Žiemą ant stalo karaliauja vištiena

Su malonumu prisimename šiltą vasarą ir iškylas gamtoje, kurios neatsiejamos nuo skanių ant grilio keptų patiekalų. Tačiau kepti ant grilio populiaru ne tik vasarą: skanią traškią mėsytę net ir žiemos metu galime pasigaminti namuose, naudodami orkaites, specialiai pritaikytas keptuves ar stalo grilius, o esant šiltesniam orui – mielai sukamės prie kepsninės lauk.
Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas pasakoja, kad lietuviai ne tik dažniau kepa ant grilio, pamažu formuojasi ir kepimo ant grilio tradicijos mūsų šalyje. Vis daugiau žmonių domisi, kokius produktus, kaip teisingai ir įdomiau iškepti.
„Maisto gaminimo tendencijos rodo, kad kepti ant grilio populiaru visus metus: pažvelkite į įvairius žiemos renginius ar šventes, juose visuomet rasite maisto, kepto ant laužo ar kepsninės, na, o vis šiltėjantis oras žiemą neretai išvilioja mus į lauką ir savaitgaliais praleisti laiką gamtoje ar sodyboje bei pasimėgauti grilio patiekalais,“ – pasakoja jau dešimtmetį Lietuvoje veikiančios asociacijos prezidentas.
Grilio meistras, kalbėdamas apie įvairius kepimo būdus, pasakoja, kad jei vasarą dažnai kepame ant kepsninių naudodami iešmus ar groteles, tai žiemą pasirinkimas iš tiesų įvairus: išlieka visi įprasti kepimo ant grilio būdai lauke, o namuose mėsą grilinti galima ir ant specialios keptuvės su rifliuotu paviršiumi, taip pat orkaitėje įjungus specialų grilio režimą ar stalo griliuose. Anot J.Kaminsko, naudojamos ir specialios plokštumos, skirtos orkaitėms ar elektrinėms viryklėms, arba elektrinės kepimo plokštumos, pastatomos bet kur. Tačiau stalo griliai – vis dar naujovė Lietuvoje, mat mūsų šalies gyventojams vis dar trūksta informacijos apie tai, kaip juos naudoti ir ką juose galima kepti. 
Kad kepti ant grilio vis populiariau, parodė ir AB Vilniaus paukštynas užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa, per kurią paaiškėjo, kad vasaros sezonu kas penktas Lietuvos gyventojas bent kartą per savaitę maistą kepa ant ugnies (grilio, grotelių, šašlykinės ir pan.), ketvirtadalis – kartą per dvi savaites. 
Vasaros metu dažniausiai kepama kiauliena – ją kepa net 89 proc. bent kartą per mėnesį kepančių ant ugnies respondentų. Tačiau žiemą kiauliena užleidžia vietą vištienai – ją šaltuoju metų laiku kepa 84 proc. bent kartą per mėnesį kepančių mėsą respondentų, kiaulieną - rečiau. Šaltuoju sezonu mėsa dažniausiai kepama orkaitėje - taip atsakė 49 proc. kepančių mėsą šaltuoju metų laiku bent kartą per mėnesį respondentų, arba keptuvėje - 41 proc., o stalo grilį renkasi vos 1 proc. 
Įvairius vištienos produktus gaminančios AB Vilniaus paukštynas generalinis direktorius Gintaras Martinkus teigia, kad marinuotų vištienos pusgaminių pardavimai jau keletą metų auga.
„Paskutinius trejus metus marinuotų vištienos pusgaminių pardavimai auga apie trečdalį kasmet. Nors visai neseniai kepti ant grilio buvo populiaru tik vasarą, dabar tiek vasarą, tiek žiemą griliui paruošti produktai tiesiog šluojami: jei vasarą populiaresni vištienos šašlykai, įvairios viščiuko dalys (sparneliai, blauzdelės), žiemą vis dar mėgiamas visas marinuotas viščiukas, taip pat šviežios dešrelės iš faršo bei specialiame įpakavime orkaitei skirti marinuoti produktai,” – teigia G.Martinkus.
Paukštyno vadovas tikina, kad tiek Vakarų šalyse, tiek Skandinavijoje grilis namuose - įprastas kepimo būdas, o jei oras leidžia – grilinama lauke. Kai kuriose šalyse žiemos metu net galima pamatyti iš balkonų ar terasų kylantį dūmelį – gaminama skani vakarienė ant grilio. 
„Kai spūsteli šaltukas, prie grilio norisi praleisti kuo mažiau laiko. Vištiena iškepa pakankamai greitai, todėl žiemą ji dažniau ir kepama, antra – ji yra liesesnė mėsa, todėl galvojantys apie svorį ir sveikumą, dažniau renkasi šią mėsą, trečia – ją galima labai įvairiai paruošti, ji priima įvairiausių skonių marinatus ir prie jos dera įvairūs garnyrai, – dalinasi grilio meistras Juozas Kaminskas, - Kepdami ant grilio žiemą tiek lauke, niek namuose nebijokite eksperimentuoti: tiesiog kepkite, ieškokite naujų būdų, skonių, juk vasaros sezoną galima pratęsti ir grilinti visus metus.“ 
Apklausą apie lietuvių grilinimo įpročius atliko rinkos tyrimų bendrovė UAB „Spinter tyrimai“. Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa Omnibus metodu atlikta 2015 m. spalio mėn., apklausta per 1000 respondentų iš visos Lietuvos, kurių amžius - 18-75 metų.
Vistienos grilis_2

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close