B. Ropė: Glifosatas aptiktas vokiškame aluje, o kokia situacija su lietuvišku?

Vokietijos Aplinkos institutui ištyrus 14 vokiško alaus rūšių, visuose jų buvo aptikta glifosato. Apie tai praneša įtakingiausias Vokietijos savaitraštis „Spiegel“. Dar 2015 metais Pasaulio sveikatos organizacija ir Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra pripažino, kad glifosatas yra „labiausiai tikėtina“ žmonių kancerogenas, kuris sukelia vėžį.

Pasak Aplinkos instituto, didžiausias užterštumas buvo aptiktas prekės ženklo „Hasseröder“ aluje (29,74 mikrogramų litre). Mažiausias užterštumas – „Augustiner Helles“ aluje (0,46 mikrogramų litre). Net ir šis kiekis vis dar gerokai viršija glifosato leistiną normą geriamajame vandenje, kuri yra 0,1 mikrogramų litre. Tačiau alui nėra jokių specialių apribojimų nėra nustatyta.

„Šią vasarą baigsis galioti leidimas Europoje prekiauti pesticidais, kurių veiklioji medžiaga yra glifosatas, ir Europos Komisija turės nuspręsti ar išduoti naują leidimą, ar ne. Vokietijoje atlikti tyrimai parodo, kad glifosato gali būti daugelyje produktų ir šiandien būtų daugiau nei naivu kalbėti, kad šis chemikalas nedaro jokio poveikio žmogaus organizmui. Tačiau klausimas lieka atviras – ar tai kas akivaizdu, bus norima pripažinti?”, – retoriškai klausė Europos Parlamento narys Bronis Ropė.

Pasak jo, Europos Komisija jau rodo tam tikrus ženklus, kad noro uždrausti JAV bendrovės „Monsanto“ gaminamą pesticidą nėra daug. Europos maisto saugos agentūra (EFSA) praėjusių metų pabaigoje paskelbė išvadą, jog „mažai tikėtina, kad glifosatas sukelia kancerogeninę riziką žmogui“. Šį sprendimą aršiai sukritikavo mokslininkai pavadindami jį „moksliškai nepriimtinu“.

„Man stebina nuolatinis bandymas įtikinti, kad mažos glifosato dozės niekam nekenkia. Tačiau iš esmės nėra įvertinama, kiek jo mes gauname per dieną su skirtingais maisto produktais. Tyrimai rodo, kad per 15 metų glifosato koncentracija žmonių šlapime žymiai padidėjo. Tad jei jau jo yra šlapime, kokius kiekius mes iš tiesų jo gauname?“, – sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Europos Parlamento narys Bronis Ropė.

Pasak europarlamentaro, būtų labai svarbu ištirti atskiras lietuviškų produktų grupes, kad ir pavyzdžiui alų, bei pažiūrėti ką mes iš tiesų vartojame. Yra tyrimų, kad glifosatas ne tik kancerogeninė medžiaga, bet ir sukelia vyrų nevaisingumą. Apynių produktų ir šiaip nepatartina daug vartoti dėl tos pačios grėsmės vaisingumui, o glifosatu „praturtintas“ alus – dvigubas smūgis į jautriausią vyrų vietą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close