Karo inžinieriai ne tik negaili prakaito brolių gyvybę saugant, bet ir savo kraujo

Sausio 8 d. Juozo Vitkaus inžinerijos batalione įvyko kraujo donorystės akcija. Jos metu kraujo davė 144 dalinyje tarnaujantys karo inžinieriai, iš jų net 123 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai.

„Džiugu, kad jaunoji karta ne tik pasirinko atlikti savanorišką karinę tarnybą, tačiau ir toliau rodo tikros pilietinės visuomenės požymius dalyvaudama tokio pobūdžio renginiuose,“ – sakė Inžinerijos bataliono vadas pulkininkas leitenantas Arūnas Dzidzevičius.

Kraujo donorystės akciją batalione organizuoja VšĮ „Nacionalinis kraujo centras“. Lietuvos kariuomenė su šia įstaiga yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį, kurioje viena iš nuostatų yra šalių įsipareigojimas bendradarbiauti, ugdant pilietinę visuomenę ir jos sąmoningumą neatlygintinos kraujo donorystės srityje.

„Lietuvoje per metus reikia tūkstančių litrų kraujo, kad būtų išgelbėti žmonės, praradę didelį kraujo kiekį. Kraujo perpylimas skiriamas ir kraujo ligomis ar vėžiu sergantiems pacientams. Vienintelis kraujo gavimo šaltinis – kiti žmonės, o perpylimui naudojamas kraujas turi būti saugus, dovanotas sveikų donorų,” – sakė „Nacionalinio kraujo centro“ donorystės organizatorius Džiugas Baltrušaitis.

Inžinerijos batalione ne pirmą kartą surengta tokio pobūdžio akcija, tačiau toks susidomėjimas ir aktyvumas pirmąsyk. Dalinyje tarnaujantys šauktiniai jau ne pirmą kartą rodo pilietiškumo pavyzdį ne tik civiliams žmonėms, bet ir profesinės karo tarnybos kariams.

Inžinerijos batalione donorystės akcijos vyksta ne daugiau kaip du kartus per metus, dažniausiai žiemos ir rudens sezonais.

Nuotraukos autorius: kpt. Irmantas Genevičius

Kraujo donoryste JVIB nuotr. aut. vyr. srz. Dainius Kalikauskas (3)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close