Prienų rajone padaugėjo gimimų, bet sumažėjo santuokų

Kiekvienų metų pradžioje apsilankome Prienų civilinės metrikacijos skyriuje, kur sužinome statistinius duomenis apie demografinę padėtį rajone. Daugeliui įdomu, daugėja ar mažėja gyventojų, koks gyventojų mirtingumas ir kiek naujų piliečių gimsta, kiek porų susituokia ar išsiskiria.

Su Civilinės metrikacijos skyriaus veikla 2015 metais supažindina skyriaus vedėja Anelė Radzevičienė.

 

Sutinkamai su LR Civilinio kodekso šeimos teise ir civilinės metrikacijos taisyklėmis Prienų CMS registravo viso rajono ir Prienų miesto gyventojų naujagimių gimimus, gyventojų mirtis, santuokų sudarymą, santuokų nutraukimą, įvaikinimus, tėvystės pripažinimus pagal bendrus tėvų prašymus, tėvystės pripažinimus pagal teismo priimtus sprendimus, įtraukė į apskaitą LR piliečių užsienio valstybėse sudarytus civilinės būklės aktus, ruošė vardo, pavardės, tautybės keitimo bylas, priiminėjo interesantus įvairiais klausimais, susijusiais su civilinės būklės aktų įrašų sudarymu, atkūrimu, taisymu, archyvinių dokumentų išdavimu, teikė duomenis Gyventojų registro tarnybai.

Kaip informavo Prienų rajono CMS vedėja, per 2015 m. rajone gimė 301 naujagimis – 155 berniukai ir 146 mergaitės. 76 kūdikiai gimė užsienio valstybėse. Iš šių naujagimių – 8 gimė vienišoms mamoms, ne santuokoje – 66. Jauniausiai mamai buvo 14 metų, tėveliui – 16 metų. Belieka pasidžiaugti, kad pastaraisiais metais naujų prieniečių gimė 11 daugiau negu 2014 metais.

„Kūdikiams tėvai suteikia įvairius vardus, tad išskirti populiariausią sunku. Daug yra nelietuviškų, tokie kaip Hugo, Atas, Ajus, Kevinas, Etonas, Hubertas, Evanas duodami berniukams, mergaitės gauna Estelos, Runos, Tėjos, Deinos, Aišos, Deilos, Leilos ir kitokius vardus. Tačiau didžioji dalis tėvelių atranda labai gražių lietuviškų vardų: Nojus, Rokas, Karolis, Matas, Dominykas (berniukams) ir Gabija, Liepa, Austėja, Urtė (mergaitėms). Tiesa, yra ir tokių, kurie pavadina vaikus senoviniais, gražiais lietuviškais vardais – Barbora, Adelė, Adelina, Jonu ir kitokiais“, – sakė CMS vedėja A. Radzevičienė.

Prienų rajono savivaldybėje 2015 m. mirė 543 gyventojai. Prienų mieste – 192 (iš jų 6 asmenys mirė užsienio valstybėse), seniūnijose – 351 gyventojas. Šis skaičius rodo, kad 2015 m., palyginti su 2014-aisiais, mirė net 63 asmenimis daugiau.

Prienų rajono savivaldybės administracijos CMS per 2015 metus buvo įregistruota 140 santuokų, palyginti su 2014 m., santuokų sumažėjo 9. Iš jų 3 LR piliečiai sukūrė šeimas su užsienio valstybių piliečiais, į apskaitą įtrauktos 38 santuokos, įregistruotos bažnytine tvarka, ir 15 (10,7 proc.) santuokų, įregistruotų užsienio valstybėse, išduota 15 pažymų apie šeiminę padėtį asmenims, ketinantiems registruoti santuoką užsienio valstybėje. Pagal teismo sprendimus įregistruota 81 ištuoka. 2014 m. jų buvo 92.

2015 metais buvo gauti 99 prašymai dėl tėvystės pripažinimo, 10 teismo sprendimų – dėl tėvystės nustatymo, 1 – dėl įvaikinimo.

Per 2015 metus buvo gauti 843 piliečių prašymai pakartotiniams dokumentams gauti.

Per minimą laikotarpį paruoštos 5 bylos dėl vardo, pavardės keitimo, 30 bylų ištaisymo ir pakeitimo, 1 asmeniui išduota išvada kreiptis į teismą dėl civilinės būklės aktų įrašų teisingumo nustatymo.

Prienų savivaldybės CMS vedėja pasidžiaugė, kad per 2015 metus skyriaus darbuotojai įsisavino LR gyventojų registro informacinės sistemos programą LR GRIS ir jos pakeitimus, į šios informacinės sistemos programą suvedė mirties įrašus, sudarytus seniūnijose.

Įsigaliojus Konvencijai dėl išrašų civilinės būklės aktų įrašų išdavimo įvairiomis kalbomis, naudojantis Gyventojų registro duomenų baze, išduodami gimimo, santuokos ir mirties įrašai. Labai svarbus aspektas, kad šie tarptautiniai išrašai priimami be vertinimo ir legalizavimo visose valstybėse, kurios yra šios konvencijos dalyvės (šiuo metu yra 20 valstybių). Per 2015 metus buvo išduoti 23 tarptautiniai išrašai (16 gimimo, 1 mirties ir 6 santuokos). Gyventojų registro tarnybai prie LR vidaus reikalų ministerijos baigus įgyvendinti projektą, sukurta civilinės būklės aktų įrašų, registravimo, liudijimų išdavimo elektroninė paslaugų informacinė sistema MEPIS suteikia galimybę fiziniams asmenims pateikti civilinės metrikacijos paslaugų prašymus internetu.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close