5 patarimai, kad automobilio padangos tarnautų ilgiau

Specialistai pastebi, jog vairuotojai, norėdami pailginti savo automobilio padangų naudojimo laiką, daro klaidų. Tos pačios žiemą ir vasarą naudojamos arba netinkamo dydžio montuojamos padangos – labiausiai paplitę lietuvių vairuotojų padangų „taupymo“ būdai.

Didmenine automobilių padangų prekyba užsiimančios įmonės „AD Baltic“ produktų vadovas Liutauras Pocius pateikia 5 patarimus vairuotojams, kad automobilio padangos tarnautų kuo ilgiau.

1. Montuoti tik automobilio gamintojo rekomenduojamų išmatavimų padangas. Vairuotojai turėtų atsižvelgti ir į apkrovos bei greičio indeksus, nurodytus ant šoninės padangos sienelės, šalia skersmens. Nepaisant šių gamintojo rekomendacijų, atsiranda spidometro rodmenų paklaida, suprastėja automobilio valdymas, greičiau susidėvi padangos ar važiuoklės detalės, be to, dėmesį atkreipia „AD Baltic“ ekspertas, padidėja kuro sąnaudos.

2. Palaikyti tinkamą slėgį padangose, atlikti bei patikrinti ratų geometriją. Profesionaliai subalansuoti automobilio ratai apsaugo padangas nuo netolygaus dėvėjimosi. Prastai pripūstos padangos per daug arba netolygiai dėvisi, todėl rekomenduojama oro slėgį padangose tikrinti bent kartą per mėnesį, taip pat prieš ir po kiekvienos ilgos kelionės. Jei nesate tikri, kiek jūsų padangos turėtų būti pripūstos, šią informaciją galite rasti ant padangos šono, automobilio durelių sleksčio ar kuro durelių vidinėje pusėje – slėgis dažniausiai žymimas PSI matavimo vienetais. Padangų slėgį reikėtų tikrinti ant atvėsusių padangų – taip tiksliausiai sužinosite, koks jose oro slėgis.

3. Stengtis staigiai nestabdyti. Norintys, kad automobilio padangos tarnautų kuo ilgiau, jei nėra būtina, turėtų vengti staigaus stabdymo, saugotis duobių, kelio nelygumų bei atsargiai sustoti prie šaligatvio, statant mašiną. Ratams sukantis vietoje ir esant didesniam spaudimui su kelio danga, padangos labiau kaista ir greičiau dėvisi.

4. Keisti priekines padangas su galinėmis ir įstrižai. Kad padangų protektorius dėvėtųsi tolygiai ir „nesusilaiptuotų“, patariama kaitalioti priekines padangas su galinėmis ir įstrižai (naudojant kryptines padangas, įstrižas keitimas neatliekamas). Keitimus reikėtų atlikti nuvažiavus 5000–10 000 km. Šis metodas gali padėti išvengti ūžesio, vibracijų atsiradimo ir padangų tarnavimo laiką pailginti kelis kartus.

5. Teisingai sandėliuoti. Padangas ne žiemos sezonu geriausia laikyti horizontalioje padėtyje – padanga negali būti prispausta darbiniu paviršiumi (protektoriumi). Beje, Lietuvoje kasmet vis daugiau vairuotojų padangas patiki saugoti padangų profesionalams.

Be to, „AD Baltic“ ekspertas pabrėžia, kad automobilio padangų tarnavimo laikas daugiausia priklauso nuo vairavimo stiliaus ir tik tuomet nuo padangų klasės, naudojamų gamybos technologijų, medžiagų sudėties. „Ramiau vairuojantys su vienomis padangomis paprastai pravažiuoja daugiau kilometrų. Sutaupyti padės ir atsižvelgimas į pasipriešinimo riedėjimui žymėjimą, kuris nurodomas padangos etiketėje. Remiantis ES padangų ženklinimu, raidę A turinčios padangos – labiausiai taupančios degalus, G – mažiausiai. Taigi, kuo raidė arčiau abėcėlės pradžios, tuo daugiau padangos padeda sutaupyti kuro. Apskaičiuota, kad taip galima sumažinti net iki 20 proc. degalų sąnaudų“, – patarimais dalijasi L. Pocius.

Svarbu nepamiršti, kad šis testas su visų tipų padangomis atliekamas vasaros sąlygomis (ant sausos kelio dangos, o ne ant padengtos sniegu ar ledu), todėl pasipriešinimo riedėjimui žymėjimas labiau aktualus renkantis vasarines padangas.

Pagal šalyje numatytas kelių eismo taisykles žiemines padangas privalu keisti esant 3 mm protektoriaus gyliui, vasarines – 1,6 mm. Naujomis padangomis reikėtų pasirūpinti ir prabėgus ilgesniam nei gamintojo suteiktam garantiniam laikotarpiui, pavyzdžiui, lengvųjų automobilių padangoms „Goodyear Dunlop“ ir „Aeolus“ taikoma 5 metų garantija, „Kumho“ – 6 metų, „Continental“ ir „Michelin“ – iki 10 metų.

 Liutauras Pocius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close