Dvylikių kaimo bendruomenės laiškas

Mes, Pakuonio sen. Dvylikių k. bendruomenės gyventojai, labai sunerimome sužinoję, kad šalia Pagirmuonio kaimo planuojamos statyti dvi vėjo jėgainės. Pradėjome domėtis, skaityti, studijuoti pateiktų tyrimų medžiagą apie vėjo jėgainių daromą žalą žmonių sveikatai ir visai gyvajai gamtai. Norėtume apie tai su Jumis pasidalinti.

 

Yra tiesiog gėda, ką mes su Žeme padarėme.

(popiežius Benediktas XVI)

Vėjo jėgainės yra galingas negirdimo arba mažai girdimo infragarso šaltinis, kuris turi didelę energiją ir sklinda kiaurai visas pasitaikančias kliūtis, net ir namo, stovinčio už dešimties kilometrų, sienas. Tyrimo duomenimis, jis labiausiai veikia  žmogaus organizmą. Tas pojūtis dažniausiai susijęs su savijautos pablogėjimu, nerimu, įtampa, galvos skausmais. Nuolatinis infragarso poveikis gali būti prilyginamas net radiacijai. Portugalų mokslininkai ištyrė, kad pirmuosius kelerius metus žmogus jaučia silpnumą, nuovargį, nervingumą, nakčia nepailsi, dažnai serga lengvomis infekcinėmis ligomis, vėliau simptomai gilėja, kol galiausiai prasideda negrįžtami organiniai pokyčiai, psichozė, migrena, stiprūs sąnarių skausmai, kraujotakos, širdies sutrikimai.

Daktarė Nina Pierpont, Niujorko pediatrė, studijuojanti simptomus ir tirianti žmones, gyvenančius šalia vėjo jėgainių JAV, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Airijoje ir Kanadoje, padarė išvadas, kad tai naujas pavojus sveikatai, dar vadinamas „vėjo turbinos sindromu (WTS)“. Jis gali sukelti  daug sveikatos problemų, ypač nervų, širdies, kraujagyslių sistemai.

Be neigiamo infragarso poveikio yra ir kitų veiksnių, kaip antai: triukšmas, šešėliavimas, mirgėjimas, elektromagnetinė spinduliuotė, dėl kurių žmonėms,  gyvenantiems keleto kilometrų spinduliu nuo vėjo jėgainės, itin pablogėja gyvenimo kokybė.

Triukšmas gali girdėtis kelių kilometrų atstumu. Jo poveikis dažniausiai  pasireiškia nerimu, galvos skausmu, migrena, nemiga, nervingumu, depresija, nuolatiniu zvimbimu ausyse, klausos sutrikimais. Žmonėms prasideda vystytis psichologinė alergija vėjo jėgainių vaizdui ir garsui.

Tyrimai parodė, kad net šunų, kačių ir kitų gyvūnų nebegalima laikyti netoli vėjo jėgainių parkų, nes išsiderina gyvūnų psichika, padaugėja apsigimimų.

Taip pat vėjo jėgainės daro neigiamą poveikį aplinkos kraštovaizdžio vizualinei kokybei, darko unikalų kraštovaizdį. Numuša žemės, pastatų vertę. Padaro nuosavybę bevertę.

Liūdniausia tai, kad Lietuvoje pramoninės vėjo jėgainės, kurios būna ir daugiau nei šimto metrų aukščio, pagal Lietuvos teisės aktus leidžiamos statyti per triukšmo viršnorminio lygio atstumą nuo gyvenamojo namo, tai yra šimto metrų ar dar mažesniu atstumu. Galim daryt išvadą, kad netolimoje ateityje visa Lietuva bus užstatyta naujomis arba senomis vėjo jėgainėmis.   

Žmonės, turintys kitą nuomonę, sakys, kad tik ligoniai trukdo vėjo jėgainių plėtrai. Todėl prašome paskaityti geologo Vytauto Švanio argumentus: „Vėjo energija yra ir bus brangi (Royal Society of Engineers, 2004 report), taigi dėl dotacijų yra didelė našta žmonėms, verslui, valstybei, galinčiai apsirūpinti pigesne energija. Kiek žinau, net Ukraina siūlo 14 ct/kWh, tai kodėl kažkokiam mūsų ar vokiečių verslininkui reikia mokėti po 31 ct, kaip yra dabar? Vėjo energija nėra patikima. Neužtikrina energetinio saugumo, nes visiškai priklauso nuo oro sąlygų ­– vėjo stiprumo. Būtinas galingumo balansavimas įprastinio kuro (dujų) elektrinėmis, nes tik jos gali užtikrinti reikiamą reakciją, sumažėjus vėjo stiprumui. Tuo tarpu pačios jėgainės yra taršos šaltinis. Labai didelis neigiamas poveikis žmonių sveikatai, kraštovaizdžiui. Reikia didžiulių žemės plotų vienam energijos vienetui pagaminti.“

Vėjo jėgainių projektų organizatoriai turėtų atlikti bendruomenės narių apklausą, gyventojams aiškiai pasakydami, su kokiomis sveikatos bėdomis jie susidurs. Lietuvos teisės aktai turėtų ginti eilinį paprastą gyventoją. Jis turi teisę formuoti savo gražią, pramoninių pastatų neužgožtą gyvenamąją aplinką. Be jo sutikimo neturėtų leisti statyti vėjo jėgainių.

Visi žmonės turi teisę gyventi nepavojingoje, vėjo jėgainių neužterštoje zonoje. Pagalvokime apie savo, savo vaikų ir anūkų ateitį

 

Pagarbiai

Dvylikių kaimo gyventojai

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close