Kūčių patiekalų vakaronė suteikė idėjų

Gruodžio 21 dienos vakarą Birštono kultūros centre vyko Kūčių patiekalų vakaronė ir susitikimas su etnologe, tautosakininke Gražina Kadžyte. Vakaronę surengė Birštono savivaldybės administracija kartu su Birštono Trečiojo amžiaus universitetu (TAU) ir Kauno rajono visuomenės sveikatos biuru. Pirmą kartą panašus renginys vyko 2010 metų lapkričio 8 dieną, pažymint Europos sveikos mitybos dieną, tačiau dvejus pastaruosius metus jis rengiamas kaip Kūčių vakaronė. Jos metu susirinkusieji pristato tradicinius ir pačių sukurtus Kūčių vakarienės patiekalus, dalinasi receptais.

 

TAU direktorė Roma Urbonienė pristatė vakaronės svečius, tarp kurių buvo Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys ir Kauno sveikatos biuro vadovas Laurynas.

Apžvelgusi suneštais patiekalais nuklotą stalą, žinoma etnologė Gražina Kadžytė pasakojo apie Kūčių tradicijas, papročius, jų prasmę.

Atrodo, kad žinome, ką reiškia Kūčios, kiek ir kokių patiekalų dedama ant stalo, bet nelabai susimąstome, kodėl? Spėliojome, gal dėl to, kad metai turi 12 mėnesių, kad buvo 12 apaštalų? Kodėl nededame ant Kūčių stalo gyvulinio maisto? Kodėl reikia dėti ant stalo šieno? O ką daro miesto žmonės, jeigu jie nelaiko gyvulių ir jiems šienas nieko nereiškia? Kodėl reikia sėsti prie Kūčių stalo tada, kai įsižiebia Vakarė žvaigždė?

Pasirodo, ne visi suprantame šios ypatingos šventės sakralumą ir žinome, kas ką reiškia ir kas tuo pasakoma.

Iš tikrųjų labai daug ir įdomių dalykų susirinkusiesiems papasakojo etnologė. Pradėjus ragauti atsineštus patiekalus, moterys domėjosi, kaip ir iš ko jie pagaminti, nes kartais buvo sunku nustatyti patiekalo sudedamąsias dalis.

Ypač įdomus ir savotiškas buvo avižinis kisielius, baršteliai su grybais, įvairiais būdais pagamintos silkės, pyragas su kopūstais, burokėlių ir kopūstų salotos. Juk dažna šeimininkė turi savo firminius receptus. Vienos noriai dalijasi, kitos kažko ir nepasako. Beje, ir iš tų pačių produktų kiekviena šeimininkė pagamins savotiško skonio patiekalą. Tačiau ne vienas vakaro metu rado ir naujų idėjų savo šeimos Kūčių stalui.

Visiems, kurie atsinešė savo patiekalus ir pasidalijo jų receptais, dovanų buvo įteiktos gražios medinės lentelės.

Už gražų renginį, kuriame dalyvavo daug norinčiųjų, Birštono gyventojai dėkingi organizatoriams TAU direktorei R. Urbonienei, savivaldybės gydytojai E. Grinevičienei, bendrojo skyriaus vyr. specialistui I. Adamoniui.

DSCF0440

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close