Verslo abėcėlės reikia mokytis

Balandžio 12 dieną Birštono viešojoje bibliotekoje susirinkę jaunimo atstovai, besidomintys smulkiojo verslo įkūrimo Birštone galimybėmis, turėjo galimybę žiūrėti tiesioginę projekto „(RE)STARTAS: el. paslaugos Tau“ transliaciją „Smulkiojo verslo pradžia“.

 

Jaunimas turi idėjų ir domisi verslo galimybėmis

Verslo pradžiamokslis reikalingas kiekvienam žmogui, kuris nori pradėti savo verslą. Kas yra verslas ir kaip jį pradėti? – tai pagrindinis klausimas kylantis kiekvienam norinčiam imtis verslo. Pradedant kiekvieną naują darbą visų pirma reikia turėti idėją, sumanymą ir jausti, ką sugebi, kas įdomu, ką galėtum daryti, kad užsidirbtum pinigų. Žinoma, vien noro užsidirbti pinigų neužtenka.

Susirinkę būsimi jaunieji verslininkai labai atidžiai klausėsi, kas buvo kalbama tiesioginės transliacijos metu. Aišku, kiekvienam kilo ir klausimų, į kuriuos norėjosi gauti atsakymus.

Tačiau daugeliui tapo aiškiau, kad pradedant savo smulkųjį verslą visų pirma reikia turėti asmeninę intuiciją, bendrauti su panašiu verslu užsiimančiais žmonėmis, tikslingai dalyvauti renginiuose ir semtis žinių, domėtis panašiomis idėjomis kitose šalyse. Juk labai dažnai galima ne tik nukopijuoti idėją, bet iš jos „išgauti“ savo produktą.

Taigi, nuo ko pradėti verslą? Aišku, kad visų pirma turi atsirasti idėja, po to tenka koreguoti, diskutuoti, skaičiuoti, analizuoti rinką.

Dar daugiau klausytojams paaiškėjo, kai buvo kalbama, kokią verslo formą reikia rinktis, kuri patogiausia ir geriausiai apsimoka pradedančiam jaunam verslininkui. Visgi apžvelgus ir išanalizavus galimas verslo formas (verslo liudijimas, individualios veiklos pažyma, taip pat mažoji bendrija ir uždaroji akcinė bendrovė bei individuali įmonė), deja, paaiškėjo, kad visi siūlomi variantai turi savo pliusų ir minusų. Taigi imantis veiklos reikia apsvarstyti rizikos galimybes, t. y. ką galima prarasti bankroto atveju.

Jauni žmonės kol kas neturi ar mažai turi pradinio kapitalo. Imti paskolą – irgi rizikinga. Tai kaip pradėti verslą, kai laukia tiek daug povandeninių uolų? Išeitis viena – reikia protingai rizikuoti. Taigi reikia labai gerai apie viską pagalvoti, paskaičiuoti, išsiaiškinti visus galimus variantus, o geriausia – pasitarti su verslininkais, dirbančiais ne pirmus metus, ir pasinaudoti jų patirtimi.

 

Ko norėtų pradedantys verslininkai

Pasak vieno jauno verslininko, be pačių geriausių norų ir tikslų, dar reikia, kad būtų didesnė parama jaunimui – mažesni mokesčiai (bent iš pradžių, 2–3 metus), kad protingai tikrintų Mokesčių inspekcijos specialistai, stengtųsi patarti, padėti, o ne baustų, perduotų tuoj pat teismui. Tokios „priemonės“ atgraso nuo nuosavo verslo. „Kai į jaunus žmones žiūrima kaip į potencialius vagis ir sukčius, vengiančius prievolės, tada norisi skaudančia širdimi sprukti ten, kur gali dirbti ir užsidirbti. Tiesa, tada dirbi ne sau“, – sakė verslininkas.

Dar norisi pasidalinti kitos i smulkiu verslu užsiimančios moters mintimis. „Daug metų, iki išėjau į pensiją, dirbau kirpėja. Pensija maža, net gėda sakyti, nors darbo stažas 40 metų. Noriu šiek tiek prisidurti prie pensijos, kad nereikėtų prašyti artimųjų paramos. Tačiau turiu pirkti verslo liudijimą, mokėti pajamų mokestį ir dar privalomą sveikatos draudimą. Aš pensininkė, taigi jau esu apdrausta, tad kam mokėti dar kartą? Klausiu, bet niekas neatsako į tokį klausimą.“

Su panašiais dalykais susiduria ir jauni verslininkai, kurie norėtų pasisamdyti vasaros metu norinčius padirbėti mokinius. Visi mokiniai yra jau drausti privalomu sveikatos draudimu, bet kai tik nepilnamečius reikia įdarbinti, pasirodo, reikia ir už juos vėl mokėti ( atrodo, antrą kartą) tą mokestį.

Norintiesiems pradėti savo verslą dar reikia labai daug žinoti, domėtis, mokytis. O kartais reikia ir surizikuoti – žinoma, protingai.

Birštonas gražėja, atvyksta daugiau poilsiautojų, turistų, atsiranda didesnis ir paslaugų poreikis. Reikia skatinti verslą, o jaunimui ir kitiems, turintiems idėjų, reikia naudotis atsiradusiomis galimybėmis mokytis.

DSCF2049

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close