Užgavėnės Birštono savivaldybėje

Užgavėnės – žiemos pabaigos šventė, kurioje atsispindi žmonių noras pažadinti žemę, kuo greičiau sulaukti pavasario ir visų jo linksmybių. Tačiau šiais metais žiemos jau lyg ir nėra, nors pagal kalendorių vasaris – žiemos mėnuo. Bet nepaisydami oro ir gamtos išdaigų, žmonės šventė Užgavėnes linksmai, smagiai ir išradingai.

 

Linksmybės Siponyse

Didelė Užgavėnių šventė praėjusį sekmadienį buvo surengta Siponyse, kur dalyvavo visų Birštono savivaldybės kaimiškų vietovių bendruomenės, seniūnas Jonas Kederys ir Birštono savivaldybės mero pavaduotojas, Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys.

Traukdami aplinkinių dėmesį triukšmu, dainomis ir savo apranga, Matiešionių krašto bendruomenės žmonės į Užgavėnes atvažiavo arkliuko traukiamu vežimu. O jame daugybė įvairių būtybių – vilkų, ožių, čigonų, velnių ir dar nežinia kokių padarų iš nežinia kur…Tačiau tame pačiame vežime visi puikiai išsiteko, dainavo ir net grojo armonika… Gausus būrys svečių su dideliu triukšmu prisijungė prie susirinkusiųjų anksčiau.

Atvykėlius sutiko Siponių bendruomenės pirmininkė Vijolė Skorodumovienė (Senė). Toliau vyko svečių susipažinimas ir prisistatymas, dosnūs šeimininkai apdovanojo svečius, o ir kitos bendruomenės atvyko ne tuščiomis – visi atsivežė blynų ir pyragų.

Kol šeimininkės kepė miltinius ir bulvinius blynus, kol ant ugnies kunkuliavo kvapnus šiupinys, visi linksminosi kaip kas išmanė – vieni žaidė žaidimus, kiti dainavo ir šoko, o dar kiti Užgavėnių dalyviai naudojosi proga pasivažinėti didele karieta, kurią traukė seniūno vairuojamas visureigis. Tiesa, galima buvo pasivažinėti ir nedidele bričkute, į ją tilpo mažiau žmonių, tačiau ir ji visą laiką buvo užimta.

Bešėliojant ir besismaginant atėjo metas ir pasimėgauti Užgavėnių patiekalais. Visi srėbė skanią sriubą, riebią, su mėsos gabalais, valgė blynus su uogiene, o bulvinius – su grietine, užsigerdami karšta žolelių arbata. Jeigu kas padaugino maisto, čia pat buvo ir daktarė, kuri nuo visų ligų padedančiu pelynų nuoviru pagirdė, apklausė ir pasveikti palinkėjo.

Po pietų reikėjo šiek tiek viską sukratyti, todėl vėl užgrojo muzika, visi stojo į ratelį ir žaidė įvairius žaidimus. Reikia pagirti siponiškius, nes jie mokėjo įdomių ir linksmų žaidimų, į kuriuos įsijungė įvairaus amžiaus žmonės. O kai užtraukė liaudies kūrybos dainuškas pritariant muzikantams Gediminui ir Romualdui, tai kojos ir pačios kilnojosi.

Bet pati svarbiausia Užgavėnių atrakcija – Kanapinio ir Lašininio dvikova. Šie personažai pradėjo dvikovą su maišais, pliekėsi kiek galėdami palaikomi žiūrovų. Atrodo, kad nugalėjo Kanapinis, nes Lašininis kažkoks buvo „ne formoj“. Taigi, kad pergalė būtų tikresnė, sugalvojo traukti virvę, į savo komandas pasivadinę sirgalių. Ir šį kartą pergalė atiteko Kanapiniui. Visi lengviau atsikvėpė, kad kova laimėta.

Dar šiek tiek žaidimų, tokių kaip bėgimas maiše, rungtynės tarpusavyje, ir visi suskato varyti žiemą iš kiemo. Nors jos jau nė kvapo nebuvo. Matyt, didelio triukšmo ir baisių veidų išsigandus pabėgo ar kur nors saugiai pasislėpė.

Na, o tada atėjo metas sudeginti Morę. Ta visa išsipuošusi stovėjo kiemo gale ir žiūrėjo į besilinksminančius, matyt, nujausdama, kad jai kaip žiemos simboliui galas atėjo.

Vėl šokiai ir dainos prie degančio laužo, dar šiek tiek pabendravimo prie bendro stalo, pabaigiant krūvas blynų ir kvapnią arbatą. Žiema išvaryta, žemė pabudinta, reikia laukti gražių pavasario dienų.

Autorės nuotraukos

Užgavėnių linksmybėse „Bočiai“ prisiminė Balį Sruogą

Birštono „Bočių“ bendrija gyvuoja jau 16 metų, ir tiek pat kartų švenčia Užgavėnes. Kaip paminėjo bendrijos pirmininkė Julija Barutienė, šiai šventei bočiai visada ruošiasi, visada ateina su kaukėmis ir įvairiomis interpretacijomis. Per pastaruosius tris metus Užgavėnių šventės personažai buvo kuriami pagal K. Donelaičio ir Žemaitės kūrinius.

Šiais metais minimos Balio Sruogos 120-osios gimimo metinės, todėl ta tema buvo pasirinkta ir Užgavėnių šventei. „Bočiai“ pastatė ne patį vaidinimą, bet sukūrė interpretacijas pagal B. Sruogos pjesę „Apyaušrio dalia“, kurioje matėme ir patį Balį Sruogą, pasakojantį savo gyvenimo biografiją, grafą Tyzenhauzą, vyskupą Masalskį, Barborą Radvilaitę, jos tėvus, valstiečius ir kt. Puikiai B. Sruogos vaidmenį atliko Antanas Eidukaitis, grafo Tyzenhauzo – Jonas Rasimavičius, vyskupo Masalskio – Leonas Barutis, Barboros – Judita Vyšniauskienė ir kt.

Po šio vaidinimo buvo dar vienas vaizdelis iš B. Sruogos kūrinio „Užgavėnės bendrabutyje prie Kreivojo tilto“, kur artistai pabandė parodyti pagrindinę siužetinę liniją tų laikų, kai ir visiems gimnazistams labai norėjosi pašėlioti Užgavėnių šventėje, užuot sėdėjus prie nuobodaus pamokų ruošimo.

Vėliau šventėje atsirado ir įprastiniai Užgavėnių personažai – ir linksmas velniūkštis, ir ragana, ir čigonai. O Morės bočiai nedegino, tik paglostė ir paprašė, kad žiema jau keliautų iš mūsų krašto, nes mes pasiilgome saulės ir šiltų jos spindulių.

Na, o paskui ant stalų, kaip priklauso per Užgavėnes, netrūko nei blynų, nei mėsos, nei kitokių gardžių užkandžių. Juk per Užgavėnes reikia valgyti 12 kartų, ir dar riebiai, kad būtum sotus ir kitą dieną.

DSC_0515

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close