Žindymas – geriausia dovana mažyliui!

Mažylio atėjimas į pasaulį – nuostabiausia ir labiausiai įsimenanti akimirka kiekvienos šeimos gyvenime. Pirmosios savaitės yra kupinos emocijų, o visi artimieji, giminės ir draugai skuba į pagalbą, siūlydami savo patarimus bei rekomendacijas. Šiuo periodu mamai reikia priimti daug naujų sprendimų. Vienas iš pirmųjų – naujagimio žindymas. Žindymas – tai geriausia, ką galite duoti savo kūdikiui nuo pirmosios akimirkos šiame pasaulyje. Iki gimimo būdamas uždaroje, šiltoje, saugioje erdvėje – mamos pilve, kūdikis čiulpė kumštelį, pirštelius. Gimęs kūdikis, pajautęs bet kokį diskomfortą, bando jo atsikratyti, ir vienintelė vieta, kur jis gali pajausti sau pažįstamą veiksmą, yra motinos rankos, vienintelis veiksmas yra čiulpimas, ir vienintelis pažįstamas skonis ir kvapas yra motinos pienas. Žindymas – nesenkantis meilės ir teigiamų emocijų šaltinis ir naujagimiui, ir motinai.

Su motinos pienu vaikas gauna ne tik svarbių maistinių medžiagų, imuninių veiksnių, bet ir artumo bei saugumo jausmą. Tarp žindomo kūdikio ir jo mamos susiformuoja stipriausias ryšys, kokį tik žmogus sugeba sukurti. Atminkite, kad mamos pienas yra idealiai pritaikytas jūsų kūdikiui. Jame yra visko, ko reikia kūdikiui pirmuosius 6 mėnesius, ši nauda išlieka ir vėliau, po truputį pradedant primaitinti kitu maistu.

 

Žindymo statistika Lietuvoje

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja žindyti vaikus iki 2 metų ir ilgiau, jei vaikas ir mama to pageidauja. Lietuvoje moterys kūdikius dažniausiai žindo iki šešių mėnesių, taip pat nemažai – iki metų. Vėliau skaičius gerokai mažėja. PSO duomenimis, tik mažiau nei 3 proc. moterų negali žindyti. Deja, šiuo metu kūdikių žindymo praktika mažėja visame pasaulyje ir vis dažniau motinos pienas keičiamas dirbtiniais mišiniais.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto atliktas tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje, gimus naujagimiui, gimdymo namuose žindyti pradeda 98 proc. moterų, keturis mėnesius žindo 43,4 proc. mamų. Žindymo iki 6 mėn. trukmės rodikliai mūsų šalyje gerokai atsilieka nuo Europos, ypač Šiaurės šalių, rodiklių (1 pav.).

1 pav. Žindomi kūdikiai iki 6 mėn. amžiaus (proc.)

 

Tyrimo rezultatai parodė, kad pirmą kartą gimdžiusios moterys rečiau teigė, jog žindys savo kūdikį, palyginti su pakartotinai gimdžiusiomis (atitinkamai, 84,1 proc. ir 92,1 proc.). Apsisprendimui žindyti buvo svarbus mamų amžius: nusprendusios nežindyti dažniau buvo jaunesnės nei 20 metų. Tokie tyrimo rezultatai gauti Kauno miesto gimdymo įstaigose atlikus anonimines moterų apklausas. Pirmą–septintą parą po gimdymo apklaustos 284 moterys. Tyrime dalyvavo 55,6 proc. pirmą kartą ir 44,4 proc. pakartotinai gimdančių moterų.

Kiekvienos motinos pienas – savitas ir geriausiai tinka tik jos mažyliui: biologiškai specifinis, jo sudėtis kinta, atsižvelgiant į mažylio poreikius. Žindymo nauda mamai, kaip ir kūdikiui, neabejotina, skirtumas tik tas, kad apie naudą mamai rečiau kalbama. Kūdikis, mama, šeima, žindymas – visa tai nėra suverenūs objektai, o labai svarbios visuomenės sudedamosios dalys. Juk žindymas nėra izoliuotas ir privatus šeimos reikalas – žindymas daro įtaką šeimų ekonominei padėčiai, šalies sveikatos sistemai, farmacijos produktų ir paslaugų rinkai.

PSO pateikia šiuos mokslinių tyrimų duomenis apie žindymo reikšmę vaiko ir motinos sveikatai:

1. Žindymo reikšmė vaiko sveikatai:

 Motinos pienas yra geriausias natūralus kūdikio maistas. Jis patenkina visus kūdikio maitinimo poreikius pirmąjį gyvenimo pusmetį. Motinos piene yra visų kūdikiui reikalingų medžiagų. Jis tinkamas kūdikio virškinamajam traktui, todėl gerai pasisavinamas. Visa tai skatina gerą vaiko augimą ir fizinį vystymąsi.

 Motinos pienas yra pirmoji kūdikio imunizacija. Jame veikia biologiškai aktyvūs imuninės (apsauginės) sistemos elementai: baltieji kraujo kūneliai ir kitos ląstelės, antikūnai, stabdantys bakterijų ir virusų dauginimąsi, ir kt.

 Maitinimas krūtimi yra motinos ir vaiko bendravimo pagrindas. Dažnas bei artimas motinos ir vaiko kontaktas maitinant raminamai veikia abu, atsiranda glaudus tarpusavio ryšys. Maitinimas krūtimi turi įtakos vaiko ugdymui, o motinai padeda geriau suprasti savo kūdikį, pajusti jo poreikius.

 Kūdikiai negavę motinos pieno, 14,2 karto dažniau miršta nuo viduriavimo.

 Žindyti iki 6 mėnesių kūdikiai 5 kartus rečiau serga šlapimo takų infekcijomis.

 Žindomi kūdikiai 2 kartus rečiau serga vidurinės ausies uždegimu.

 Nežindytus kūdikius 3 kartus dažniau ištinka staigi kūdikių mirtis.

 Apie 80 proc. 3 mėnesių amžiaus žindomų kūdikių ir tik 43 proc. mišiniais maitinamų yra normalaus svorio.

 Žindyti vaikai, būdami vyresnio amžiaus, yra rečiau nutukę.

 Žindytiems vaikams mažesnė alergijos atsiradimo rizika.

 Vaikai, žindyti iki 6 mėnesių, du kartus rečiau serga vėžiu vaikystėje.

 Žindyti vaikai rečiau serga I tipo cukriniu diabetu.

 Žindomų kūdikių rega yra geresnė už maitinamų pieno mišiniais.

 Kuo ilgiau žindoma, tuo rečiau būna netaisyklingas sukandimas.

 Žindomų kūdikių išdygusius dantis rečiau pakenkia ėduonis.

2. Žindymo reikšmė motinos sveikatai:

o Po gimdymo žindančioms motinoms greičiau susitraukia gimda, joms mažesnė kraujavimo rizika, jų organizmas po gimdymo greičiau atsigauna.

o Žindant kūdikį nors du mėnesius, sumažėja tikimybė sirgti kiaušidžių vėžiu 25 proc.

o Nors tris mėnesius žindžiusios motinos 2 kartus rečiau serga krūties vėžiu.

o Žindžiusioms moterims osteoporozės tikimybė, sulaukus 65 metų ir vyresnėms, sumažėja 50 proc., jei moterys žindė kūdikius iki 9 mėnesių, osteoporozės tikimybė sumažėja net 75 proc.

o Maitinti krūtimi patogu, praktiška ir ekonomiška.

Žindymas vis dar apgaubtas mitais ir stereotipais. Kai kurioms moterims žindyti nuo pat pradžių pavyksta lengvai, kitoms prireikia šiek tiek daugiau laiko. Dažnai žindymo problemos kyla iš nežinojimo, neįsigilinus ir nesupratus mamos bei vaiko poreikių; trūksta informacijos apie pagalbines priemones problemoms spręsti, todėl š. m. vasario 24 d. 15.00 val., Prienų r. sav. visuomenės sveikatos biure, Revuonos g. 4, Prienuose, kviečiame visas besilaukiančias mamytes į paskaitą „Natūralus maitinimas: įgūdžiai ir žindymo privalumai“. Paskaitą skaitys natūralaus maitinimo specialistė Natalja Bartkevičienė ir suteiks jums pagrindinių žinių bei atsakys į dažniausiai kylančius klausimus apie žindymą.

 4bd65ae6-68e4-40d9-9997-3b39997d0a7a_rs_640

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close