Išsakė pastabas ir palinkėjo daugiau susiklausymo, tolerancijos bei pagarbos vieni kitiems

Metų pabaiga ir juos vainikuojančios šventės – jau ant slenksčio. Vieniems tai džiaugsmingo sąmyšio metas, kitiems – apmąstymų, svarbiausių darbų užbaigimo ar apsisprendimo paskutinį kartą nueinančiaisiais viešai pakalbėti apie problemas. O problemų, kaip sakė gruodžio 14 d. vykusios savivaldybės Tarybos opozicijos spaudos konferencijos organizatoriai, per metus susikaupė daug ir į jas norisi reaguoti ir išsakyti kitokį požiūrį.

 

Spaudos konferencijoje opozicinių partijų Tarybos nariai Loreta Jakinevičienė, Gintautas Bartulis, Arūnas Vaidogas, Juozas Krikštolaitis ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ Prienų skyriaus pirmininkas, LR Seimo narys Vytautas Kamblevičius išsakė valdančiųjų adresu kritines pastabas dėl skuboto šilumos ūkio perėmimo, neūkiško požiūrio į savivaldybei priklausančių pastatų apsaugą ir įgyvendinant socialinio būsto plėtros programą, priekaištavo nesilaikant objektyvumo perskirstant savivaldybės biudžeto lėšas, netoleruojant opozicijos nuomonės ir pasiūlymų.

 

„Mus apgavo!“

Šilumos ūkio perėmimą iš UAB „Prienų energija“ opozicijos atstovai pavadino skubotu ir kalbėjo, kad Tarybos posėdžio metu tam būtų pasipriešinę, jei nebūtų valdančiųjų apgauti. Pasak opozicijos lyderės L. Jakinevičienės, opozicijos pastabų ir nuogąstavimų, kad šilumos kaina gyventojams gali ir neatpigti, valdančioji dauguma neišgirdo, o šio sezono pirmosios sąskaitos rodo, jog šilumos kaina, nors ir pastačius biokuro katilinę, nesumažėjo. L. Jakinevičienė įsitikinusi, jog valdantieji, kurie kadencijos pradžioje žadėjo gyventojams padaryti viską, kad šiluma atpigtų, turėtų atsakyti, kodėl taip neatsitiko.

„Darbas nebuvo padarytas taip, kaip turėjo būti padarytas“, – pritarė ir G. Bartulis, akcentuodamas, kad, nors bendra šilumos kaina šiek tiek sumažėjo, šalies mastu Prienai ir toliau pirmauja. Tiek jis, tiek A. Vaidogas stebėjosi kai kurių politikų pažadais, kad šilumos kaina, perėmus šilumos ūkį, sumažės 15–20 proc., ir jau po šilumos kainos tarifų patvirtinimo sekusiais pasiaiškinimais, esą Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija uždraudusi savivaldybei savavališkai nustatyti šilumos kainą. Pasak spaudos konferencijos organizatorių, vienas iš vietinio portalo redaktorių VKEKK-joje išsiaiškino, jog Komisijos raštas buvo ne sprendimas, ne įpareigojimas, o veikiau aiškinamojo pobūdžio. „Tuo raštu remtis nereikėjo ir galėjom, nieko nepaisydami, kainą sumažinti. O mums Taryboje buvo pasakyta, kad turim remtis Komisijos raštu ir patvirtinti praėjusių metų šilumos kainas“, – piktinosi A. Vaidogas, nerimaudamas, kad tai, kas sutartyje buvo suderėta su UAB „Prienų energija“ (apie 0,5 mln. eurų), turės atlyginti gyventojai per šilumos kainą. Dėl to grupė nepatenkintų žmonių, pabrėžė jis, yra pasiruošę ginti viešąjį interesą teisme.

Seimo narys V. Kamblevičius taip pat kalbėjo apie apgautą pasitikėjimą ir galimai padidėjusios šilumos kainos naštą, kurią, anot politiko, pajuto Jiezno gyventojai. Seimo narys jau anksčiau yra kalbėjęs apie ūkiškumo trūkumą Jiezno katilinėje, kurioje ir šiemet problemos tęsiasi, o dėl to, pasak jo, ir šilumos kaina nemažėja. „Po atviru dangumi laikomas biokuras šlampa ir šlapias dedamas į krosnį – tai kaip šilumos kaina mažės? Ten ne kuras, o mėšlas“, – piktinosi V. Kamblevičius.

 

„Niekieno turtas – žuvęs turtas“

Spaudos konferencijos organizatoriai kritiškai atsiliepė ir apie savivaldybei priklausančių pastatų apsaugą bei socialinio būsto fondo plėtros projektą, kurio įgyvendinimui savivaldybė pasiruošusi įsisavinti per 366 tūkst. eurų investicijų ir pridėti 15 proc. savo lėšų. Jie šį projektą pavadino neatsakingu, „stumiamu“ valdančiosios daugumos, besipriešinančios bet kokiai opozicijos siūlomai alternatyvai ir nepateikiančios ekonominio pagrįstumo ir pan.

G. Bartulio nuomone, būtų nesąžininga nepasinaudoti pinigais, kurie gali būti pagalba skurstantiesiems, bet lėšų panaudojimo būdai, pasak jo, nesuprantami ir nepriimtini. Jį stebino tai, kad Tarybos nariams buvo siūloma pritarti projektui – buvusios Klebiškio mokyklos pastate įrengti butus, kurių vieno įrengimas kainuotų apie 45 tūkst. eurų, tačiau nepasistengta parengti daugiau alternatyvių variantų arba apsvarstyti kitų pasiūlymų, kuriuos posėdyje pateikė opozicijos atstovai. „Užkliuvęs“ už tokios didelės socialinio buto įrengimo sumos, politikas teigė pasidomėjęs internete ir suradęs keletą firmų, kurios paaiškino galinčios už 23 tūkst. eurų pastatyti 50 kv. m karkasinį namą. Pasak jo, aplaidus savivaldybės požiūris ir kažkurio iš pareigūnų pasakymas – „Revoliucijų mes čia nedarysim“ parodė situaciją, kokia buvo ir praėjusiose kadencijose.

Praėjusios kadencijos metu neužtikrinus tinkamos buvusios Nemuno pradinės mokyklos pastato apsaugos, šiandien šis statinys vieniems „bado“ akis, kitiems kelia gėdą, gailestį, o tretiems – turbūt nė motais, nes lengviausia „nusiplauti“ ir pavesti pastato priežiūrą įstaigai, pačiai neturinčiai nei sargų, nei finansinių galimybių. Kaltų lyg ir nėra, nėra iš ko pareikalauti griežtos atsakomybės ir finansinių nuostolių atlyginimo teisminiu keliu.

G. Bartulio įsitikinimu, iš kaltųjų reikia pareikalauti bent iš dalies atlyginti padarytą žalą. „Jei nebus padarytas nė menkiausias žingsnis, ir su Klebiškio mokyklos pastatu gali būti tokia pati situacija. Niekieno turtas – tai žuvęs turtas“, – pabrėžė politikas.

V. Kamblevičius ir L. Jakinevičienė pritarė G. Bartulio nuogąstavimams, kad Klebiškio mokyklos pastato galimai laukia Nemuno objekto likimas, nors ir bendruomenė, ir jie vylęsi, jog jame bus įkurtas daugiafunkcis centras. Tokią idėją ne kartą Tarybos posėdžiuose yra siūliusi opozicijos lyderė L. Jakinevičienė, tačiau savivaldybė, anot jos, net nesvarstė tokios galimybės. Šįkart Klebiškio bendruomenės žmonės, kaip sakė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovai, juos informavo, kad Šilavoto pagrindinės mokyklos vairuotojas bandė išvežti iš buvusio Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus dalį turto. V. Kamblevičiaus teigimu, vairuotojas buvo „pagautas“ nusikaltimo vietoje, tačiau policijos niekas nekvietę. Iškviesta Šilavoto mokyklos direktorė tikinusi jokių nurodymų vairuotojui nedavusi, nors po to sakiusi, jog metalo laužas iš skyriaus yra išvežtas į metalo supirktuvę?..

J. Krikštolaitis nusistebėjo išvardintais faktais, suabejodamas, ar pastato apsaugai buvo paskirtas patirties turintis administratorius, ar visi veiksmai, dėl kurių kilo toks sąmyšis, buvo apiforminti įstatyminiais aktais. Jis taip pat pritarė išsakytoms kolegų mintims dėl socialinio būsto fondo plėtros projekto, tvirtindamas, jog politikams turėtų būti pateikiami svarstyti bent trys alternatyvūs variantai. Valdančiosios daugumos siūlomą vienintelę galimybę įrengti socialinius butus socialiai remtiniems žmonėms Klebiškyje jis pavadino valstybės lėšų švaistymu ir sakė už tokį sprendimą nebalsuosiąs. A. Vaidogas jam paantrino retoriškai klausdamas, kodėl merui reikėję pasitarimo su opozicija ir šios pritarimo, jeigu veiksmas jau padarytas, ir net atlikta studija dėl Klebiškio pastato panaudojimo socialiniams būstams.

 

Ašmintos seniūnijos administracija galėtų būti perkelta į mokyklos-daugiafunkcio centro patalpas, bet tik užtikrinus vaikų apsaugą

Spaudos konferencijoje jos organizatoriai išsakė savo poziciją dėl Ašmintos seniūnijos administracijos perkėlimo į daugiafunkcį centrą. Nė vienas iš jų tam griežtai nesipriešino, tik Tarybos kultūros, švietimo, turizmo ir sporto komiteto pirmininkė L. Jakinevičienė siūlė neskubėti ir atsižvelgti į tai, kad būtų užtikrintas vaikų saugumas ir nepertraukiamas mokymosi procesas. Šiuo klausimu ji sakė kreipusis rekomendacijų į Švietimo ir mokslo ministeriją, taip pat pastebėjo, jog principingiau savo poziciją turėtų išsakyti Tarybos komitetai bei savivaldybės Švietimo skyrius.

G. Bartulis ir vėl pasigedo daugiau variantų ir ekonominio pagrįstumo: kiek tai kainuos, ar nesikirs su teisės aktais, kas geriau – perkelti seniūnijos administraciją į daugiafunkcį centrą, o gal suręsti penkiems tarnautojams karkasinį namuką? Jam pritarė ir matematiniais paskaičiavimais sprendimus mėgstantis „pasverti“ J. Krikštolaitis, pridurdamas, kad jis ne prieš, jog rajono gyvenimas gerėtų ir gražėtų, tačiau viskas turi remtis įstatymais ir protu.

 

Biudžeto lėšų perskirstymas – nesibaigiantis procesas nuo metų pradžios iki pabaigos

L. Jakinevičienė apgailestavo, kad nuolat persvarstant savivaldybės biudžetą labiausiai nuskriaustas liko švietimas. Anot jos, nors metų pradžioje buvo demonstruojama, kaip visi gabieji ir jaunimas yra remiami, bene kiekvieną posėdį perskirstant biudžetą metų pabaigoje nebeliko lėšų nei gabių vaikų skatinimui, nei studijų rėmimui. Papiktinta tokios skriaudos švietimui ir administracijos vadovų priedų sau skyrimo (užuot panaudojus lėšas pagal įsipareigojimus), politikė pabrėžė, kad dėl kai kurių programų dar vyks diskusijos komitetuose.

J. Krikštolaitis įsitikinęs, kad už savivaldybės biudžeto lėšų įsisavinimą atsakingi administracijos skyrių darbuotojai, iš kurių administracijos vadovas turėtų pareikalauti atsakomybės, tačiau šių nuostatų nepaisoma, o perskirstant biudžetą posėdžiuose trukdomas laikas, „laužomos“ ietys.

A. Vaidogas piktinosi, kad iš bendruomenių ir sporto rėmimo programos kažkodėl daugiausia buvo remiamos Balbieriškio seniūnijos bendruomeninės organizacijos ir sporto klubai bei Prienų sporto klubas „Vėjas“. Juokingos sumos (nuo 270 iki 1000 eurų) tebuvo skirta trims – Jiezno, Stakliškių ir Užuguosčio – visuomeninėms organizacijoms, 1000 eurų – Išlaužo parapijai, bet ne bendruomenėms, o Pakuonio, Ašmintos seniūnijoms, pasak jo, – apskritai nieko. Neūkiškumu A. Vaidogas pavadino ir lėšų skyrimą Veiverių seniūnijos bendruomenės centrui ir Prienų bendruomenei – skoloms už patalpų šildymą apmokėti. Tarybos narys prisipažino nežinantis, kokias svarbias veiklas vykdo bendruomenės, jeigu jas reikia remti. Pasirodo, nežino, kad Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centre kasdien lankosi kelios dešimtys vaikų, kurie yra užimti po pamokų, …o gali būti ir gatvėje. A. Vaidogo nuomone, jei bendruomenės turi patalpas, privalo jas ir išlaikyti.

Seimo narys V. Kamblevičius neslėpė apmaudo ir kartu stebėjosi, kaip, būdama tokia trapi, valdančioji dauguma ignoruoja opoziciją, kuri jau beveik metai, anot jo, stengiasi nekonfrontuoti su valdančiaisiais ir toliau nori tolerantiško bendravimo, įsiklausymo į jos nuomonę. Artėjant didžiosioms metinėms šventėms, spaudos konferencijos organizatoriai kvietė visus politikus atsižvelgti į tai, kas buvo padaryta gerai, apmąstyti, kas buvo ne taip, linkėjo sveikatos, santarvės, daugiau susiklausymo, tolerancijos ir pagarbos vieni kitiems kitais metais.

DSC_0006

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close