„Ąžuolo“ progimnazija – Erasmus projekto dalyvė

Vasario 3–10 dienomis „Ąžuolo“ progimnazijos, dalyvaujančios Erasmus+ KA2 projekte „Klimato kaita ir šiandienos gyvenimo būdas: nauji iššūkiai Europos jaunimui“ („Climate changes Vs today‘s lifestyles: A new challenge for European youths“), komanda viešėjo Lenkijoje, kur vyko jau antrasis kontaktinis projekto dalyvių susitikimas.

 

Pirmasis susitikimas Vokietijoje

Projekte dalyvauja mokyklos iš Portugalijos, Prancūzijos, Lenkijos ir Italijos bei Braunschweig gimnazija iš Vokietijos, kuri organizavo pirmąjį kontaktinį susitikimą. Spalio mėnesį „Ąžuolo“ progimnazijos mokytojos Adelė Berezovskaja (projekto koordinatorė) ir Danutė Ramanauskienė savaitę praleido Vokietijoje.

Susitikimo metu visos komandos patikslino projekto veiklas, vizitų atskirose šalyse datas, aptarė veiklų ir vizitų vykdymo organizacinius klausimus. Daug dėmesio buvo skirta finansiniams klausimams. Projektinės veiklos yra integruotos į ugdomuosius dalykus.

Visos projekto veiklos nuotraukos, filmuota medžiaga aprašomuoju būdu yra skelbiama progimnazijos internetinėje svetainėje ir projekto stende.

 

Viešnagė Lenkijoje

Vasario 3–10 dienomis Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos komanda (mokytojos Adelė Berezovskaja, Dovilė Šatienė, mokiniai Noja Barštytė, Gustas Mickevičius, Auksė Bartuškaitė, Vakarė Gruodytė ir Martynas Gusas) svečiavosi Lenkijoje Nowiny mokykloje, kur vyko jau antrasis Erasmus + projektinis susitikimas. Atvykimo dienos vakarą mūsų laukė graži sutikimo vakarienė, kurioje dalyvavo meras, mokyklos direktorė, mokytojai ir visi mokiniai – atvykusieji ir tie, kurių šeimos priima svečius. Kitą dieną mus oficialiai pasveikino mokykloje, direktorė palinkėjo turiningo darbo. Moksleiviai susipažino dirbdami tarptautinėse grupėse, kuriose pristatė metų laikus. Dideliu autobusu vykome į senąją Lenkijos sostinę Krokuvą. Lankėmės Vavelio pilyje. Nusileidome į 130 m gylį jau neveikiančiose Veličkos (Wieliczka) druskos kasyklose. Didelį įspūdį paliko skulptūros, išskobtos iš druskos. Ten giliai po žeme yra ir bažnyčia, kur sekmadieniais žmonės susirenka į mišias.

Susitikimo metu moksleiviai aptarė Al Gore filmą „Nepatogi tiesa“, kurį jau buvo peržiūrėję savo mokyklose, balsavo už labiausiai patikusį projekto logotipą ir mokė bei mokėsi pačių populiariausių ir naudingiausių frazių įvairiomis projekto partnerių kalbomis.Vieną vakarą susitikimo dalyviai praleido mokyklos aikštyne prie laužo – buvo tikrai labai netikėta ir smagu.

Mokytojai pabuvojo Varšuvoje, aplankė senamiestį, Varšuvos sukilimo muziejuje išklausė gido pasakojimo. Anglų kalbos mokytojai parodė mums Kielce apylinkes ir miestą, papasakojo apie kultūros renginius, turėjome galimybę paragauti nacionalinių patiekalų.

Susitikimo dalyviai taip pat pristatė savo tyrinėjimus apie klimatą, aptarė, kokius duomenis rinks toliau, visi lankėmės edukaciniame parke „Wietrznia“, kur sužinojome apie Žemę daug įdomaus. Mokiniai ne tik galėjo palyginti surinktus apie klimatą rezultatus ir savo socialinius įgūdžius su kitų Europos tautų socialiniais įgūdžiais, bet ir mokėsi iš tų priemonių, kurias taiko kitų šalių mokyklos.

Projekto metu užsimezgė daug naujų draugysčių. Paklausus Vakarės ir Nojos, kas labiausiai patiko, jos atsakė: „Bendravimas“. Mergaitės pabrėžė, kad net negalvojo, kokioje šalyje jos atsidūrė, svarbiausia, kad projekto dalyviai dirbo kartu nuo ryto iki vakaro. Ir Auksė, ir Martynas, ir Gustas sakė, kad projektinė veikla labai patiko, kad jie pasidarė drąsesni, pagilino savo anglų kalbos žinias ir praplėtė akiratį. Vasarą mokiniai ketina susitikti su savo naujų bičiulių šeimomis Lenkijoje.

Toliau laukia daug veiklų, pirmiausia pasiruošimas kitam susitikimui, kuris vyks balandžio mėnesį Sicilijoje (Italija).

 

Mokytojos Adelė Berezovskaja, Dovilė Šatienė

kartu su projekto koordinatoriumi

WP_20160209_068

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close