Rūkymas lovoje – kelias į žūtį

Šiais metais Lietuvoje gaisruose žuvo 31 gyventojas, iš jų 9 – dėl neatsargaus rūkymo (Kėdainių rajone – 5, Varėnos – 2, Alytaus – 1 ir Šalčininkų – 1). Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per dešimt metų dėl šios priežasties gyvybę prarado 852 žmonės. Tai maždaug tiek, kiek gyvena Veliuonos miestelyje.

Nors gyventojai nuolatos įspėjami, kad rūkymas lovoje ar patogiai įsitaisius fotelyje, dažnai baigiasi žūtimi, bet daugelis nė nežada atsisakyti šio pragaištingo pomėgio. Štai vasario 3 d. apie pusę šešių vakaro, pirminiais duomenimis, dėl neatsargaus rūkymo Šalčininkų rajone, Poškonių seniūnijoje, Kruniškių kaime, kilęs gaisras taip pat nusinešė dviejų žmonių gyvybes. Liepsnojančiame mediniame gyvenamajame name nuo ugnies nukentėjo ir dūmuose užtroško sutuoktinių pora – vyras, gimęs 1948 metais, ir moteris, gimusi 1949 metais.

Pasak Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Šalčininkų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio vyresniojo inspektoriaus Miroslav Davlidovič, šio gaisro židinys buvo kambaryje užsiliepsnojusi sofa-lova. „Ugnis įsiplieskė, kaip manoma, kai sutuoktiniai, gulėdami ant jos rūkė, o vėliau veikiausiai užmigo. Vyras, pajutęs ugnį, dar bandė gelbėtis ir šliaužė prie virtuvėje esančio lango, bet, matyt, jam neužteko jėgų pakilti nuo žemės ir jį atidaryti. Jis užtroško dūmuose, o smarkiai apdegęs moters kūnas rastas ant sofos lovos,“ – pasakoja M. Davlidovič.

Per gaisrą sudegė namo stogas, išdegė kambarys ir jame buvę baldai, aprūko virtuvė. Tai jau antrasis šiais metais Šalčininkų rajone dėl neatsargaus rūkymo kilęs gaisras. Paskutinę gyvenime cigaretę sausio 1 d. šiame rajone Mikantonių kaime surūkė ir 48-erių metų vyras.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas perspėja, kad netaptumėte gaisro auka, niekada nerūkykite lovoje, nepalikite rūkstančios cigaretės be priežiūros. Peleninės turi būti dedamos tik ant stabilaus (nejudančio) paviršiaus.

Privalu įsidėmėti, kad geriau naudoti dideles pelenines. O cigaretes reikia gesinti tik peleninėje, nepamirštant jos išvalyti. Prieš išmesdami nuorūkas į šiukšlių dėžę, būtinai jas apipilkite vandeniu. O degtukus ir žiebtuvėlius dera laikyti vaikams nepasiekiamose vietose.

rukymas lovoje

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close