Unikali hibridinė energijos generavimo sistema perduota Lietuvos kariuomenei

„Šiuolaikinė karyba neįmanoma be patikimų ir efektyvių energijos šaltinių. NATO Energetinios saugumo kompetencijos centras perduoda Lietuvos kariuomenei naujos kartos generatorių. Tai dar vienas žingsnis mūsų kariuomenės stiprinimo ir efektyvesnio šalies gynimo linkme,“ – teigė krašto apsaugos viceministras Antanas Valys.
„Ši diena žymi naują puslapį NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro istorijoje. Džiaugiuosi, kad bendradarbiaudami su Kanada, galime prisidėti prie NATO ir Lietuvos kariuomenės stiprinimo. Ši moderni sistema leis mums rinkti duomenis, atlikti analizes ir dar labiau tobulinti energetinį efektyvumą visose Aljanso šalyse,“ – pristatydamas unikalią hibridinės energijos generavimo sistemą, sakė NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro direktorius pulkininkas Gintaras Bagdonas.
Vasario 4 d. Lietuvos kariuomenei oficialiai pristatyta ir perduota unikali hibridinė energijos generavimo sistema naudojanti atsinaujinančius energijos šaltinius ir tradicinį kurą.
NATO Energetinio saugumo kompetencijos centras Hibridinį generatorių perdavė Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionui dislokuotame Marijampolėje. Ši sistema bus naudojama įvairių tarptautinių pratybų metu.
Hibridinė energijos generavimo sistema naudos tradicinį kurą ir atsinaujinančius energijos šaltinius: saulės ir vėjo. Gauta iš alternatyvių šaltinių elektros energija bus kaupiama specialiose baterijose. Sistema bus naudojama siekiant pagerinti energetinį efektyvumą ir sumažinti tradicinių energijos šaltinių poreikį. Kartu bus tausojama ir aplinka. Šį sistema galės energija aprūpinti bataliono dydžio vienetą.
Hibridinė energijos generavimo sistema buvo sukurta naudojant Kanados skirtas lėšas. Kanada, atsižvelgdama į Energetinio saugumo svarbos augimą Baltijos regione, suteikė finansinę paramą NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro projekto įgyvendinimui, skirdama 1 milijoną Kanados dolerių.
Renginyje dalyvavo krašto apsaugos viceministras Antanas Valys, Lietuvos kariuomenės, NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro, NATO pajėgų integravimo vieneto, taip pat NATO vadaviečių atstovai, užsienio šalių ambasadoriai ir gynybos atašė, kiti svečiai.
Nuotraukos autorius Juozas Slaboda

Juozas Slaboda 2016 02 04 (8)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close