„Maxima LT“: per Šv. Velykas svarbiau ne puošmenos, o gausus stalas

Kovą prekybos tinklo „Maxima“ atlikto vartotojų įpročių tyrimo duomenimis, Šv. Velykas Lietuvos gyventojai planuoja pasitikti prie gausaus šeimos stalo. Didžioji dalis gyventojų šiemet joms planuoja išleisti panašiai kiek pernai – iki 50 eurų. Tiesa, greta tradicinių lietuviškų patiekalų šiemet lietuviai ant stalo dės kur kas daugiau vaisių bei daržovių ir saldžių kepinių.

„Vartotojų įpročių tyrimą prieš didžiausias metų šventes atliekame kiekvienais metais. Ir nors Velykos lietuviams visų pirma tradicinė šventė, šiemet tautiečiai ant šventinio stalo žada gausiau dėti ne tik sveikesnių, bet ir įvairesnių kitų šalių valgių bei saldumynų. Šiemet kur kas daugiau optimizmo juntama ir planuojant šventines išlaidas: jei praėjusiais metais Velykų šventei tik vienas iš šešių lietuvių žadėjo skirti daugiau nei 50 eurų, tai šiais metais tą daryti ketina jau vienas iš keturių. Tai išties labai optimistinės prognozės“, – sako bendrovės „Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.

Remiantis apklausos duomenimis, didžioji dalis gyventojų (32 proc.) šiemet Velykoms planuoja išleisti tiek pat, kiek pernai – vidutiniškai nuo 30 iki 50 eurų. Lyginant su praėjusių metų duomenimis, šiemet gyventojai šventines išlaidas planuoja lengviau. Ketinančių šventes sutikti minimaliomis išlaidomis, tam skiriant iki 20 eurų, sumažėjo nuo 11 iki 10 proc. ir beveik dukart – nuo 4 iki 7 proc. padaugėjo joms skirsiančių nuo 100 iki 150 eurų. 50 ir daugiau eurų artėjančių švenčių pirkiniams ketina skirti beveik 40 proc. visų apklaustųjų.

O štai kelerius pastaruosius metus svarbiausių velykinių pirkinių krepšelio suma tinklo parduotuvėse išlieka beveik nepakitusi ir siekia 38,5 eurų. 2015 ir 2014 m. analogiškas pirkinių krepšelis velykiniu laikotarpiu kainavo atitinkamai 38,65 ir 38,34 eurus. 2013 m. tokio pat krepšelio kaina buvo beveik 2 eurais didesnė – 40,17 eurų.

Pasak Ž. Valkerio, vidutiniškai šeštadalį bendros šventinių pirkinių sumos gyventojai įprastai skiria velykiniams saldumynams – populiariems šokoladiniams kiaušiniams, šokoladui, saldainiams. Ir nors tradicijos per Velykas keistis dovanomis nėra, dažniausiai saldumynai dovanojami vaikams. Tuo tarpu velykinėms puošmenoms lietuviai išlaidauti nelinkę. Vienas pirkėjas joms skiria vidutiniškai 2 eurus.

Per Šv. Velykas lietuviams svarbiausia gausus stalas – 62 proc. gyventojų daugiausiai dėmesio šios šventės metu skiria būtent šeimos stalui, jį nukrauna ne tik valgiais, bet ir šventiškai serviruoja, puošia smulkiomis dekoracijomis, gėlėmis ir žvakėmis.

O štai be margučių Velykos Lietuvoje neįsivaizduojamos. Kasmet kiaušinius margina net 99,5 proc. šalies gyventojų. 93 proc. tai daro patys ar padedami artimųjų, kiek daugiau nei 6 proc. dalį margučių perka jau išmargintus prekybos centruose. Ir tik 0,5 proc. sako per Velykas valgantys nemargintus kiaušinius.

Populiariausias velykinių margučių dekoravimo būdas šiemet – svogūnų lukštai. Per šias Velykas jais margučius spalvins net 88 proc. gyventojų. Daugiau nei pusė (62 proc.) margučius puoš specialiais kiaušinių dažais, trečdalis (32 proc.) – dekoratyviniais lipdukais, penktadalis (21 proc.) – karštu vašku. „Maxima“ duomenimis, kasmet tinklo parduotuvėse Baltijos šalyse parduodama apie 600 tūkst. kiaušinių dekoravimo priemonių.

Kaip parodė apklausos rezultatai, šiemet Velykų stalas bus gausus ne tik margučių ir tradicinių lietuviškų valgių. Kiek daugiau nei trečdalis (36 proc.) gyventojų šiemet į šventinį valgiaraštį planuoja įtraukti įvairių kitų šalių patiekalų.

71 proc. per artėjančias šventes planuoja skanauti šviežių vaisių ir daržovių, 69 proc. – įvairių saldžių kepinių, 60 proc. – paukštienos, 51 proc. – mėsos ir žuvies, 42 proc. – tradicinių mišrainių. Tradicinės šaltienos ir kepto zuikio šiemet per Velykas ragauti žada atitinkamai 24 ir 14 proc. šalies gyventojų.

Vis daugiau dėmesio skiriama ir pasaulinei virtuvei. Tiek kasdienį, tiek šventinį gyventojų maisto produktų krepšelį vis dažniau papildo itališka duona, prancūziški raguoliai, kanelės. Vien prancūziškų raguolių kas mėnesį „Maxima“ parduotuvėse parduodama beveik 180 tūkst.

Remiantis apklausos duomenimis, lietuviams priimtiniausi būtent prancūziškos virtuvės kepiniai. Net 72 proc. gyventojų mieliausiai renkasi sluoksniuotos tešlos bandeles ir kepinius. Dėl to šiemet, artėjant Velykoms, „Maxima“ tinklo parduotuvėse pasirodys nauji, pagal originalų prancūzišką receptą kepami kruasanai. Paruošti kepimui kruasanai tinklo parduotuves pasieks iš vienos didžiausių prancūziškų kepyklų Europoje „Neuhauser“.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 234 „Maxima“ parduotuvės, kuriose dirba daugiau nei 16 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. pirkėjų.

 

Svarbiausių velykinių produktų krepšelis:

image003 Maxima_2

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close