Fotografijų paroda „Žvilgsniai“ lankytojus sužavėjo kūrybiškumu bei pažįstamais veidais (GALERIJA)

Praėjusio penktadienio vakarą, ant Nemuno leidžiantis sutemoms, Nemuno kilpų regioninio parko Prienų lankytojų centre atidaryta fotografijų paroda „Žvilgsniai“.

 

Ant lankytojų centro sienų nugulė Prienų meno mokyklos dailės ir fotografijos mokytojo Vlado Tranelio, jo buvusių mokinių Gerdos Viselgaitės, Inesos Matuliauskaitės bei Kornelijos Kupstaitės darbai.

 

Gerda Viselgaitė Prienų meno mokyklą baigė 2013 m. Dabar studijuoja kūrybines industrijas Vytauto Didžiojo universitete. Pasak jos, svajonė kurti – pagrindinis variklis, kuris visą laiką skatino dirbti ir tobulėti meno srityje. Prieš pradėdama mokytis meno mokykloje Gerda niekada nemanė, kad atras save fotografijoje. Pasirodo, Prienų meno mokykla yra ta vieta, kur galima sužinoti apie save netikėčiausių dalykų. Paprasti žaidimai su fotoaparatu kaimo laukuose, pašiūrėse, kaimuose tapo mėgstamiausia ir širdžiai artimiausia veikla. Tie maži žaidimai su fotoaparatu padėjo Gerdai eiti savo svajonės link – kurti. Gerda savo fotografijas apibūdina trumpai – pro objektyvo langelį mato ne vien žmogaus veidą, bet ir visą istoriją, kurią nori perteikti ir žiūrovui.

 

Inesa Matuliauskaitė Prienų meno mokyklą baigė 2009 m. Dabar studijuoja Aalborgo universitete, Danijoje. Inesa savo draugystę su menu pradėjo dar eidama į antrą klasę. Baigusi akordeono specialybę Prienų meno mokykloje, natų sąsiuvinius pakeitė į drobę, teptukus ir dažus. Po kelerių mokymosi groti akordeonu metų suprato, kad turėtų daryti kažką kitaip. Mergina jautė poreikį kurti, tad nusprendė save išbandyti kitoje meno srityje. Inesa iki šiol vertina įgytas žinias ir suformuotą skonį klasikinei muzikai, tačiau dailė buvo raktas, atvėręs duris į pasaulį, kuriame galima svajoti ir kurti. Lankydama dailės pamokas, Inesa pradėjo atrasti save, pastebėti daugiau ir netgi matyti pasaulį kitaip. Nepaisant to, dailė nuspalvino jos kasdienybę, padėjo užmiršti rūpesčius ir atsipalaiduoti. Inesa laiko save optimiste ir stengiasi įžvelgti grožį bei savitumą visur, tad fotografija jai buvo ir yra kelias tai parodyti kitiems.

 

Kornelija Kupstaitė Prienų meno mokyklą, kaip ir Gerda, baigė 2013 m. Dabar Vilniaus dailės akademijoje studijuoja fotografiją ir medijų meną. Pradėjusi lankyti meno mokyklą susidomėjo galimybe lankyti dailės ir fotografijos užsiėmimus, nes apie pastarąją žinojo labai mažai. Kornelijai atrodė, kad nuostabiausias fotoaparatas turi būti mažas ir gražus, o per pirmą pamoką sužinojo, kad tai netiesa. Pamažu pradėjo suprasti, kas yra kas. Laiką meno mokykloje mergina prisimena labai teigiamai. Nors galvojo, kad su menu susiję dalykai visada liks tik hobis. Vis dėlto baigdama gimnaziją suprato, kad labiausiai nori studijuoti menus. Šiuo metu kūrybos džiaugsmą Kornelija atranda analoginėje fotografijoje, tapyboje ir bandymuose ne tik nufotografuoti vaizdus, bet ir juos pakeisti. Būtent tokios fotografijos ir eksponuojamos šioje parodoje, o jų centre, dažnai padedant draugams, – ir pati Kornelija. Fotografija neturi būti graži, bet turi palikti įspūdį ar jausmą, emociją. Toks ir yra jos tikslas.

 

Pasak merginų mokytojo V. Tranelio, ši paroda yra pirmoji, kurią surengė mokinės, prieš keletą metų baigusios Prienų meno mokyklą. Inesai, Kornelijai ir Gerdai tai – truputį nostalgiškas sugrįžimas į mokyklą. Mokytojams tai – nuostabus įvykis, kuris rodo darbo prasmingumą. Kiekvienas kūrėjas kuria skirtingus darbus, tačiau juos vienija neblėstanti aistra menui ir kūrybai. Būtent tai ir paskatino surengti šią parodą. „Dalyvauti parodoje ir parodyti savo darbus kartu su mokinių kūriniais nepaprastai įdomu. Tai – lyg akistata su savo nuostatomis, kurias stengiausi perteikti mokiniams pamokų metu. Fotografija yra ne tik realus aplinkos atspindys, bet ir būdas išsakyti tai, ką galima tik jausti, parodyti tai, ko negalime paliesti ir pamatyti. Fotografija gali sustabdyti laiką, į kurį galime pažvelgti vėl. Žmogaus žvilgsnis, žvilgsnis į žmogų, nuotaikos, jausmai, emocijos…“, – sakė V. Tranelis. Visai tai susipina šios parodos fotografijose. Dėmesys ir pagarba žmogui, jo vidiniam pasauliui vienija ne tik šios parodos fotografijas, bet ir jų autorius.

 

Pasak V. Tranelio, visų merginų stilius – savitas ir išskirtinis. Išskirtinis ir požiūris į pasaulį priešais objektyvą. Kiekviena nuotrauka turi ir savo istoriją.

 

Parodoje eksponuojamos nuotraukos patraukia ne tik menininko indėliu, jose įamžinti ir daugeliui pažįstami veidai. Ne viena fotografija – menininkių autoportretas, parodantis ne tik fotografės išorę, bet ir vidų.

 

Beveik kiekviena nuotrauka – tarsi dalelytė sielos. Fotografės sielos veidrodis, meninė išraiška to, ką jauti giliai savyje ir nori parodyti pasauliui.

 

Parodą pristatė Prienų meno mokyklos direktorė Rasa Staliūnienė. Jaunąsias fotografes bei jų mokytoją sveikino Prienų rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas, vyriausioji specialistė Virginija Zujienė, mero patarėja Jūratė Zailskienė, Nemuno kilpų regioninio parko Prienų lankytojų centro administratorė, vyr. specialistė Loreta Šaltienė.

 

Parodos atidaryme buvo gausu ne tik fotografijų, bet ir unikalių muzikos skambesių. Jaunųjų fotografių parodą papuošė jaunieji grupės „Penkiese“ muzikantai – Kasparas Gudaitis, Lukas Bartulis, Pijus Deltuva ir Vladas Šatas.

 

Paroda surengta su Nemuno kilpų regioninio parko Prienų lankytojų centro bei UAB „Nordfenster“ pagalba.

 12790892_1723578271199114_8518856548186944573_n

galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close