Ką turėtume žinoti apie gripą?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2-ąją šių metų savaitę smarkiai išaugo: susirgo 67,2 iš 10 tūkst. gyventojų. 1-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 45,0 /10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis buvo beveik dvigubai mažesnis. Jis siekė 38,05 atv./10 tūkst. gyventojų. Didžiausias sergamumas Kauno administracinėje teritorijoje. Į ligoninę dėl gripo paguldyti 75 asmenys.

 

Kaip užsikrečiama gripu ir kokie pagrindiniai gripo simptomai?

Gripu galima užsikrėsti nuo užsikrėtusio ar sergančio žmogaus. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga per 24-72 val. (vidutiniškai – 48 val.). Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (aukštesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

 

Kuo pavojinga gripo infekcija?

Nusičiaudėjus gripo virusas skrenda 167 km/h greičiu. Jis yra labai mažas, todėl įsiskverbia praktiškai į visus organus, aplenkdamas visus organizmo gynybinius barjerus. Antroji svarbi gripo viruso savybė, įtakojanti komplikacijas, yra sugebėjimas pažeisti kraujagysles, sukeliant kraujosruvas bei paburkimą, kurie toje audinių vietoje sukelia uždegimą. Taip pat gripo virusas, peržengdamas gynybinius barjerus ir naikindamas ląsteles, sukelia ir tiesiogines komplikacijas:

  • virusinę pneumoniją;
  • virusinį encefalitą, meningitą (galvos smegenų ir galvos smegenų dangalų uždegimą);
  • širdies raumens uždegimą (miokarditą);
  • virusinį žarnyno uždegimą (dažniausiai pasitaiko vaikams);
  • virusinį akių uždegimą (priklausomai nuo akies struktūrinės dalies pažeidimo vietos, galimas visiškas apakimas).

 

Ar yra vaistų nuo gripo?

Susirgus gripu, yra antivirusiniai vaistai, kurie gali ligos simptomus padaryti švelnesnius ir padėti greičiau pasveikti. Šie vaistai taip pat gali apsaugoti nuo rimtų gripo komplikacijų.

 

Kaip užkirsti kelią gripui?

  • Susirgus, asmuo turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją ir gerti daug skysčių.
  • ·         Susirgus reiktų pasilikti namuose: neiti į darbą, mokyklą, žmonių susibūrimo vietas.
  • Jeigu pasireiškia gripo simptomai, nuo kitų asmenų rekomenduojama laikytis 1 m atstumu.
  • Reikėtų vengti artimo kontakto su sergančiais asmenimis.
  • Patartina naudoti tik vienkartines nosinaites, o panaudotas išmesti.
  • Kosint ir čiaudint būtina prisidengti burną.
  • Dažnas rankų plovimas yra pagrindinė profilaktinė priemonė padedanti užkirsti kelią virusinių infekcinių ligų plitimui, ypač jei kosėjama ir čiaudima.
  • Nederėtų neplautomis rankomis liesti akių, nosies ir burnos.
  • Itin svarbu, gerai vėdinti patalpas, bei kruopščiai dažnai valyti liečiamų baldų paviršius, jei namuose yra sergantis asmuo.

Gyventojams reikėtų didesnį dėmesį skirti savo sveikatai ir pajutus pirmuosius gripo simptomus nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją. Taip pat patariame daugiau domėtis profilaktinėmis priemonėmis, kurios padėtų užkirsti kelią gripo plitimui.

 

Parengė: Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close