Seimas pritarė siūlymui didinti išmokas šauktiniams

Balandžio 14 d. Seimas priėmė Karo prievolės įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo didinamos finansinės išmokos savo noru tarnybą atliekantiems šauktiniams kariams. Karo prievolės įstatymo pakeitime taip pat numatyta finansinėmis išmokomis skatinti metiniame šaukimo sąraše esančius ir pirmumo norą pareiškusius asmenis.
„Įstatymas buvo keičiamas, siekiant dar labiau paskatinti jaunuolius savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, gerinti tarnybos sąlygas, didinti kario profesijos patrauklumą“, – sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.
Pagal Seime priimtas Karo prievolės įstatymo pataisas, finansinė išmoka savo noru tarnybą pasirinkusiems atlikti asmenims didėtų nuo 25 iki 30 proc. Pagal padidintą finansinę išmoką ir priklausomai nuo tarnybos įvertinimo („patenkinamai“, „gerai“, „labai gerai“), savanoriškai tarnybą pasirinkusiems jaunuoliams per 9 mėn. bus išmokama nuo 889 iki 1778 eurų.
Metiniame šaukiamųjų sąraše esantiems ir pirmumo norą pareiškusiems asmenims įvedama nauja 15 proc. finansinė išmoka, pagal kurią per 9 mėn., priklausomai nuo tarnybos įvertinimo, jiems bus išmokama nuo 787 iki 1573 eurų. „Atsižvelgus į praėjusių metų šaukimo patirtį, šaukimo sąraše esantys ir, nepriklausomai nuo savo eilės numerio, pirmumo norą pareiškę šauktiniai rodo savo pilietiškumą, todėl taip pat turi būti papildomai skatinami,“ – teigia J. Olekas.
Iki šiol savo noru atlikti nuolatinę (9 mėn.) privalomąją pradinę karo tarnybą pareiškę vaikinai ir merginos galėjo pasirinkti tarnybos laiką, vietą ir gauti 25 proc. didesnę finansinę išmoką. Į šauktinių sąrašus patekusiems, bet tarnybą nutarusiems atlikti anksčiau, iki šiol priedas nebuvo mokamas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close