo teka tiesiai į mėšlo rietuves, esančias prie tvarto. Vien teisingas lietaus latakų įrengimas ženkliai sumažintų srutų kiekį ir aplinkos teršimą srutomis. Visiems asmenims, pažeidusiems reikalavimus, buvo surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, gresia įspėjimai arba baudos nuo 28 iki 144 eurų. Šie asmenys įpareigoti susidarantį gyvulių mėšlą sandėliuoti laikantis reikalavimų, kad aplinka nebūtų teršiama srutomis.

Patikrinimai parodė, kad dar dažnas ūkininkas nesilaiko nustatytų reikalavimų, o kai kurie asmenys buvo įsitikinę, kad laikant mažiau kaip 10 sutartinių gyvulių netaikomi jokie reikalavimai. Informuojame, kad mažiems ūkiams taikomos aprašo 6 punkto nuostatos, kur pasakyta, kad „mėšlas ir (ar) srutos turi būti kaupiami ir (ar) laikomi taip, kad būtų išvengta paviršinio ir požeminio vandens taršos“. Raginame ūkininkus, kurių ūkiuose saugomas mėšlas galimai teršia aplinką, šį pavasarį visą mėšlą išvežti į laukus, o per vasarą įsirengti reikalavimus atitinkančias mėšlides arba rietuves ir apsaugoti aplinką nuo neleistino teršimo. Rudenį tikrinimai bus atnaujinti, todėl lėšas siūlome skirti reikalavimams įvykdyti, o ne baudoms mokėti. Sumokėta bauda nepanaikina upėms bei požeminiams vandenims padarytos žalos ir neatleidžia nuo pareigos nutraukti aplinkos teršimą.

Alytaus RAAD Prienų agentūros vyr. specialistas Laimonas Katilius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close