Laisvės gynėjų dienai skirti renginiai Birštone prasidėjo atminimo laužo uždegimu Jono Basanavičiaus aikštėje. Atminimo laužą uždegė Birštono gimnazijos jaunieji šauliukai. Aikštėje skambėjo patriotinės dainos, o gimnazijos mokiniai stovėjo su degančiomis žvakutėmis, taip pagerbdami žuvusiuosius tą baisią ir tragišką Lietuvai dieną – sausio 13-ąją prie televizijos bokšto.

 

Jaunimas kalbėjo apie tai, kad praėjo jau 25-eri metai, kai esame laisvi. Laisva tauta gali gyventi, kurti savo ir savo vaikų ateitį, laisvai ir drąsiai išsakyti savo nuomonę, minėti Lietuvai svarbias datas ir mylėti savo Tėvynę. Tačiau vis atsigręžiam atgal prisiminti tų, kurie už tai kovojo, prarado savo brangiausią turtą – gyvybę, o jų artimieji – mylimus sūnus, tėvus, dukrą.

Gimnazijos mokiniai skaitė savo laiškus, kuriuos buvo parašę žuvusiems laisvės gynėjams, minėjo visų vardus ir pavardes.
Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė taip pat kalbėjo apie kovas, vykusias prieš 25 metus, apie tose kovose žuvusiuosius ir jų aukos svarbą tautos gyvenime. Savivaldybės vadovė priminė, kad jų auka nebuvo veltui – mes esame laisvi, galime laisvai gyventi, kurti ir džiaugtis gražiu gyvenimu.

Po minėjimo J. Basanavičiaus aikštėje visi susirinko į „Carito“ bendruomenės namus, kur muziejaus darbuotojai buvo parengę žuvusiųjų nuotraukų ekspoziciją, uždegę žvakeles.

Vakaro metu prie puodelio arbatos buvo dalijamasi tų tragiškų dienų prisiminimais, skambėjo Romos Ruočkienės atliekamos dainos.

Laisvės gynėjų dienai pažymėti Birštono viešojoje bibliotekoje veikia graži ir įdomi literatūrinė paroda „Diena, kai buvome tvirti ir dideli“, o Birštono muziejuje – paroda „Parlamento gynyba. 1991 m. sausis“.

DSC_7372

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close