Europa vienijasi prieš planus monopolizuoti pomidorų veislę

Plati tarptautinė nevyriausybinių organizacijų koalicija pradėjo rinkti parašus, kuriais siekiama pasipriešinti Europos Patentų biuro sprendimui išduoti patentą selekcijos būdu išvestai pomidorų veislei. Šią veislę, kuri turi sveikatai naudingų „flavonolių“, nori patentuoti Šveicarijos kompanija „Syngenta“.

Europarlamentaro Bronio Ropės ir Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės teigimu, bendrovių pastangos patentuoti natūraliu būdu išvestas veisles tik dažnėja, tačiau negalima to leisti, nes greitu metu visi turėsime mokėti korporacijoms net už tas sėklas, kurias naudojame savo reikmėms dešimtmečius.

„Nevyriausybinių organizacijų skaičiavimu, Europos Patentų biurui buvo pateikta net 1400 prašymų patentuoti tradicinės selekcijos būdu išvestas veisles. Iš jų 180 veislių patentai jau suteikti. Tai iliustruoja, kad didelės korporacijos piktnaudžiauja patentų sistema, siekdamos perimti maisto produkcijos kontrolę. Toks yra ir Syngentos atvejis, kai patentuojama veislė, kuri išvesta sukryžminus Lotynų Amerikoje augančius pomidorus su industrinėse šalyse šiuo metu paplitusia veisle“, – sako Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto narys Bronis Ropė.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės nuomone, neturi būti leista patentuoti selekcijos būdu išvestas veisles. „Ypač Syngentai ar kitoms rinkoje vyraujančioms selekcijos įmonėms, nes tai pats tiesiausias kelias į komercinių veislių sėklų pabrangimą. Šios įmonės ir taip uždirba didžiulius pinigus. Be to, nereikia pamiršti ir kitų grupių interesų, pvz., smulkesnių selekcininkų“, – teigia Zofija Cironkienė.

Nevyriausybinių organizacijų koalicija „Ne sėklų patentams“, į kurią įeina tokios gerai žinomos Europinės sėklų apsaugos organizacijos kaip „Arche Noah“ iš Austrijos ir „Berne Declaration“ iš Šveicarijos, iki gegužės 2 d. ketina rinkti parašus, kuriais prieštaraujama pomidorų veislės patentavimui.

„Šia akcija kartu norima atkreipti politikų dėmesį į vis grėsmingesnę situaciją dėl sėklų ir gyvūnų patentavimo. Prieštaravimo dokumentai bus pristatyti Europos Patentų biurui gegužės 12 dieną. Tądien rinksis Patentų teisės komitetas, kurį sudaro delegatai iš valstybių narių. Norima paskatinti Komiteto narius keisti patentavimo tvarką ir uždrausti selekcijos būdu išvestų veislių patentavimą ateityje“, – teigia Bronis Ropė.

Visi neabejingi piliečiai kviečiami prisidėti prie masinės prieštaravimo šiam patentui procedūros, užpildant atitinkamą formą ir nusiunčiant ją akcijos organizatoriams. Informaciją, kaip tai padaryti, galima rasti čia – http://no-patents-on-seeds.org/en/recent-activities/joint-opposition.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close