Vakaras su garsiuoju Viljamu Šekspyru

Kas nežino garsiojo britų rašytojo, poeto ir dramaturgo Viljamo Šekspyro, kas neskaitė ir nesižavėjo jo herojais Romeo ir Džiuljeta? V. Šekspyras laikomas vienu svarbiausių anglų ir Vakarų Europos rašytoju, Anglijos nacionaliniu poetu ir net bardu. Iki mūsų dienų yra žinomos išlikusios 38 V. Šekspyro pjesės, 154 sonetai, du eiliuoti epai ir keletas eilėraščių.

 

Šiek tiek biografijos

Viljamas Šekspyras, anglų poetas ir dramaturgas, vienas žymiausių pasaulio rašytojų, gimė 1564 metų balandžio 23 d. Stratforde prie Eivono (Vorikšyro grafystė, Anglija), mirė gimtajame mieste, pasak legendos, per savo gimtadienį, taip pat balandžio 23 d. Šekspyras gyveno Anglijos politinio ir ekonominio pakilimo laikotarpiu, karalienės Elžbietos I, Jokūbo I laikais. Apie V. Šekspyro gyvenimą žinių nėra labai daug, tačiau spėjama, kad lotynų kalbos, istorijos, retorikos jis mokėsi Stratfordo gramatikos mokykloje. 1582 m., būdamas aštuoniolikos metų, vedė Aną Hatavėj, su kuria susilaukė trijų vaikų. Šekspyras buvo priimtas į „Karalienės žmonių“ teatro trupę, kuriai 1587 m. gastroliuojant Stratforde skubiai reikėjo naujo žmogaus. Apie 1587 m. Šekspyras atvyko į Londoną, pradėjo vaidinti aktoriaus Ričardo Biorbedžo trupėje, rašyti scenai. 1594 m. kartu su kolegomis aktoriais subūrė naują trupę „Lordo Šambeliono žmonės“, vėliau pavadintą „Karaliaus žmonės“, kurią išpopuliarino Šekspyro dramos. 1599 m. trupė pasistatė teatrą „Globe“, kuriame spektaklį galėjo žiūrėti net 3000 žiūrovų. Šekspyras buvo šio teatro dalininkas ir greitai praturtėjo, o pinigus investavo: Stratforde šeimai nupirko didžiulį namą, žemės sklypų. Apie Šekspyrą kaip aktorių žinoma nedaug. XVII a. pradžioje redaktorius ir biografas Nikolas Rouvas teigė: „Nieko daugiau apie tokią jo veiklą negalėjau išgirsti, tik tai, kad jo vaidybos viršūnė buvo šmėkla jo paties „Hamlete“. Apie 1612 m. grįžo į Stratfordą ir paskutinius gyvenimo metus praleido su šeima.“

V. Šekspyras parašė trisdešimt aštuonias pjeses (kituose šaltiniuose nurodoma 36 ar 37), tarp jų tokius šedevrus, kaip „Hamletas“, „Makbetas“, „Karalius Lyras“, „Julijus Cezaris“, „Otelas“, „Romeo ir Džiuljeta“ bei didingą 154 sonetų rinkinį ir kelias ilgesnes poemas.

Sonetai ir dabar laikomi pasaulinės literatūros ir poezijos svarbia dalimi.

 

Aktorių dainavo ir skaitė sonetus apie meilę

Šių metų balandžio 23 dieną bus minimos 400-osios V. Šekspyro mirties metinės. Ta proga Birštono viešojoje bibliotekoje balandžio 8-osios vakarą buvo surengtas originalus didžiojo dramaturgo ir poeto meilės sonetų vakaras, kurį surengti paskatino, kaip sakė bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė, bendradarbiavimas su Britų taryba.

Aktoriai Henrikas Savickis ir Petras Venslovas tą vakarą susirinkusius poezijos mėgėjus nukėlė keliais šimtmečiais atgal į karalių viešpatavimo laikus, leido pajusti meilės svaigulio skonį ir jos paslaptis. Gitaros muzika, poezija – viskas buvo nepakartojama ir gražu, kaip būna tada, kai žmogaus širdį užvaldo meilė.

Apie meilę prirašyta daug komedijų, tragedijų, poemų ir eilių, tačiau metai eina, o šie jausmai niekada nesikeičia – taip pat myli ir vargšai, ir karaliai, juos kankina ir glosto tie patys išgyvenimai.

Sprendžiant iš sonetų temų ir pjesėse vyraujančių gamtos aprašymų, V. Šekspyro kūriniuose daug dėmesio skiriama gėlėms. Tad labai buvo simboliška vakarą užbaigti tapant įvairias gėles: lelijas, žibutes, rožes ir kt. Tokią originalią renginio pabaigą vakaro dalyviams pasiūlė Vilija Čiapaitė. Visi, kas tik norėjo, tarp jų ir atlikėjai, galėjo pabandyti ir visai gražiai išlieti akvarele V. Šekspyro aprašomas gėles.

Toks vakaras su tapyba buvo kažkas nauja ir įdomu.

DSCF2026

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close