Planuojamas 10 proc. Lietuvos inžinerinės pramonės sektoriaus augimas

Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos LINPRA narės planuoja, kad 2016 metais šalies inžinerinės pramonės įmonių apyvarta augs daugiau nei 10 proc. Inžinerinės pramonės įmonės išskiria šių metų veiklos prioritetus: eksporto didinimą, gamybinių įrengimų modernizavimą ir procesų optimizavimą, darbuotojų mokymus, mokslo projektus drauge su universitetais ir planuojamų kurti technologijų centrų, skirtų naujų produktų ir prototipų kūrimui, formavimą.

 

„Praėjusiais metais džiaugėmės tuo, kad daugelis inžinerinės pramonės įmonių labai lanksčiai ir greitai prisiderino prie Rusijos embargo ir naftos kainos kritimo sukeltų ekonominių padarinių bei sugebėjo net pagerinti eksporto rodiklius. Lietuvos įmonės eksportavo plastiko ir jo dirbinių už 1,3 mlrd. Eur, metalo gaminių, mašinų, mechaninių įrenginių ir jų dalių – 1,9 mlrd. Eur, elektros mašinų ir įrenginių bei jų dalių – 1,5 mlrd. Eur, precizinių saulės, fotonikos ir medicinos prietaisų ir aparatų ar jų dalių – 0,5 mlrd. Eur. Taip pat LINPRA narės plėtė naujų rinkų geografiją, pasiekė įmonių apyvartos augimą ir kūrė naujas darbo vietas“, – 2015 m. rezultatus komentuoja LINPRA prezidentas Gintautas Kvietkauskas.

 

Lietuvos inžinerinės pramonės sektoriuje dirba apie 31 tūkst. darbuotojų, o įmonių pardavimai kasmet viršija 3 mlrd. Eur. Net 70 proc. sukurtos produkcijos yra eksportuojama. Per keletą praėjusių metų šiame sektoriuje sparčiausiai augo metalo ir elektronikos gamyba užsiimančių įmonių skaičius. „Inžinerinės pramonės įmonės sukuria daugiausia darbo vietų ir yra visos ekonomikos tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse variklis. Šiais metais LINPRA priklausančios įmonės ketina ne tik gerinti finansinius rezultatus, bet didelį dėmesį skirti verslo aplinkos gerinimui, naujų darbuotojų paieškai, jaunimo profesiniam orientavimui bei darbuotojų mokymams“, teigia G. Kvietkauskas.

 

Tarp pagrindinių problemų, trikdančių inžinerinės pramonės sektoriaus įmonių plėtrą, LINPRA narės įvardija kvalifikuotų darbuotojų trūkumą – labiausiai jaučiamas darbininkų, inžinierių technologų, inžinierių konstruktorių bei gamybos inžinierių poreikis. Įmonių plėtrą pristabdo ne itin palanki pasaulio geopolitinė ir ekonominė situacija bei sudėtingas produktų įvedimo į užsienio rinkas procesas. „Pagrindinis mūsų sektoriaus įmonių spartesnės plėtros trukdis – specialistų trūkumas. Atsižvelgdami į tai, aktyviai dirbame populiarindami pameistrystės mokymo kryptį, keičiame mokymo programų rengimą reglamentuojančius teisės aktus, siekiame pagerinti profesinių mokyklų teikiamų mokymo paslaugų kokybę bei skatiname jaunimą aktyviai domėtis inžinerija“, – tikina LINPRA prezidiumo narys Arnoldas Šileika.

 

LINPRA daug dėmesio skiria eksporto skatinimui ir kolegialiam darbui su LR Užsienio reikalų ministerijos ekonomikos diplomatais ir ekonomikos atašė. Siekiama padėti diplomatams geriau pažinti inžinerinės pramonės įmones ir Asociacijos galimybes. LINPRA padeda įmonių specialistams geriau pažinti eksporto subtilybes, kartu vyksta į verslo misijas ir parodas.

 

Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija (LINPRA) – Lietuvos inžinerinės pramonės ambasadorė. Ji tarptautiniu ir nacionaliniu lygmeniu atstovauja metalo gaminių, mašinų ir įrangos, prietaisų, elektrotechnikos ir elektronikos, plastikų ir gumos pramonės sektorių įmonių interesus. Įkurta 1993 m., Asociacija šiandien vienija 84 narius.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close