Ar pieno gamintojai šį kartą bus išgirsti?

Kovo 30 dieną Lietuvos pieno gamintojų asociacija, siekdama atkreipti dėmesį į pienininkų problemas, Vilniaus centre surengė protesto akciją. Prie Seimo rūmų susirinko apie 2 tūkstančiai pieno gamintojų ir juos palaikančiųjų, kurie skambant laidotuvių maršui žingsniavo link Žemės ūkio ministerijos. Protesto akcijoje Vilniuje dalyvavo ir 70 ūkininkų iš Prienų rajono ir Birštono savivaldybės.

 

Gedimino prospekte žadėtų atvežti karvių nesimatė, tačiau protesto akcijos dalyviai buvo apsirengę karnavaliniais karvių kostiumais, nešė transparantus ir plakatus su užrašais apie tragišką padėtį ne tik pienininkystės sektoriuje, bet ir visame žemės ūkyje. Dažnas ūkininkas nešėsi ir pieno bidonėlį, o priekyje einantys nešė karstą, vainikus bei karvės skeletą. Protestantai garsiniais signalais, pučiamųjų orkestro garsais bei kai kur sproginėjančiomis petardomis stengėsi atkreipti dėmesį, kad tokia situacija privertė taikius ir ramius kaimo žmones eiti į gatves ir prašyti malonės.

Nors Gedimino prospektu karvės nežingsniavo, tačiau prie Žemės ūkio ministerijos stovėjo furgonai su kiaulėmis ir karvėmis, bet į gatves šį kartą gyvuliai dar nebuvo išleisti.

Ko siekia pieno gamintojai

Pieno gamintojai nori, kad pieno supirkimo kainos būtų nors kiek didesnės ir panašios kaip ES šalių vidurkis. Pieno gamintojus piktina pieno perdirbėjų ir pardavėjų godumas, noras pasipelnyti, kai mažiausia kainos dalis tenka gamintojui. Susirinkę į mitingą kaimo žmonės neslėpė nuoskaudos ne tik dėl mažų produkcijos kainų, bet ir dėl to, kad niekas neskuba atstovauti žemdirbių interesams. Visi valdžios ir Seimo atstovai tvirtina, kad žino kaimo žmonių problemas ir stengiasi padėti, kalbasi su Briuselio atsakingais pareigūnais, ieško galimybių. Bet iš tikrųjų tų pastangų visai nematyti.

„Į mus žiūri kaip į priešus, nes mes ateinam reikalauti, kad jie mums dirbtų. Žemės ūkio ministerijoje dirba 350 specialistų. Įdomu, ką jie visi veikia? Kam jie atstovauja? Gal laikas juos pažadinti ir priversti nors kažką dirbti. Žemės ūkio ministerijoje turi dirbti išmanantys specialistai, atsakingi už savo darbą?“ – kalbėjo žemdirbių atstovai. Iš minios nuskambėjo pasiūlymas susirinkti valdininkų telefonų numerius ir ryte 4–5 val. skambinti ir kelti dirbti…

Kol pieno gamintojų delegacija viešėjo pas premjerą Algirdą Butkevičių, mitinge kalbėjo atvykę į protesto akciją ūkininkai. Visų nuomonė buvo viena – valdžia turi imtis rimtų priemonių pieno sektoriui gelbėti ir padėti visam žemės ūkiui. Vienas ūkininkas netgi nelinksmai pajuokavo, kad laikas daryti sėjomainą ne tik savo laukuose, bet ir Žemės ūkio ministerijoje bei valdžios institucijoje. Juk ten negali dirbti žmonės, neturintys atitinkamo išsilavinimo ir sugebėjimų.

Viena jau vyresnio amžiaus ūkininkė, laikanti 5 melžiamas karves, kalbėjo, kad sūnus žadėjo perimti ūkelį ir dirbti su šeima, tačiau, esant tokioms pieno, grūdų ir mėsos kainoms, jau žada krautis lagaminus ir vykti į Norvegiją. Mūsų žmonės neranda paaiškinimo, kodėl Lietuvoje visomis priemonėmis žlugdomas žemės ūkis, kaimo žmonės verčiami atsisakyti ūkininkavimo ir išvažiuoti darbo ieškoti kitur arba tapti bedarbiais ir prašyti pašalpų. Kaip sakė Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis, „sužlugdytas linų ir cukrinių runkelių auginimas, baigiamas sužlugdyti kiaulių auginimas, karves laikyti irgi jau nuostolinga, tuoj neapsimokės auginti grūdus. Kas beliks daryti?“ Ir dar stebimės, kad kaime žmonės geria, nenori dirbti. Taip jie jau mokomi, kai neleidžiama dirbti. Auga vartotojų karta, kuri nežinos, iš kur gaunamas pienas ir mėsa. Kaip buvo pavaizduota viename plakate, ateinančios kartos vaikai, ko gero, karves galės pamatyti tik zoologijos sode.

Prie Žemės ūkio ministerijos kalbėjo Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininkas J. Vilionis, buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, europarlamentaras Bronius Ropė. Jie džiaugėsi žemdirbių vienybe organizuojant protesto akciją.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas patikino, kad jei nepavyks susitarti taikiai, ūkininkai gali pradėti blokuoti kelius. Tokia akcija buvo surengta prieš kelerius metus, o teismai dėl kelių blokados dar tebesitęsia.


Reikalaujama žemės ūkio ministrės „galvos“

Eisena, traukianti Gedimino prospektu, nešė ir juodai perbrauktą LR žemės ūkio ministrės atvaizdą, reikalaudama jos atsistatydinimo. Plakatuose taip pat buvo raginama įvesti 5 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokestį (PVM) maisto produktams, nežlugdyti ekologinių ūkių. Kiti užrašai skelbė: „Ūkininkui centai, ministrei procentai“, „Ar bus tunelio gale šviesa, ar atsiras ūkininko tiesa?“, „Jei gaminsime pienelį, ilginsime sau vargelį“.

Ministrė nemalonės sulaukė dar ir už tai, kad leido Seimui praėjusią savaitę priimti kainų reguliavimą numatančias įstatymo pataisas, nors jas neigiamai vertino daugelis pieno perdirbėjų ir kai kurie pieno gamintojai.

Iš pradžių mitingo dalyviai nenorėjo leisti pasisakyti žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei, reikalavo jos atsistatydinimo. Paminėjus ministrės pavardę, į grindinį tiško kiaušiniai. Ministrė kukliai stovėjo netoli pakylos ir atsakinėjo į žurnalistų klausimus. Tačiau vėliau jai buvo suteiktas žodis.

V. Baltraitienė teigė, jog kainų reguliavimas laisvoje rinkoje nėra geriausias variantas spręsti sektoriaus problemas, tačiau įstatymas turėtų ginti smulkiuosius pieno gamintojus, kurie kenčia dėl smukusių pieno supirkimo kainų. V. Baltraitienė sakėsi esanti nekalta, galinti visiems žiūrėti į akis, nes padariusi viską, kas buvo jos kompetencijoje. Ji taip pat pasiūlė pieno gamintojams vienytis ir kurti kooperatyvus, nes pavieniai smulkūs pieno gamintojai didelių perspektyvų neturi. Apie savo galimą atsistatydinimą ministrė nekalbėjo.

Balandžio pradžioje iš valstybės biudžeto pieno gamintojams turėtų būti išmokėta 18 mln. eurų kompensacija, be to, Lietuva vasarį pateikė Europos Komisijai prašymą skirti papildomai 75 mln. eurų paramos šalies pieno sektoriui. Beje, didelės viltys buvo dedamos į Lietuvą atvykstantį ES atstovą, su kuriuo bus kalbama apie pieno gamintojų situaciją.


Labai gerų žinių delegacija neparnešė

Iš susitikimo su premjeru delegacija irgi naujų žinių neparnešė. Kaip sakė J. Vilionis, premjerui buvo įteikti reikalavimai ir kalbama apie pieno supirkėjų savivalę. Premjeras A. Butkevičius pažadėjo jau kitą dieną po pieno gamintojų protesto akcijos susitikti su eurokomisaru Philu Hoganu, atsakingu už žemės ūkį, ir kalbėtis dėl Junkerio plano fondo lėšų panaudojimo. Pasak derybinės grupės, pieno gamintojai gavo daugiau pažadus, nors galbūt kažko ir bus galima pasiekti.

Ministras pirmininkas pripažino, kad pieno supirkimo kainos jau negali mažėti, nes šiuo metu smulkūs pieno gamintojai už litrą žaliavinio pieno gauna tik 8–11 euro centų. J. Vilionis patikino, kad ūkininkai 30 dienų budės palapinėje prie Žemės ūkio ministerijos (kiekvieną parą budės vis kitas rajonas) ir stebės, kaip sekasi derybinei grupei, kaip vyksta procesai, kokie bus rezultatai. Taip pat tikimasi mėnesio laikotarpiu su savo problemomis patekti ir pas pačią šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę.

 

Protesto akcijos atributiką paskandino piene

Prie Žemės ūkio ministerijos atsineštus plakatus, transparantus, nuotraukas ir kitus akcijos atributus pieno gamintojai nutarė paskandinti piene. Daugelis akcijos dalyvių turėjo bidonėlius su pienu, kurį supylė į specialiai įrengtą baseinėlį ir ten sumetė visą, ką turėjo atsivežę.

Iš šio mitingo žmonės skirstėsi kiek šviesesniais veidais. Tačiau daugelis šiame renginyje pasigedo savo Seimo narių palaikymo. Ypač tų, kurie dažnai ir garsiai kalba, kiek jie daug daro ir dar darys (jeigu vėl bus išrinkti) žemdirbių labui. O gal iš tikrųjų reikia tos „sėjomainos“ , kol „išrinktieji“ visai nenustekeno žemės ūkio?

DSCF1827

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close