Laisvalaikį lietuviai skiria šeimos tradicijoms

Dėl didelio tėvų ir vaikų užimtumo Lietuvos šeimos drauge praleidžia nepakankamai laiko. Tuo įsitikinę net 7 iš 10 vaikus auginančių šalies gyventojų. Tačiau, nepaisant laiko stokos, šeimos tradicijos lietuviams taip pat svarbios – radę laisvo laiko, tėvai šį skiria šeimos išvykoms, maisto gamybai, lavinantiems žaidimams ir bendrai vakarienei. Tai parodė kovo mėnesį prekybos tinklo „Maxima“ atlikta gyventojų apklausa.

 

Kaip parodė apklausos rezultatai, dėl įtemptos dienotvarkės kas trečias (36 proc.) vaikus iki 12 metų amžiaus auginantis šalies tėvas šiems kasdien gali skirti tik iki valandos laisvo laiko. Dar trečdalis (32 proc.) su vaikais kasdien praleidžia vidutiniškai 1 – 2 valandas, penktadalis (20 proc.) – apie 3 – 4. Daugiau nei pusdienį savo atžaloms kasdien skiria tik kiek daugiau nei kas dešimtas (12 proc.). Ne ką mažiau užimti ir patys vaikai. Remiantis tyrimo duomenimis, įvairius būrelius ir užsiėmimus laisvalaikiu lanko net 81 proc. šalies vaikų. Didžioji dalis (46 proc.) šiems skiria vidutiniškai 3 – 4 dienas per savaitę.

 

„Didelei daliai lietuvių šeima išlieka svarbiu gyvenimo prioritetu. Nors dėl spartėjančio gyvenimo tempo laiko, skiriamo artimiesiems ir šeimos nariams – mažėja, nemaža dalis šalies gyventojų laikosi įvairių šeimos tradicijų, į laisvalaikio veiklas įtraukia ir artimuosius – ypač mažuosius. Tradiciškai, prasidėjus pavasariui, tą matome ir savo parduotuvėse – jau ne vienerius metus iš eilės stebime tendenciją, kad šylant orams pirkėjai daugiau dėmesio skiria įvairioms šeimos laisvalaikio prekėms, išvykoms pritaikytai suaugusiųjų ir vaikų aprangai bei avalynei“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ rinkodaros vadovė Kristina Mažeikytė.

 

Remiantis apklausos duomenimis, mėgstamiausiais šeimų laisvalaikio praleidimo būdas – buvimas gryname ore. Net 77 proc. apklaustųjų sako mieliausiai laiką su vaikais leidžiantys pasivaikščiojimams gamtoje ar parke, 41 proc., radus laisvo laiko, stengiasi nuvykti prie didesnių ar mažesnių vandens telkinių. Tarp mėgstamiausių šeimos pramogų taip pat ir lankymasis kino teatre (44 proc.), draugų ir artimųjų lankymas (30 proc.) bei lankymasis prekybos centruose (25 proc.)

 

Šeimos laiką namuose šalies gyventojai dažniausiai skiria maisto gamybai – įvairius kepinius kartu su vaikais laisvalaikiu namuose kepa beveik kas trečia šeima (29 proc.). Panašiai tiek (27 proc.) laisvu laiku sprendžia įvairius galvosūkius, skaito knygas ar žaidžia stalo žaidimus, 24 proc. – padeda mažiesiems ruošti namų darbus. Beje, progos kasdien susirinkti prie bendro stalo nepraleidžia kiek daugiau nei kas antra (54 proc.) šalies šeima. Kas ketvirta (25 proc.) bendriems pietums ar vakarienei susirenka bent 3 kartus per savaitę, kas šešta (16 proc.) – bent kartą per savaitę.

 

Lyginant motinų ir tėvų kartu su vaikais praleidžiamą laiką, abu tėvai atžaloms jo skiria apylygiai, tiesa, kiek daugiau tenka tėvams. Didžioji dalis (36 proc.) vaikus auginančių mamų su jais kasdien praleidžia iki valandos laisvo laiko, tuo tarpu didžioji dalis tėvų (35 proc.) – 1 – 2 valandas. Nors dauguma šeimų laiką su atžalomis dažniausiai leidžia vakarais ir savaitgaliais, įdomu tai, jog dienos metu vaikams tenka daugiau tėvų dėmesio – dienas su jais leidžia 12 proc. tėvų ir 11 proc. mamų. Tiesa, rytais atžalomis rūpinasi būtent mamos. Remiantis apklausos duomenimis, rytą su vaikais praleidžia 3 proc. mamų ir vos 0,1 proc. tėvų.

 

Įdomu tai, jog mamos laisvalaikį su vaikais mieliau leidžia miesto aplinkoje – kartu su atžalomis mielai vaikštinėjasi mieste ar lankosi svečiuose, prekybos centruose, eina į kino teatrą. Tuo tarpu didžioji dalis tėvų kartu su atžalomis mieliausiai traukia į gamtą, taip pat į kino teatrą ar prie upės, ežero.

 

Kiek daugiau nei 60 proc. mamų laiką namuose su vaikais leidžia gamindamos, apie 50 proc. padeda mažiesiems ruošti namų darbus, beveik 40 proc. kartu sodininkauja. Didžioji dalis tėvų (60 proc.) su vaikais dažniausiais sprendžia įvairius galvosūkius, kiek daugiau nei 40 proc. – žaidžia stalo ir kitus žaidimus ir žiūri filmukus internete.

 

O štai patys vaikai, nebūdami su tėvais, mieliausiai žiūri televizorių (61 proc.) bei žaidžia kompiuteriu (57 proc.). Lauke su kiemo draugais mielai dūksta 39 proc. vaikų, panašiai tiek (36 proc.) laisvalaikiu padeda seneliams – kartu sodininkauja ar atlieka namų ruošos darbus.

 

„Pastebime, kad tėvai, siekia savo atžalas įtraukti į kuo daugiau įvairius įgūdžius lavinančių veiklų – nuo maisto ruošos iki sodininkavimo. Ne mažiau svarbi šalies šeimoms ir sveikata bei sveika gyvensena. Dėl to šiemet tinklo parduotuvėse pradėjome būtent šeimoms skirtą iniciatyvą „Linksmieji daržiukai“, kuri tikime padės tėvams ugdyti mažųjų supratimą apie sodininkavimą ir sveiką gyvenseną jiems patrauklia žaidimo forma“ – sako K. Mažeikytė.

 

„Linksmųjų daržiukų“ akcijoje ypatingas dėmesys skiriamas vaikų edukacijai. Ši akcija skatina pažinti augalų pasaulį, stebėti, kaip auga sėkla nuo jos pasodinimo iki tol, kol atneš vaisių. Tad „Linksmųjų daržiukų“ akcijos pagrindinis tikslas supažindinti vaikus su skirtingomis daržovėmis, išmokyti jas užsiauginti patiems bei praleisti daugiau aktyvaus bei prasmingo laiko su šeima.

Print

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close