Elena Kurklietytė pristatė koliažų parodą „Akių monai“

Balandžio 12 dieną Birštono viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta E. Kurklietytės darbų paroda „Akių monai“. Antrajame aukšte esančioje skaitykloje ant sienos iškabinti paveikslai traukė akį savo spalvingumu, neįprastomis formomis ir… paprastumu. Juk kiekvienas iš mūsų gali pakelti medžio lapą ar gėlės žiedlapį, jį sukomponuoti ir pritvirtinti klijais. Tačiau net ir tokie paprasti darbeliai paklūsta tik menininko rankoms ir priglunda ten, kur turi būti.

 

E. Kurklietytės parodos pristatyme dalyvavo ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, kuri visada mielai pagerbia savo apsilankymu menininkus, poetus bei kitus kurorto svečius, bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė ir kartu su parodos autore atvykusi rašytoja, aktorė, režisierė Birutė Mar, taip pat gražus būrys Birštono gimnazijos trečiokų su savo mokytojomis.

Dažnas, apžiūrėdamas menininkės sukurtus paveikslėlius iš džiovintų lapų, gėlių žiedų bei plunksnų, paklaustų, o kodėl „Akių monai“?

„Akių monai“ – tam tikra prasme apgaulė, bet meno kalba tai reiškia, kad žiūrovas nemato realybės, tikrovės, o mato jos prasimanymą, fantaziją.

E. Kurklietytė labai nuoširdžiai pasakojo vaikams, kaip kuriami tokie paveikslėliai, kuriuose nukritęs ir sudžiūvęs ar sudžiovintas medžio ar žolės lapas, žiedlapis, žmogaus kūrybinės minties ir darbo gali vėl būti prikeltas antram gyvenimui ir mus džiuginti.

Mokiniai domėjosi, kaip daromi, kuriami tokie gražūs paveikslėliai, kurie iš tolo atrodo kaip nutapyti. Tačiau jie tik labai kruopščiai sudėstyti, sukomponuoti ir suklijuoti. Žinoma, pasak menininkės, gana dažnai bedėstant augaliukai subyra, nes jie labai trapūs, su jais reikia elgtis atsargiai.

Kaip galima pasiruošti lapų ir žiedlapių tokiems meno kūriniams? E. Kurklietytė labai nuoširdžiai vaikams aiškino, kad lapą ar žiedlapį reikia išdžiovinti tarp senų laikraščių ar knygų, o paskui mintyse turi gimti kompozicija, kurią reikia išdėstyti popieriuje…

Kaip pasirinkti spalvas, kokius lapus ir žiedus reikia derinti, akivaizdžiai matėsi iš menininkės pateiktų darbelių paletės. Visuose darbeliuose, paveiksluose vyravo natūralios žemės spalvos – pilkos, gelsvos, rusvos ir įvairiausi jų atspalviai. Elementai, iš kurių sudėlioti paveikslai, yra praturtinti ir akvarelės fonais, įvairiomis kitomis faktūromis.

Parodos autorei teko atsakyti į klausimus ir paaiškinti, kaip kuriami paveikslai panaudojant paukščių plunksnas, kurios paveiksluose įgauna pačias įvairiausias formas.

Neatsitiktinai ši paroda sutapo su Tarptautine vaikų knygos diena, nes ypač vaikai labai nuoširdžiai domėjosi E. Kurklietytės kūrybos paslaptimis.

Už įdomią parodą autorei dėkojo Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė ir viešosios bibliotekos direktorė A. Jaskūnienė.

DSCF2069

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close