Lietuvos sklandytojų skrydžiai Pietų Amerikoje

Šiemet Lietuvos sklandytojai skraidymų sezoną pradėjo neįprastai anksti ir ne Lietuvoje, o tolimoje Argentinoje. Čia sausio 6-20 dienomis vyko 32-asis FAI Pasaulio sklandymo pasaulinės, klubinės ir standartinės klasės čempionatas. Egzotiškoje šalyje jėgas išmėgino ir šeši mūsų šalies pilotai.

Pasaulinėje klasėje sklandytuvais „PV-5“ skraidė Viktoras Kukčikaitis ir Tomas Kuzminskas, klubinėje – sklandytuvais „Standart Jantar“ į padangę kilo Vytautas Sabeckis, Adomas Grabskis, standartinėje klasėje susikovė Darius Liaugaudas ir Vladas Motūza. Jie pilotavo sklandytuvus „LS-8“ ir „Diskus 2“.

Geriausiai iš mūsiškių pasirodė D. Liaugaudas, tarp 25 pilotų užėmęs 11-ąją vietą. Kartu mėginęs skristi Vladas liko 17-as. Abiem lietuvaičiams ypač sėkminga buvo antra skraidymų diena, kuomet Darius finišavo pirmas, o Vladas – antras. Šioje sklandytuvų klasėje nugalėjo lenkas Sebastijanas Kawa. Sidabro ir bronzos medalius iškovojo vokiečiai Mario Kiessling ir Felipe Levin.

Klubinėje klasėje varžėsi 41 pilotas. Triumfavo argentinietis Santiago Berca.  Antras liko austras Tobias Geiger, trečias – čekas Roman Mracek. V. Sabeckis užėmė 15-ąją vietą. Vytautui sėkmingiausia buvo trečia varžybų diena, kai jis finišavo šeštas. Daugiakovėje A. Grabskis liko 38-as.

Pasaulinėje klasėje susikovė 23 sklandytojai. Daugiakovėje V. Kukčikaitis liko penkioliktas. T. Kuzminskas – dvidešimtas. Aukso ir sidabro medalius susižėrė Argentinos pilotai Sebastian Riera ir Jorge Tartara, bronzos medalis įteiktas lenkui  Jedrzej Sklodowski.

Čempionate dalyvavo 23 šalių sklandytojai.

Šiemet Pociūnuose vyks tiktai vienerios varžybos. Liepos 7 – rugpjūčio 4 dienomis jėgas išmėgins atviros klasės pilotai.

 Tačiau aviacijos renginių bus ištisus metus, ypač liepą. Liepos 17 d. sukanka 80 metų nuo transatlantinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno legendinio skrydžio. Šią datą ne tik Lietuva, bet ir Amerikos lietuviai žada plačiai paminėti.

Onutė Valkauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close