Dar XIX a. pabaigoje žymus vokiečių mokslininkas R. Kochas įspėjo: „Žmonės vis dažniau turės kovoti su triukšmu, kaip kad dabar kovojama su cholera ar džiova“. Šiandien mokslininkai vis garsiau įspėja: triukšmas yra tapęs sudėtinga socialine problema.

Kiekvienais metais paskutinį balandžio trečiadienį minima Tarptautinė triukšmo suvokimo diena. Šią dieną svarbu dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į triukšmo daromą įtaką žmogaus sveikatai ir susimąstyti, kaip kiekvienas iš mūsų galėtų prisidėti prie tylesnės aplinkos kūrimo.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, didžiausi triukšmo šaltiniai – gatvės, oro uostai, autostrados, geležinkeliai, automobilių stovėjimo aikštelės, buitinis ir pramoninis triukšmas, šventės, ausinukai ir kt. Todėl kasmet gyventojai raginami bent vieną dieną pasivaikščioti, o ne važiuoti transportu, susikaupti, patylėti ir kitais įmanomais būdais sumažinti keliamą triukšmą.

 

Triukšmas – daugelio ligų priežastis

Intensyvumo lygis, kuriuo matuojamas garsumas, išreiškiamas decibelais (dB). Kuo garsas stipresnis, tuo greičiau vystosi kurtumas. Aplinkos triukšmas, kurį patiriame nuolat, daro neigiamą poveikį žmogaus sveikatai ir gyvenimo kokybei. Turime išmokti suvokti ir mėgautis iš natūralios gamtos sklindančiais vos girdimais garsais ar tiesiog pasidžiaugti tyla.

 

Yra žinoma, kad triukšmas veikia visą organizmą, bet labiausiai – klausos analizatorių, centrinę nervų bei širdies kraujagyslių sistemas. Palyginti nestiprus apie 60 dB triukšmas jau gali sukelti galvos skausmus, svaigimą, spengimą ausyse. Be to, yra pakankamai įrodymų, kad ir apie 42 dB triukšmo lygis jau gali sutrikdyti miegą, o ilgainiui sukelti ir nemigą.

 

Triukšmo kenksmingumą nulemia ne tik jo intensyvumas, bet ir poveikio trukmė. Todėl net ir nedidelis, bet ilgai trunkantis triukšmas jau gali lemti įvairių ligų (padidėjusio kraujospūdžio, aterosklerozės, opaligės bei įvairių neurozių) išsivystymą.

 

Dėl triukšmo blogėja atmintis, dėmesys, orientacija, sumažėja fizinis ir protinis darbingumas. Dėl nuolatos veikiančio triukšmo silpnėja ir organizmo atsparumas įvairioms užkrečiamosioms ligoms.

 

 

 

 

Minint Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną rekomenduojame:

1. nuo pat ankstaus ryto pradėti šią dieną nevarginant savęs triukšmu: neskubėkite tik atsibudę iš karto įjungti visų informavimo šaltinių (TV, radijo ir pan.), kurie dažniausiai ir tampa triukšmo šaltiniais;

2. apsvarstykite, kokį savo keliamą ar šalia esantį triukšmą girdite, kaip galite tai sumažinti;

3. norėdami ką nors pasakyti namiškiams, esantiems namuose toli nuo Jūsų, nerėkite iš vieno kambario į kitą, o prieikite arčiau ir pasakykite;

4. jei Jums rūpi Jūsų ir artimųjų sveikata – įpraskite klausyti muziką, žiūrėti mėgstamas televizijos laidas, klausyti radijo imtuvo tyliau. Pabandykite pritildyti radijo imtuvo garsą dviem lygiais, o televizoriaus garsą vienu lygiu ir būsite maloniai nustebinti tuo, kaip pasaulis įgaus naujų garsų ir spalvų;

5. valgydami pabandykite išjungti televizorių ir pabendraukite ar tiesiog pamąstykite ramioje aplinkoje;

6. durų ir telefono skambutį nustatykite tokiu garsumu, kuris Jums priimtinas;

7. reguliariai rūpinkitės savo klausa, pasitikrinkite;

8. važiuodami automobiliu be reikalo nenaudokite automobilio garso signalo;

9. norėdami pailsėti nuo triukšmo savaitgaliais, skirkite laiką tyliajam poilsiui – pasivaikščiokite gamtoje, aplankykite biblioteką, parodą ir kt.;

10. lankydamiesi restorane, sporto klube, kine, jaučiate diskomfortą dėl nepakeliamo garso? Atminkite – visada turite teisę kreiptis į administraciją su prašymu pritildyti garsą;

11. naudokite klausos apsaugos priemones būdami triukšmingoje aplinkoje – pjaudami žolę, atlikdami statybos bei remonto darbus ir pan.;

12. turite nuolat triukšmaujantį šeimos narį, kaimyną, bendradarbį? Tinkama forma pateiktas draugiškas patarimas ar mandagumo pamokėlė – puikus įspėjimas apie triukšmo keliamus pavojus sveikatai.

 

Atminkime, kad ilgalaikis intensyvus triukšmas neigiamai veikia visų mūsų sveikatą! Tyla padeda ne tik nusiraminti, bet ir išgirsti save bei kitus, todėl kiekvienas turime stengtis, kad triukšmas netrikdytų nei mūsų pačių, nei aplinkinių ramybės, kurios šiais laikais itin trūksta.

Clipboard02

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close