Ką valgo olimpiniai čempionai? Jevgenijaus Šuklino paslaptys

Vis daugiau žmonių šiais laikais propaguoja sveiką gyvenimo būdą, laisvalaikį leisdami sporto salėse ir didelį dėmesį skirdami sveikai ir subalansuotai mitybai. Nusprendėme pasidomėti, kuo skiriasi sveikai besimaitinančio ir intensyviai sportuojančio asmens mitybos racionas. Štai kanojininkas, olimpinis vicečempionas Jevgenijus Šuklinas treniruotis nesustoja net ir šaltuoju metų laiku, tačiau po keturias treniruotes kasdien turinčio vyro mityba paremta daugeliui žinomomis taisyklėmis.

J. Šuklinas beveik visą laiką praleidžia toli nuo gimtinės, treniruodamasis sporto stovyklose. Šiuo metu kanojininkas – jau penktoje stovykloje iš eilės, kuri vyksta Portugalijoje.

„Stovykla paprastai trunka tris savaites, o tuomet prasideda kita, todėl į Lietuvą grįžtu labai trumpam. Irklavimas – nelabai dėkinga sporto šaka, nes žiemą Lietuvoje treniruotis negalime: formą palaikyti tenka sportuojant užsienyje, šiltuose kraštuose. Todėl mityba, būnant svetur, priklauso nuo to, kur gyvename. Kai kuriose vietose pasirinkimo nėra: ką mums patiekia, tą ir valgome“, – pasakojo žymus sportininkas. Tiesa, netrukus prasidėsiančios paskutinės stovyklos iki sezono metu yra metamas svoris, atidžiau vertinami produktai.

„Prieš sezono pradžią vykstančiose stovyklose kartu su kitais sportininkais nuomojamės butą, perkame produktus ir valgyti gaminamės patys. Racionas – labai paprastas. Ryte, beveik visąlaik, valgome avižinę košę, per pietus – ryžius, salotas ir, neretai, vištienos krūtinėlę, o vakare – salotas bei žuvį ar, vėlgi, vištieną. O jei naktį dar jaučiuosi alkanas, renkuosi graikišką jogurtą arba varškę, – vardijo J. Šuklinas. – Tarp pagrindinių patiekalų užkandžiauju tik vaisiais ir riešutais. Idealiausi pastaruoju atveju – tokie mišiniai, kaip „1 GO“, nes nedidelės porcijos leidžia žinoti tikslų kalorijų kiekį ir nepiktnaudžiauti.“

Paklaustas nuomonės apie nevalgymą vakarais, kanojininkas teigė šios taisyklės besilaikantis savaip. Jo nuomone, nevalgyti po 18 val. yra neteisinga ir netgi žalinga organizmui, ypač, jei vakare – treniruotė.

„Mano paties treniruotės baigiasi tik prieš 20 val., tad likti nevalgius negerai: organizmui būtina atsistatyti. Kai nesportuoju, vakare valgau vaisius, lengvas salotas, varškę ar porą kiaušinių. Visiems patarčiau nepersistengti su vakariene ir paskutinį kartą pavalgyti prieš 20 val., nes jei vakarieniauji prieš 18 val. iki pusryčių lieka labai daug laiko, tad organizmas be maisto būna daugiau nei 12 val. – tai nėra gerai, nes kūnui reikia resursų. Pats buvau net tris metus susilažinęs su draugu, jog atėjus vakarui nevalgysiu – tą daryti sekėsi, tačiau dabar mieliau renkuosi lengvą vakarienę“, – kalbėjo olimpietis.

Paskutinę kovo savaitę J. Šuklinas atidarys sveikos mitybos principais paremtą restoraną savo gimtajame mieste – Visagine. Kanojininko teigimu, patiekalai atrinkinėjami ir vertinami jo paties – klientams nebus siūloma nieko, kas nepatiktų pačiam. Pagrindinis patiekalas bus sportininko mėgstami, ant grilio kepti jautienos kepsniai.

„Mėsą tieksime pagal specialias taisykles: ją fermentuosime 24 paras. Vienas iš pagrindinių tikslų yra gastronominio lygio mažuose miesteliuose (kur klesti kebabų kioskai) pakėlimas. Perkame tik pačius geriausius produktus, kreipdami didelį dėmesį į kokybę. Tačiau šalia išskirtinių patiekalų, siūlysime ir paprastesnius valgius“, – sakė mitybai ypatingai daug dėmesio skiriantis sportininkas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close