Kavos pupelės sudedamosios dalys – visa eilė metalų. Chemiškai analizuojant kavos pupelę, galima joje rasti: geležies, vario, nikelio, magnezijos, mangano, švino, aluminajaus ir kalcijaus. Santykis šių pupelės sudedamųjų elementų – įvairus.

Kavos tyrėjai ir mėgėjai turi labai gerą skonio pajautimą ir gali pažinti net mažiausią porceliano puodelio įskilimą. Mat puodelio įskilime kaskart lieka šiek tiek kavos dalelių, kurios ir plaunant puodelį gerai neišsiplauna. Jos genda ir, kitą kartą įpylus į tokį įskilusį puodelį kavos, sugadina visą kavą.

Be to, tyrimai parodė, kad kavos negalima virinti, nes tada įvyksta cheminė reakcija. Kai kurios sudedamosios dalys išnyksta ir pasikeičia kavos aromatas. Taip pat ataušusios kavos nereikia niekuomet šildyti. Maltoje kavoje yra panašių į vašką ir sakus riebalų. Šildant kavą jie ištirpsta ir kenkia kavos skoniui.

Metalinės kavos malimo mašinėlės taip pat turi reikšmės kavos skoniui. Dalis kavos pupelių malant virsta smulkiomis dalelytėmis – dulkelėmis, kurios trinamos įkaista, sugenda ir duoda kavai kartumo. Paskutiniu laiku mėginama rasti naują kavos malimo įrankį, kuris nesutrintų pupelių į dulkes ir nesugadintų kavos. Anksčiau buvo malama kava labai rupiai, tačiau tokią kavą vartojant labai daug nueina niekais.

Žymus kavos pupelių tyrėjas chemikas Charles E. Page duoda šeimininkėms 10 patarimų.

1. Nevartok kavai metalinių indų. Jei gali, naudok porcelianinius arba stiklinius.

2. Vartok visuomet šviežią, gražiai sumaltą kavą.

3. Niekada nevirink ir nešildyk atšalusios kavos.

4. Imk tikslią vandens ir kavos proporciją.

5. Ruošdama kavą, žiūrėk į laikrodį. Kava pakarsta per ilgai virinama.

6. Naudok filtro popierių, kad apsaugotum kavą nuo ištirpusių riebalų – turėsi švarų ir skanų gėrimą.

7. Sudrėkink ir kraštus puodo, kuriame ruoši kavą, nes kai į sausą įpilsi sumaltas pupeles ir paskui užpilsi vandeniu, smulkesnės kavos dalys supuls į gabalėlius.

8. Jei naudoji filtrą, prieš pildama kavą į puodelius, sujudink kavos indą, nes paviršiuje kava būna silpnesnė, o arčiau dugno – stipri.

9. Jei naudojies kavos virduliu, palaikyk vienodą karštį (tik nesmarkų), kad vanduo vienodai filtruotų. 5 minutes ant ugnies – gana.

10. Kavos ledai geriausiai pavyksta tada: leisti kavai sušalti į gabalėlius, paskui iš lengvo atitirpinti karšta kava. Tai yra daug geriau, negu karštą kavą atšaldyti ledais.

 

Perspausdinta iš „Naujosios vaidilutės“ 1935 m. 12 numerio

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close