PR. Mobilusis parašas klientus užkariauja patogumu

Didelė dalis Lietuvos gyventojų nuolatos naudojasi įvairiomis elektroninėmis paslaugomis – pavyzdžiui, jungiasi prie bankininkystės sistemų, apsipirkinėja internetu ar elektroniniu būdu pateikia deklaracijas VMI. Telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ pastebi, kad vis daugiau žmonių prie elektroninių sistemų prisijungia naudodamiesi mobiliuoju parašu.

 

Bankams nusprendus jau nuo balandžio 1 d. sugriežtinti naudojimąsi kodų kortelėmis, mobilusis parašas tapo aktualus didžiajai daliai Lietuvos gyventojų, o paslaugos vartotojų skaičius tarp „Tele2“ klientų išaugo rekordiškai – vasarį mobilųjį parašą užsisakė 45 proc. daugiau žmonių, nei sausį. Tai buvo visų laikų rekordas paslaugai. Pasak „Tele2“ specialistų, mobilusis parašas užkariauja Lietuvą dėl paprastų priežasčių – tai yra patogu, saugu ir nebrangu.

 

Jis visur su jumis

Mobilusis parašas – tai lyg asmens pasas arba ID kortelė mobiliajame telefone. Naudojantis juo galima greitai, paprastai ir saugiai prisijungti prie įvairių valstybinių informacinių sistemų, internetinės bankininkystės, pasirašyti elektroninius dokumentus.

 

„Mobiliojo parašo naudotojams nereikia nešiotis kodų kortelių arba generatorių – užtenka su savimi turėti mobilųjį. O jis juk visada šalia! Nebereikės sukti galvos dėl to, jog kortelę arba generatorių palikote namie, o reikia prisijungti prie banko. Be to, mobiliojo parašo sPIN kodą žinosite tik jūs – tai saugi alternatyva, užkertanti kelią sukčiavimui bandant išvilioti kodų kortelių duomenis“, – paslaugos privalumus vardijo Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius.

 

Tam, kad mobiliojo parašo privalumais galėtų naudotis kuo daugiau šalies gyventojų, „Tele2“ pirmoji Lietuvoje šią paslaugą pasiūlė ir išankstinio apmokėjimo paslaugos „Pildyk“ naudotojams.

 

Šiuo metu „Pildyk“ visoje Lietuvoje turi apie milijoną klientų. Dauguma jų – ekonomiškai aktyvūs žmonės, naudojantys įvairias elektronines paslaugas, perkantys internetu. Mobilusis parašas leis tai daryti saugiai ir patogiai – sumokėjus 10 Eur vienkartinį mokestį, paslauga galios 24 mėnesius ir dėl nieko nereikės sukti galvos. Be to, pirmąjį mėnesį „Pildyk“ nemokamai pridės 10 Gb interneto duomenų.

 

Paprastas ir nebrangus

Taigi, kokios pagrindinės mobiliojo parašo galimybės? Naudojantis juo galima jungtis prie elektroninės bankininkystės ir ten atlikti mokėjimus arba pavedimus, „Sodros“ gyventojų portale – užpildyti ir pateikti el. prašymus (pavyzdžiui, nedarbingumui ar pašalpoms gauti), sužinoti prognozuojamą senatvės pensijos dydį. Jau yra savivaldybių, kurių sistemose prisiregistravus mobiliuoju parašu galima registruoti vaikus į darželius arba mokyklas.

 

Su mobiliuoju parašu taip pat lengva pateikti VMI deklaracijas, el. būdu įsteigti įmonę ar organizaciją, tvarkyti, keisti atstovaujamos įmonės duomenis neišeinant iš namų, naudotis Registrų centro paslaugomis.

 

Iš keturių skaitmenų sudarytas mobiliojo parašo sPIN kodas yra žinomas tik jo vartotojui. Telefone jį reikia įvesti jungiantis prie tapatybės patvirtinimo reikalaujančių elektroninių sistemų. Tapatybė mobiliuoju parašu patvirtinama prie elektroninių sistemų jungiantis tiek kompiuteriu, tiek telefonu.

 

Pametus telefoną su mobiliuoju parašu užtenka užblokuoti SIM kortelę. Tai ir aplinkybė, kad sPIN kodą žino tiktai vartotojas, užtikrina, kad niekas negalės pasinaudoti svetimu mobiliuoju parašu.

 

Mobiliojo parašo paslauga „Tele2“ klientams kainuoja vos 0,4 Eur/mėn. ir galioja 24 mėnesius. „Pildyk“ vartotojai naudotis mobiliuoju parašu gali sumokėję vienkartinę 10 Eur įmoką. Paslauga jiems taip pat galioja 24 mėnesius.

 

Mobiliojo parašo vartotojo pradžiamokslis

Mobiliojo parašo paslaugos aktyvavimas – toks pat paprastas, kaip ir naudojimas. Tereikia kelių žingsnių:

1. pasirašyti mobiliojo parašo sutartį bet kuriame „Tele2“ salone;

2. telefone pakeisti seną SIM kortelę salone išduota SIM kortele su mobiliuoju parašu;

3. nusiųsti žodį SERT numeriu 1521;

4. vadovaujantis instrukcijomis telefono ekrane įvesti laikiną keturių skaitmenų sPIN kodą, kuris yra atspausdintas ant SIM kortelės;

5. vadovaujantis instrukcijomis telefono ekrane pasikeisti sPIN kodą į tokį, kokio norite;

6. niekam neatskleisti savo sukurto sPIN kodo, o jei prarandamas telefonas, iškart pranešti operatoriui, kad būtų blokuota SIM kortelė.

Daugiau apie „Tele2“ ir „Pildyk“ akcijas bei pasiūlymus galima sužinoti interneto svetainėse www.tele2.lt ir www.pildyk.lt arba artimiausiame „Tele2“ salone.

160323_iliustracija apie mobiluji parasa

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close