Sėkmingo gyvenimo formulę konstruojame patys

Vasario 23 d. 14 val. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko paskaita „Sėkmingo gyvenimo formulė“, kurią skaitė lektorė, Prienų pedagoginės psichologinės tarnybos socialinė pedagogė ekspertė Dalė Daiva Gasparavičiūtė.

Paskaitos metu D. D. GAsparavičiūtė klausytojams profesionaliai ir suprantamai paaiškino, kas tai yra sėkmingo gyvenimo formulė (toliau – SGF), kokie gali būti jos sėkmės veiksniai, kurie sudaro, turi įtakos ir lemia kiekvieno iš mūsų SGF, jų pasirinkimo priežastys.

Sėkmingam gyvenimui, anot lektorės, įtakos gali turėti tam tikri veiksniai, kurie yra pasirenkami. Šių veiksnių pasirinkimo priežastys: siekiamybė (tai, ko mes tuo metu arba tuo gyvenimo etapu siekiame), problema (su kokia problema susiduriame ir kokią norime išspręsti), poreikiai (pavyzdžiui, meilės, saugumo, saviraiškos ir t.t.), pasididžiavimas (kuo aš galiu ar noriu didžiuotis) ir t.t.

SGF kiekvienas susikuria pats. Pavyzdžiui, vienam SGF gali būti: mylimas žmogus + mylimas darbas, kitam – šeima + darbas, trečiam – šeima + darbas + kūryba, arba – šeima + verslas + savęs realizacija. Apibendrinant SGF = aš (harmoninga asmenybė) + šeima + sveikata + mėgstamas darbas, o dar labiau sukonkretinant – tai: asmenybė + bazinės vertybės + profesinė veikla. „Labai svarbu žinoti, jog sėkmingo gyvenimo formulė nėra statiška. Esant kitoms aplinkybėms, ekonominėms sąlygoms ar kitai patirčiai, atsiranda kiti sėkmės veiksniai, kurie sudaro kitokią SGF“, – pabrėžė lektorė.

Paskaitos metu klausytojams buvo papasakota apie žmogaus pažeidžiamumo galimybes, kurios trukdo susikurti SGF. Pažeidžiamas žmogus, akcentavo pranešėja, gali būti dėl priklausymo žemesniam socialiniam sluoksniui, dėl nepakankamo išsilavinimo, profesinės nekompetencijos, asmeninių savybių, žinių ribotumo, savižinos stokos, žemesnės savivertės. Savivertė – ypač svarbus dėmuo (aukštos savivertės žmogus apie save galvoja pozityviai, tiki, jog sugebės įveikti kliūtis, ištveria nesėkmes), todėl ją būtina stiprinti.

Susirinkusiems įdomu ir naudinga buvo sužinoti apie sritis arba sferas, kurias žmogus tobulina visą gyvenimą. Tokių sferų yra keturios: asmeninis tobulėjimas (visos žinios, kaip suprasti Save), rūpinimasis savo kūnu kiekvieną dieną, santykiai su savo artimais žmonėmis ir visais kitais, kurie mus supa, finansai arba darbas ir visi kiti finansiniai pasiekimai, kurie gerina mūsų gyvenimo kokybę. Už tam tikras sferas (emocinę/jausmų ir ekonominę/finansinį raštingumą) atsakingi mama arba tėtis. Tai mama vaikystėje duoda savo vaikui saugų prieraišumą, moko empatijos, pažinti ir rodyti jausmus, tėtis pakloja ekonominius (arba atsakomybės už šeimą, pasirengimo dirbti) pagrindus. Jeigu vaikas to neišmoko ir nepatyrė, suaugęs jis patiria tam tikrų sunkumų, vėliau – ir psichologinių problemų.

D. D. Gasparavičiūtė atkreipė dėmesį, kad savęs vertinimui turi didelės įtakos nuolatinės nesėkmės, kurios formuoja žemą savivertę. Pastebėta, jog formuojantis žemai savivartei, žmogus siekia save įtvirtinti kitų sąskaita: juos žemindamas, mušdamas, akcentuodamas jų trūkumus.

Kaip padidinti savivertę ir pamilti save? Pasak lektorės, reikia klausytis ir girdėti save. Leisti sau būti netobulu, turėti trūkumų, daryti klaidas. Atleisti tėvams. „Jei jūs vienaip ar kitaip nukentėjote dėl tėvų dėmesio trūkumo, atleiskite jiems, nes tobulų žmonių nėra. Negatyvą paverskite pozityvu. Savo neigiamose savybėse stenkitės įžvelgti teigiamus aspektus“, – patarimus dalino PPT socialinė pedagogė ekspertė.

Už įdomią, naudingą paskaitą, pasidalinimą mokslo žiniomis lektorei padėkojo Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė, klausytojai.

Tiesioginę renginio transliaciją buvo galima stebėti bibliotekos padaliniuose Stakliškėse, Jiezne, Balbieriškyje, Veiveriuose, Pakuonyje. Tokią galimybę dovanojo Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos įgyvendinamas projektas „Inovatyvi komunikacija – naujos galimybės vartotojams“.

DSC_0030

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close