Aplinkosaugininkai informuoja

  Prasidėjus naujiems metams ir termometro stulpeliams nukritus žemiau nulio, startavo aplinkosauginė akcija „Kaminukas“. Jau ne pirmus metus organizuojama akcija siekiama ne tik išaiškinti daromus pažeidimus, tačiau ir teikti įmonėms bei privatiems asmenims konsultacijas, kaip tinkamai tvarkyti atliekas, kokie reikalingi dokumentai. Vykdant tokias akcijas siekiama, kad kuo mažiau būtų teršiamas aplinkos oras, kad atliekos būtų tinkamai tvarkomos ir rūšiuojamos, o ne deginamos. Aplinkosaugininkai primena, kad ypač pavojinga deginti plastikinę pakuotę, gumą, užterštą (pvz., impregnuotą ar dažytą) medieną, senus baldus, rūbus, batus ir cheminėmis medžiagomis užterštus audinius ar pakuotes. Privačių namų kvartaluose deginant nekokybišką kurą ar atliekas, į aplinkos orą patenka didelės kenksmingų medžiagų koncentracijos.

Prienų aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai, vykdydami akciją „Kaminukas“, sausio mėnesį organizavo 4 reidus ir džiaugiasi, kad buvo nustatytas tik vienas atliekų deginimo krosnyje atvejis. Nežinia, ar tam įtakos turėjo nuolat rengiamos akcijos, ar didėjantis žmonių sąmoningumas ir rūpestis savo ir aplinkinių sveikata.

Sausio mėnesį taip pat buvo rengiami reidai žvejybos ir medžioklės pažeidimams išaiškinti. Daugiau dėmesio buvo skirta lydekų apsaugai.

Primename, kad Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. draudžia masalui naudoti žuvelę, o nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. apskritai draudžia gaudyti lydekas. Lydekų gaudymas draudimo laikotarpiu ar draudžiamu būdu užtraukia iki 289 eurų baudą su pažeidimo padarymo įrankių bei priemonių konfiskavimu. Be to, pažeidėjams už neteisėtai sugautą vieną lydeką teks atlyginti 158 eurų žalą gamtai.

Sausio mėnesį, kai ežerus užklojo storas ledas, aplinkosaugininkai atliko deguonies matavimus Prienų rajono ežeruose. Džiugu, kad tikrintuose vandens telkiniuose (Lieliaus, Jiezno, Pazelvės, Verbliūdo ežeruose bei Lielionių II tvenkinyje) deguonies kiekis buvo didelis. Žuvų dusimo grėsmės nėra.

Vykdydami valstybinę aplinkos apsaugos kontrolę, Alytaus RAAD Prienų agentūros pareigūnai per sausio mėnesį surašė 16 administracinių teisės pažeidimų protokolų.

Surašyti net 8 administracinio teisės pažeidimo protokolai už žvejybą neturint mėgėjų žvejybos leidimo, konfiskuotos 6 meškerės. Žvejyba neturint leidimo užtraukia įspėjimą ar baudą piliečiams nuo 7 iki 57 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

Surašyti 2 administracinio teisės pažeidimo protokolai už buitinių nuotekų tvarkymo pažeidimus, kai buitinės nuotekos iš surinkimo rezervuarų tekėjo į aplinką. Pažeidimas užtraukia baudą piliečiams nuo 57 iki 289 eurų.

Vienas administracinio teisės pažeidimo protokolas surašytas už srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų pažeidimus, kai gyvulių mėšlas ir srutos buvo skleidžiamos ant apsnigtos ir įmirkusios žemės. Primename, kad mėšlą ir srutas draudžiama skleisti nuo lapkričio 15 d. iki balandžio 1 d., taip pat ant įšalusios, įmirkusios ar apsnigtos žemės. Pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams nuo 28 iki 57 eurų ir pareigūnams – nuo 57 iki 144 eurų, o esant tam tikroms aplinkybėms – ir iki 1158 eurų.

Trys administracinio teisės pažeidimo protokolai sausio mėnesį buvo surašyti įmonių atsakingiems asmenims. Vienas asmuo baustas už privalomojo nurodymo neįvykdymą, kiti du – už nustatytų taršos normatyvų viršijimą: vienas – oro taršos, kitas – lietaus nuotekų. Įmonėms taip pat didesniu tarifu teks sumokėti mokestį už taršą.

Vienas administracinio teisės pažeidimo protokolas buvo surašytas už draustinių apsaugos ir naudojimo režimo pažeidimą. Draustinyje be leidimo buvo įrengtas iki 0,1 ha ploto dirbtinis vandens telkinys (kūdra). Toks pažeidimas užtraukia baudą piliečiams nuo 86 iki 144 eurų. Taip pat gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą.

Surašytas vienas administracinio teisės pažeidimo protokolas už atliekų deginimą krosnyje. Atliekų deginimas nesilaikant įstatymuose ar kituose teisės aktuose nustatytų atmosferos apsaugos reikalavimų piliečiams užtraukia baudą nuo 28 iki 57 eurų.

  Prienų aplinkos apsaugos agentūros informacija

20160126_131152

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close