Prienuose nuskambėjo folkloro šventė „Oi, būdavo, būdavo“ (GALERIJA)

Praėjusio šeštadienio popietę į Prienų kultūros ir laisvalaikio centrą (KLC) sugužėjo folkloro kolektyvai, muzikantai ir pasakoriai iš viso Prienų rajono. Čia vyko tradicinė rajono šventė „Oi, būdavo, būdavo“.

 

Tradicinė rajono folkloro kolektyvų, muzikantų ir pasakorių šventė „Oi, būdavo, būdavo“ vyko jau 28-ąjį kartą. Šventė suvienija visus kraštiečius, kurie gerbia lietuvių liaudies paveldą, jį populiarina, o kartu nudžiugina ir savo klausytojus bei žiūrovus.

 

Šiemet į didžiąją Prienų KLC salę sugužėjo beveik visi rajone veikiančių kultūros įstaigų – kultūros ir laisvalaikių centrų, jų padalinių – kolektyvai, muzikantai, pasakoriai. Kiekvienas jų paruošė savitą, lietuvių liaudies papročius puoselėjančią programą.

 

Patys pirmieji žiūrovus – daugiausiai pačius šventės dalyvius – pralinksmino šventės šeimininkai Prienų KLC folkloro grupė „Gija“ (vad. Dalė Zagurskienė), pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Vajaunas“ (vad. Ligita Gediminienė) bei pasakorius Dovydas Jurevičius (vad. Rasa Jūrevičienė). „Gijos“ moterys priminė per kalvas ir klonius skardžiai aidėjusias lietuvių liaudies dainas, kuriomis anuomet moterys ausdamos, pindamos, besiilsėdamos ar kitus darbus dirbdamos džiugindavo ir save, ir savo kraštą. Tiesa, dainos tęsės neilgai, čia pat dainininkes už rankų griebė „Vajauno“ šokėjėliai ir įsuko į siautulingo šokio sūkurį. Prie Prienų KLC programos „Dundėkit klevo grindys – dundėkit baltosios“ prisijungė ir mažasis pasakorius Dovydas, kurio nuotaikingo pasakojimo besiklausydami žiūrovai taip juokės ir plojo, kad net pabaigos neišgirdo!

 

Scenos šeimininkus pakeitė Balbieriškio KLC kolektyvas „Dūmė“ (vad. Dalius Pasaravičius ir Daiva Alaveckienė). Puikiai rajone žinomas kolektyvas savo dainomis ir merginų šokiais papasakojo apie jaunystę, kuri, nesvarbu, koks laikmetis bebūtų, visada išliks svajinga. Instrumentų melodijomis bei dainininkių ir dainininkų balsais skambėjo balbieriškiečių parengta programa „Bėga mano jaunos dienos“.

 

Prienų KLC Šilavoto laisvalaikio salės folkloro grupė „Akacija“ (vad. Saulė Blėdienė) visus sugrąžino į „šalelės mylimos“ – Lietuvos laukus. „Akacija“ savo dainomis bei patarimais papasakojo apie lino kelią nuo mažiausios sėklytės iki stulbinamo grožio lininių audinių. Dar prieš porą šimtmečių linas buvo garbinamas už savo dovanas mūsų protėviams. Linas – vienintelis Lietuvos augalas, plačiai apdainuotas dainose.

 

Dainas ir papročius pakeitė Prienų KLC Naujosios Ūtos laisvalaikio salės pasakotoja Gerutė Davidavičienė (vad. Anelė Lukjančuk). Ji visiems žiūrovams pasekė iš senovinių lietuvių liaudies papročių supintą „Pasaką apie brolius“.

 

Rimtos istorijos pasiklausę žiūrovai netruko pasinerti į džiugų siautulį, nes ant scenos jau grojo Stakliškių armonikieriai – Stakliškių KLC liaudiškos muzikos kapela „Korys“ (vad. Jonas Aleškevičius). Suskambus armonikoms ir sudundėjus būgnui, visa salė sukrutėjo. Vieni sėdėdami, o kiti jau ir atsistoję sutrypė tryptinį.

 

Skriaudžių laisvalaikio salės kolektyvai „Kanklės“ (vad. Elena Pečiulaitienė) ir „Kankliukai“ (vad. Dalia Venckienė) priminė, dėl ko mūsų protėviai ir mes patys gyvenam. Gausi folkloro atlikėjų komanda scenoje tapo viena didele šeima. Kanklių stygomis, mažųjų ir vyresniųjų balsais skambėjo dainos, žodžiai apie vienintelį didžiausią turtą, kurį galima turėti ir saugoti – šeimą.

 

Didelę šeimą pakeitė Prienų KLC Išlaužo laisvalaikio salės fokloro grupė (vad. Rasa Ruseckienė), nudžiuginusi visus dainomis ir žodžiais pasakojimais apie lietuvių liaudies papročius ir gyvenimo subtilybes.

 

Jiezno KLC folkloro ansamblis „Jieznelė“ (vad. Ingrida Valentienė) su savo programa „Daina darbą lengvina – daina dieną trumpina“ sugrįžo prie lietuviškos dainos ištakų. Dar tais laikais, kai tamsoje tik tyliai spragsėdavo deganti balana, o lietingomis dienomis guosdavo tik į balas krentantys ir vis skirtingai suskambantys lietaus lašai, mūsų protėviai dainomis save bei draugus linksmindavo. Dar ir šiandien ne vienas, siekdamas pakelti sau nuotaiką, tyliai tarp lūpų sudėlioja dainos žodžius.

 

Apie vieną mūsų tautai iš brangiausių dalykų – duoną papasakojo Prienų KLC Pakuonio laisvalaikio salės fokloro grupė „Obelėlė“ (vad. Renata Žibienė). „Rugelis su duona į namus ateina“ suvienijo ne tik gardų iškeptos duonos kvapą, bet ir sunkų kelią iki jos. Rugį reikia ir pasėti, ir saugoti, ir subrandinti. Gausus rugių derlius visuomet buvo laukiamas, nes iš jo duonelė atsirasdavo, todėl buvo laikomasi rugio pjovimo bei pagarbinimo papročių. Na, o su jais susipažinę žiūrovai ir dovanų gavo – po gabalėlį gardžios, šviežiais iškeptos duonos.

 

O pasigardžiavus prieš žiūrovus stojo vėl Veiverių seniūnijos gausi folkloro atlikėjų komanda. „Kankliukus“ pakeitė Veiverių KLC vokalinis ansamblis „Radasta“ (vad. Aurelija Bareišienė), neįgaliųjų ansamblis „Viltis“ (vad. A. Bareišienė) ir šokių kolektyvas „Tryptinis“ (vad. Jadvyga Beikauskienė). „Kad juos kur galas tuos velnio lašus“, – tarė veiveriečiai. Ir tuoj pat ant scenos jie iškėlė puotą – vieni grojo, kiti šoko, treti bokaliuką kėlė, o mažiausi – bulvę lupo. Taip ir baigės šventė.

 

Visiems atlikėjams už tokią šaunią šventę ir pasakojimus būdavo dėkojo Prienų rajono savivaldybės Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis ir Prienų KLC direktorius Džordanas Jogimantas Aksenavičius. Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė padėkojo šventės sielai – Dalei Zagurskienei, o UAB „Brevitra“ vadovas Gintautas Sodaitis tortais pavaišino mažiausius šventės dalyvius.

 

Kolektyvai išsiskirstė ne tik vėl laukdami šventės kitais metais, bet ir besirengdami svajingai ir ypač darbingai vasarai.

DSC_6451

galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close