Sakoma, kad kartais reikia sustoti ir pažvelgti atgal, kad pamatytum, ar toli nueita, kas padaryta ir ką reikia įgyvendinti. Vienas iš tokių momentų, kai galima įvertinti nuveiktus darbus ir priimti naujus iššūkius, yra Naujųjų metų slenkstis. Birštonas per pastaruosius metus pagražėjo vykdomų valstybinių ir europinių projektų dėka. Apie tai, kas įvyko 2012 m. ir ką numatoma vykdyti ateityje, kuo didžiuojasi birštoniečiai ir kuo džiaugiasi savivaldybės vadovė, kalbamės su mere Nijole Dirginčiene.

 

Užbaigti svarbūs projektai

Praėjusieji metai Birštonui buvo reikšmingi, kadangi buvo užbaigti ir pristatyti visuomenei svarbūs objektai, turintys įtakos kurorto infrastruktūrai, darantys kurortą patrauklesnį turistams bei poilsiautojams. Kiekviename kurorto kampe vyksta statybos ir renovacijos darbai.

– 2012 m. buvo paženklinti svarbiais pasaulio įvykiais.Mes taip pat išsirinkome Seimą, Suformavus vyriausybę norisi tikėti, kad bus sudaryta galimybė gerai dirbti. Birštonui metai buvo gana sunkūs ir sudėtingi. Vykdoma nemažai VIP (valstybinių investicijų programa) ir ES projektų. Gavom nemažai lėšų, todėl reikėjo gerai pagalvoti, kaip jas įsisavinti. VIP didžiausia suma (apie 3,5 mln.) buvo skirta gimnazijos stadiono rekonstrukcijai. Džiugu, kad visos lėšos įsisavintos, nors kai kurie darbai dar bus tęsiami iš savivaldybės lėšų. Į stadiono tribūnose įrengtas patalpas įsikels Birštono sporto centras, o moderniame stadione galės vykti ne tik savivaldybės sportininkų varžybos, bet ir respublikiniai sporto renginiai. Gimnazijoje rekonstrukcijos ir remonto darbai taip pat turėjo būti atliekami iš VIP lėšų, tačiau šiemet jų negavome. Padėjo rangovai, kurie atliko numatytus remonto darbus. Tikimės, kad šiais metais skolą sugrąžinsime. Juk labai norisi viską, kas pradėta, užbaigti. Labai džiaugiamės ir kultūros centro rekonstrukcija bei modernizavimu, – sakė merė.

Visi birštoniečiai džiaugiasi ir didžiuojasi nepaprastai patraukliu miesto centriniu parku, kuris lankytojus pakvietė per kurorto šventę, birželio 9 d. Vėliau buvo pristatytas ir Skulptūrų takas. Pasak merės, visos lėšos įsisavintos, parkas priduotas laiku. Tačiau tai nereiškia, kad čia jau viskas padaryta. Į infrastruktūrą ir toliau bus dedamos lėšos, įrengiama daugiau treniruoklių, žaidimų aikštelių vaikams, tobulinamas apšvietimas bei statoma daugiau įvairių įrengimų.

Vienas iš svarbiausių neužbaigtų darbų – Kurhauzo projektas. Tačiau jau2013 m. pradžioje darbai bus užbaigti. Šiuo metu jau perkami baldai, užuolaidos ir kt. Reikia tikėtis, kad sausio mėnesį galėsime įžengti į atjaunėjusį Kurhauzą. Jį pirmus penkerius metus eksploatuos Birštono kultūros centras.

 

Per metus duris atvėrė du prekybos centrai

Iki šių metų daugeliui miesto svečių ir turistų nepatogumų kėlė prekybos centrų trūkumas. Dabar jau galime džiaugtis, kad turime galimybę pasirinkti, kur apsipirkti. Liepos mėnesį duris atvėrė modernus prekybos centras NORFA, o prieš pat šv. Kalėdas pirkėjus pakvietė ir renovuotas „IKI“ prekybos centras.

Pasak merės, matyti, kad Birštonas atsigauna, todėl ir privatūs verslininkai linkę investuoti daugiau savo lėšų.

 

Gyvenimo kokybė gėrėja ir kaime

Pirmajame 2013 metų ketvirtyje numatoma atidaryti naują sanatoriją „Birštono eglė“ (I etapas), o vėliau II etape bus statoma valgykla, gydyklos ir gyvenamieji korpusai.

Didelį dėmesį praėjusiais metais savivaldybė skyrė nenaudojamiems pastatams. Trys iš jų atiduoti turto fondui ir bus parduodami aukcione. Tai buvęs knygynas, sporto mokyklos pastatas ir vadinamoji „žalioji“ mokykla. Gruodžio mėnesį vykusiame tarybos posėdyje buvo nutarta pasirašyti 3 nenaudojamų pastatų nuomos sutartis.

Merė džiaugiasi, kad2012 m. buvo renovuotas ir atiduotas eksploatacijon Birštono vaikų lopšelis-darželis „Vyturėlis“, sutvarkytos Birštono vienkiemio gatvės, įrengta sporto aikštelė.

– Galvojame, kaip pagerinti gyvenimo kokybę ir kaimiškoje vietovėje, ne tik mieste. Kai kuriuos darbus vykdome iš projektinių lėšų, savivaldybės biudžeto, o kitus – vietos veiklos grupės lėšomis, – sako N. Dirginčienė.

 

Populiarėja dviračių takai

Praėjusiais metais nemažai pasistūmėta įrengiant dviračių takus. Sujungta dviračių trasa Škėvonyse su Žvėrinčiaus miške įrengtu taku. Bendradarbiaujant ir vykdant bendrą projektą su Baltarusija, bus nutiestas dviračių takas iki Prienų.

Sporto centras vykdo didelį, 3 mln. vertės projektą, kurį užbaigus dviračių trasos išraizgys visą Birštoną, eis ir pro stadioną, Lakštingalų taką. Iš viso Birštono savivaldybėje planuojama įrengti100 kmdviračių takų.

Merė džiaugiasi, kad ledai pajudėjo, pasirašyta taikos sutartis su UAB „Vilbana“ dėl kino teatro renovacijos. Tikimasi, kad pavyks čia padaryti modernų, kurortiniam miestui tinkamą kino teatrą.

 

Džiugina gerai organizuojamas darbas

Kalbėdama apie svarbius įvykius, savivaldybės vadovė pasidžiaugia, kad turizmo informacijos centrui išsikėlus į naujas patalpas, pagėrėjo darbo kokybė, sulaukia daugiau klientų ir tampa geriau matomi.

– Labai džiaugiuosi mūsų sanatorijų „Tulpė“ ir „Versmė“ darbu. Jos užpildytos, nėra laisvų vietų. Smagu, kad „Karališkoji rezidencija“ organizuoja darbą taip, kad ten netrūktų turistų ir konferencijų. Daugelis vilniečių ir kitų miestų gyventojų Birštoną atrado tik jų dėka. Dabar ir į mūsų sanatorijas atvyksta poilsiautojai ir turistai su šeimomis, – kalbėjo merė.

N. Dirginčienė pastebėjo, kad džiaugiasi sporto centro darbu, organizuojamais renginiais, didžiuojasi tais darbuotojais, kurie visada turi idėjų ir noro jas įgyvendinti. Džiaugiasi ir skatina tuos verslininkus, kurie turi nekilnojamojo turto ir investuoja Birštone. O tiems, kurie turi turto, bet nieko nedaro, bus taikomos tam tikros priemonės.

 

Merę džiugina ir paprasti dalykai

Merė džiaugiasi, kad pavyko daug pasiekti ir gerinant socialines paslaugas. Pasak N. Dirginčienės, mūsų uždavinys – padėti vyresnio amžiaus žmonėms kuo ilgiau išbūti savo namuose, padedant jiems susitvarkyti buities reikalus, išsiskalbti, išsimaudyti. Tam didelį dėmesį skiria Nemajūnų dienos centro darbuotojai. Pasak merės, ji jaučianti vidinę pareigą padėti žmonėms ir laiminga, kai pavyksta kam nors palengvinti gyvenimą. Nemajūnų dienos centras, pradėjęs veikti nuo 2007 m., tvarkomas ir dabar: rengiamas stadionas, ruošiami kambariai III aukšte, kur numatyta įrengti krizių centrą arba prieglobstį nenumatytais atvejais. Vasaros metu bus galima rengti vaikų socializacijos stovyklas.

 

Žmogus turi išeiti patenkintas

Didelį dėmesį savivaldybės vadovė skiria ir administracijos darbui. Pasak jos, darbuotojai turi suvokti, kad žmogų priimti turi su šypsena, kultūringai, padėti išspręsti problemas ir išlydėti taip pat su šypsena, kad žmogus būtų patenkintas.

N. Dirginčienė mere dirba jau šeštus metus. Savivaldybės gyventojai įpratę savo vadovę matyti įvairiuose renginiuose, maloniai bendrauti. Merė sugeba pasidžiaugti žmonių laimėjimais, gražiais suėjimais, šventėmis, gražiais ir prasmingais darbais. Gal todėl ji yra vertinama ir mylima savivaldybės gyventojų už paprastumą ir nuoširdumą.

– Labai džiaugiuosi ir esu laiminga, kai matau darbo rezultatus – Birštonas gražėja. Didžiausias džiaugsmas, kad tie darbai ne veltui, kad žmonės irgi džiaugiasi ir vertina tai, kas daroma jų labui. Smagu, kad Birštone šildymo ir vandens kainos yra vienos iš mažiausių respublikoje. Mes rūpinamės, kaip apšiltinti ir renovuoti daugiabučius, rasti išeitį, kad žmonėms nereikėtų prašyti paskolų. Mes vieninteliai Lietuvoje laimėjome EKO miesto projektą ir norime jį įgyvendinti, kad gyventojams mažiau kainuotų.

 

Planai ateičiai

Didžiausias merės troškimas ir noras ateinančiais metais – kuo daugiau išnaudoti senus pastatus, renovuoti sanatorijas, Birštono vienkiemio darželį-mokyklą, pirminį sveikatos priežiūros centrą, Nemajūnų dienos centre įrengti patalpas, renovuoti gatves, plėsti dviračių takų tinklą, renovuoti „Tulpės“ sanatorijos pastatus, kurti naujas darbo vietas. Kiekviename Birštono kampe kas nors vyksta. Tačiau labai norisi, kad gražėtų ir daugiabučiai, ir privatūs namai, ypač senamiestyje. Reikia, kad kurtųsi daugiabučių namų bendrijos.

N. Dirginčienė rūpinasi ne tik Birštono savivaldybės gyventojais, bet yra Lietuvos savivaldybių asociacijos valdybos ir tarybos narė, Europos tarybos narė, atstovaujanti Lietuvai Strasbūre. Ten vykstančiose pavasario ir rudens sesijose sprendžiami svarbūs klausimai, gaunama daug svarbios informacijos.

Pasak merės, toks atstovavimas padeda skleisti informaciją apie kurortą, sužinoma, kaip sprendžiami įvairūs klausimai ne tik mūsų šalies savivaldybėse, bet ir Europoje.

Šiais metais Birštone vėl bus vykdomi įvairūs projektai, tęsiami neužbaigti ir kuriami nauji. Birštonas kurį laiką buvo lyg ir įstrigęs laike, todėl dabar reikia, kad pasivytų ir aplenktų toliau pažengusius kurortus. Juk gražesnio krašto už Nemuno kilpomis apjuostą Birštoną nėra, o kad jis būtų patrauklus ir turistams – reikia stengtis visiems.

Taigi praėję metai Birštonui buvo sudėtingi, tačiau geri. Tai rodo, kad Birštonui vadovauja tvirta, nors ir moteriška ranka.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close