Didžiausia problema Ašmintos seniūnijoje – apgailėtina kelių būklė

Į Ašmintos seniūnijos ataskaitinį susirinkimą gausiai susirinkę gyvenvietės ir aplinkinių kaimų gyventojai vos sulaukė seniūnės ataskaitos pabaigos. Kai kurios žmonėms nieko nesakančios sausos ataskaitos detalės, įstatymų, įsakymų ar Tarybos nutarimų numeriai, niekam nebuvo įdomu – net susirinkime dalyvavęs rajono vadovas Alvydas Vaicekauskas paprašė ateityje to vengti. Gyventojai labiau norėjo išgirsti, kaip sprendžiamos daugelį metų besitęsiančios problemos, iš kurių didžiausia – netvarkomi arba prastai prižiūrimi seniūnijos keliai.

Gyvenimas Ašmintos seniūnijoje, kuriai vadovauja seniūnė Vida Vitkauskienė, eina sava vaga, panašiai, kaip ir kitose savivaldybės seniūnijose. Nors seniūnija neturi bažnyčios ir veikiančių kapinių, nėra felčerinio punkto, tačiau turi Ašmintos parką, kuriame darbų netrūksta. Netrūksta jų ir seniūnijos administracijai, žemės ūkio specialistei, socialinei darbuotojai, policijos tyrėjai, Vietos bendruomenės tarybai. Seniūnijoje su viešuosius darbus atliekančių asmenų pagalba nudirbami ūkiniai ir kiti darbai, verda gana gyvas kultūrinis gyvenimas, kurį kuria laisvalaikio salės kolektyvai, biblioteka, trys seniūnijoje veikiančios bendruomenės. Pilna gyvybės ir šiuolaikiškame, puikiai įrengtame daugiafunkciame centre, kur glaudžiasi Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos pradinio ugdymo skyrius, biblioteka, neįgalieji. Pasak seniūnės V. Vitkauskienės, daug darbų buvo nuveikta bendradarbiaujant su Prienų rajono vietos veiklos grupe: įrengta Bagrėno apžvalgos aikštelė, kurioje yra ir vaikų žaidimo aikštelė, pastatyti 5 lauko treniruokliai. Artimoje ateityje planuojama šioje aikštelėje įrengti lauko apšvietimą, apsauginę tvorelę prie skardžio nuo Nemuno upės.

Ataskaitos metu seniūnė akcentavo, kad kelių priežiūrai skirta 71913 eurų, iš jų 21500 eurų skirta Strielčių gyvenvietės Miško g. asfaltavimui. Pernai papildomai iš Prienų r. savivaldybės buvo gauta 18675 eurai tikslinių lėšų Strielčių Miško g. asfaltuoti. Seniūnaičių ir bendruomenių pirmininkų bei narių susirinkime buvo nuspręsta asfaltavimo darbus Strielčių gyvenvietėje tęsti. Šiemet numatoma asfaltuoti Darželio g., kuri yra Miško g. tąsa, jos remontui dar prireiks 170000 eurų.

Pasak seniūnės, praėjusi žiema nebuvo itin atšiauri, todėl sutaupyta lėšų pavasariniam kelių taisymui. Pavasarį keliai buvo labai duobėti, todėl daugelyje vietų teko pilti ypač daug žvyro. Seniūnės patikinimu, iš viso buvo išpilta 74 automašinos žvyro. Daugiausiai žvyro pilta Bičiulių, Pelkių, Lelijų, Naujakurių ir kt. gatvėse, Vėjų take. Kapitalinis remontas vyko Mačiūnų ir Bačkininkų kaimų kelių ruožuose. 2015 m. pavasarį UAB „Hidrsota“ atliko darbų už 28728 eurus, o per visus 2015 m. ši įmonė atliko darbų už 30 351 eurą.

Būtent šios įmonės veikla Ašmintos seniūnijos gyventojams ir sukėlė didžiausią pasipiktinimą ataskaitinio susirinkimo metu. Ypač po to, kai V. Vitkauskienė skaidrėse parodė, kaip atrodo seniūnijos keliai. Jie išties apgailėtinos būklės.

Po seniūnės ataskaitos pristatymo, kurio metu buvo išsamiai apžvelgti ir kiti darbai, pirmasis kalbėjo Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas. Mero teigimu, keletą valandų pasivažinėjus seniūnijos keliais, jo nuojauta apie prastą, o kai kur net tragišką, kelių būklę tik pasitvirtino. Jis įsitikinęs, kad „Ašmintos seniūnijoje tai – viena iš opiausių įsisenėjusių problemų, kuri metų metais tęstis negali, ir spręsti ją reikia iš esmės“. Tokios situacijos priežastys, mero pasvarstymu, gali būti kelios: netinkamai atliekami kelių remonto darbai ir kvalifikacijos trūkumas vykdant priežiūros darbus. „Nepakankamas lėšas galima išmesti į balą, kas dažnai padaroma nesuformuojant sankasų, pilant netinkamos kokybės žvyrą. Matyt, tai ir yra tos priežastys, dėl kurių keliai Ašmintos seniūnijoje yra blogi, gerokai blogesni nei kitose seniūnijose. Kadangi lėšų kelių priežiūrai visoms seniūnijoms skiriama panašiai, o pastaraisiais metais jų dar padaugėjo, be to, keletą metų galima buvo sutaupyti dėl palankesnių žiemos sąlygų, todėl yra vis daugiau galimybių ištaisyti situaciją“, – sakė meras.

Panašu, jog nuo šiol bus reikalaujama didelės atsakomybės ir iš rangovų, ir iš pačios seniūnės: savivaldybė ketina samdyti techninės priežiūros specialistus, kurie prižiūrėtų tiek seniūnų, tiek rangovų darbą. Kad jis atliekamas nekokybiškai, galbūt ir neatsakingai, parodė 2015 m. rudenį vykęs išvažiuojamasis seminaras, kurio metu sukviesti seniūnijų seniūnai ir rangovai aukščiausios kvalifikacijos specialistų buvo mokomi, kaip teisingai atlikti kelio remonto ir priežiūros darbus.

Meras taip pat informavo, kad jo ir Ašmintos seniūnijos ūkininko, Tarybos nario Jono Vilionio pastangomis buvo siekiama įtraukti į asfaltuojamų kelių sąrašą kelią Ašminta–Pakuonis, kreiptasi ir į Vyriausybę, bet kol kas jokio atsakymo negautas. Problemine vieta išlieka posūkis link Vangų karjero. Prie šio kelio priežiūros, mero manymu, turėtų daugiau prisidėti ir patys karjero eksploatuotojai, kurie, vietos gyventojų teigimu, visiškai neprisideda. Meras prašė verslo atstovų prisiderinti prie vietos gyventojų, kurie kenčia dėl sunkiasvorių automobilių keliamų dulkių, turi važinėti laužomais keliais, ragino ir seniūnijos bendruomenę, ūkininkus labiau tausoti savo kelius, neišarti kelkraščių, iškirsti krūmus, besiribojančius su keliu, kad netrukdytų kelio priežiūros darbams.

Savivaldybės vadovas turėjo ir daugiau pastabų Ašmintos seniūnijai: siūlė, kur galima, bendruosius konteinerius pakeisti rūšiavimo konteineriais, pasirūpinti, kad būtų privažiuojami keliai iki sodybų atliekų surinkėjų technikai.

Meras taip pat kalbėjo apie rajono biudžetą, socialinių išmokų pasikeitimus, griežtesnius pašalpų skyrimo ir išmokėjimo tvarkos reikalavimus ir kt. Baigdamas jis palinkėjo, kad bendradarbiavimas tarp seniūnijos, bendruomenių, seniūnaičių, mokyklos būtų kuo glaudesnis ir patenkintų kuo daugiau visos bendruomenės poreikių.

Vicemeras Algis Marcinkevičius pakvietė būti aktyviems ir teikti paraiškas, prašymus paramai į Savivaldybės siūlomas smulkiojo ir vidutinio verslo rėmimo, studentų rėmimo, kultūros ir bendruomenių rėmimo, žemės ūkio rėmimo programas.

Būti aktyvesniais, bendruomeniškesniais, patriotiškesniais savo krašto žmonėmis kvietė ir rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė.

„Ąžuolo“ progimnazijos Ašmintos pradinio ugdymo skyriaus veiklą pristačiusi progimnazijos direktorė Irena Tarasevičienė džiaugėsi geromis darbo sąlygomis, gera materialine baze, kūrybingais ir iniciatyviais specialistais. Sveikatos klausimais kalbėjo Tarybos narė, Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Rita Keturakienė, pakviesdama gyventojus kreiptis dėl visų sveikatos ir socialinių klausimų į komitetą ar pačią jo pirmininkę. Tarybos narė Angelė Bajorienė džiaugėsi, kad gyventojai kelia problemas ir jas viešina: „Tai postūmis visiems kelti darbo kokybę ir atsakomybės lygį.“

Susirinkime kalbėta apie gyventojams aktualaus vandentiekio ir nuotekų tinklų eksploataciją, kuri, kaip patikino meras, pavasarį bus perduota kitam tiekėjui. Mažesnių kaimų gyventojams meras patarė kooperuotis ir įsirengti giluminius vandens gręžinius. Vieni gyventojai piktinosi tais pro šalį važiuojančiais žmonėmis, kurie išmeta seniūnijoje valkataujančius šunis, o buvęs rajono švietimo vadovas Griška pabrėžė, kad seniūnijos administraciniame pastate įsikūrusios seniūnijos administracijos moterys pačios gyvena kaip „šuns būdoje“. Toks pastebėjimas sulaukė salės pritarimo ir plojimų. Griškos nuomone, seniūnijos administracijos perkėlimas į mokyklos patalpas niekiam žalos nepadarytų. Kitokios nuomonės buvo meras A. Vaicekauskas, teigdamas, kad, rengiant ir tvirtinant europinėmis lėšomis finansuojamą projektą dėl daugiafunkcio centro, seniūnei buvo siūloma projektuoti ir kurti seniūniją, tačiau seniūnė nenorėjusi. Projektas buvo parengtas be seniūnijos. Pagal agentūros reikalavimus po projekto vykdymo penkerius metus paskirties negalima keisti (projektas baigiasi 2018 m.). Priešingu atveju reikėtų grąžinti lėšas. Susirinkime dalyvavusio Ašmintos seniūnijos gyventojo, Tarybos nario Jono Vilionio nuomone, prestižinę mokyklėlę būtina išlaikyti, o seniūnijai ir pačiai reikia norėti, kad jų senasis pastatas būtų tvarkingesnis, o ne rodyti kiekvieną plyšelį kokliuose. Žemdirbių atstovas kalbėjo apie žemės ūkio, pienininkų problemas, taip pat užsiminė, kad asfaltuotas kelias Ašminta–Pakuonis yra vienas iš artimiausių tikslų, kurį įgyvendinti galima būtų iš Kaimo plėtros programos lėšų.

Seniūnijos gyventojai iškėlė ir apleistų, medžiais apaugusiais stogais pastatų buvusiame kariniame miestelyje Prienuose, taip pat buvusio vaikų darželio, vadinamo „tiksinčia bomba“, esančio pačioje Ašmintoje, problemą. Seniai kalbama, kad dalis tokių pastatų yra be šeimininkų, kitų pastatų šeimininkai jau gavę įspėjimus ir gaus mokėti administracines baudas. Atrodo, kad buvusio Ašmintos vaikų darželio pastato savininkas jau „apsireiškė“ ir žadėjo savo turtą sutvarkyti.

Apie kelių priežiūrą pakalbėti stojęs UAB „Hidrosta“ atstovas sulaukė seniūnijos gyventojų kritikos. „Visi seniūnijos keliai tragiški“, – sakė viena iš susirinkime dalyvavusių moterų. Gyventojai piktinosi dėl kelių nepriežiūros, nekokybiškai tvarkomo kelio ir jo nepriežiūros, ypač vasarą, į Vangų karjerą, blogos būklės kelio į Pabališkius. Dėl kilusio triukšmo buvo sunku suprasti visus reikalavimus, tačiau aišku viena – jie pagrįsti, nes nuoskaudą liejo dauguma susirinkusiųjų.

Sutartis dėl seniūnijos kelių priežiūros su UAB „Hidrosta“ baigiasi, berods, balandžio mėnesį, o po to vėl bus skelbiamas rangovų konkursas. Meras pažadėjo, kad visos gyventojų pastabos bus perduotos būsimiems rangovams ir siekiama jas įgyvendinti.

Po susirinkimo į redakciją su pagalbos šauksmu kreipėsi ir viena kaunietė „Mano mama gyvena Giniūnų kaime, Prienų rajone. Aš pas ją važiuoju tikrai nedažnai, tačiau atkarpa nuo pagrindinio kelio (Kaunas–Prienai ) tragiška. Atkarpa neilga, gal 1,5 km, tačiau ja važiuoti tenka ilgai, nes duobės siaubingos, gaila transporto priemonės. Žmonių, kurie važinėja kiekvieną dieną ir dar po kelis kartus, situacija nepavydėtina. Tikiuosi Jūsų pagalbos, gal kas nors atsižvelgs į šią beviltišką situaciją. Kiek žinau, šio kaimo gyventojai kreipėsi į Ašmintos seniūniją, tačiau ten išgirdo tik pažadus, kurie dalinami jau ilgą laiką. Pridedu jums foto, kad tai tikrai tiesa“, – rašė moteris.

Ašmintos seniūnė V. Vitkauskienė patikino, kad šis kelias bus tvarkomas, kai tik atšils orai: greideriuojamas, lyginamos duobės, užpilama žvyro. Ar Savivaldybės vadovų ir seniūnės pažadai neliks tik pažadais – parodys laikas.

DSC_0016

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close