Taupiai važiuoti galima ir žiemą

Ne paslaptis, kad išlaidos kurui kas mėnesį gerokai paplonina daugelio vairuojančių lietuvių pinigines. Tai ypač aktualu žiemą, kuomet šaltuoju metų laiku dėl sudėtingesnių oro ir eismo sąlygų didėja sunaudojamo kuro kiekis. Tačiau kuro ekspertai primena, kad net ir paprasti automobilio priežiūros ir vairavimo įpročiai gali lemti iki ketvirtadalio mažesnes transporto priemonės kuro sąnaudas.

Lengvesniu automobiliu į degalinę užsuksite rečiau

Automobilio bagažinėje jau pusę metų vežiojate keliasdešimties kilogramų statybinių medžiagų maišą, kurį vis pamirštate iškrauti ir padėti į sandėliuką? Salone vis mėtosi svarmenys ar maišas su sena spauda, kurią esant progai ketinate išvežti į sodybą, tačiau niekaip to nepadarote? Kaip pasakoja degalinių tinklo „Milda“ atstovas Audrius Lokcikas, žmonės automobiliuose vežiojasi netikėčiausių nenaudojamų ir vietą užimančių daiktų.

„Vairuotojai neretai pamiršta, kad kuo sunkesnis automobilis, tuo daugiau jam reikia energijos, taigi ir degalų, kad jis važiuotų. Yra paskaičiuota, kad papildomas 50 kg svoris gali padidinti automobilio degalų sąnaudas iki 2 proc. Norint jas sumažinti, reikėtų negailestingai atsisakyti visų nereikalingų daiktų automobilyje“, – papasakojo A. Lokcikas.

Jo teigimu, net ir nuo automobilio nenuvalytas sniego sluoksnis gali gana ženkliai padidinti kuro sąnaudas. Tai ypač aktualu šaltuoju žiemos sezonu, kai vairuotojai dėl skubėjimo arba tiesiog tingėdami nuvalo tik automobilio stiklus, bet didžiulę sniego kepurę ant stogo ir šonų palieka.

Žiemą galioja kitos taisyklės

Išvengti išaugusių kuro sąnaudų gali padėti ne tik lengvesnis automobilis ir kruopštus sniego nuo automobilio nuvalymas, bet ir kai kurie ekonomiško vairavimo įpročiai, kurie ypač naudingi šaltuoju metų laiku.

„Visų pirma, žiemą, jei yra galimybė, reikėtų vengti važiuoti gausiai apsnigtais ir nenuvalytais keliais. Dėl sniego sukelto pasipriešinimo automobilis kuro sunaudoja daugiau, jam reikia didesnio kiekio energijos norimam greičiui pasiekti. Jei vis tik tenka važiuoti apsnigtu keliu, reikėtų pasistengti pasinaudoti kitų automobilių paliktomis provėžomis, kurios leidžia išvengti didesnių kuro sąnaudų reikalaujančio judėjimo per kartais kone tikras pusnis ant kelio. Sningant, taip pat patartina važiuoti „pasislėpus“ už kitų automobilių. Žinoma, tai reikėtų daryti laikantis saugaus atstumo. Tokiu atveju būtent jiems tenka pagrindinis sniego pasipriešinimas“, – pasakoja „Mildos“ atstovas.

Nemažai kuro žiemą išeikvojama ilgai šildant automobilį. A. Lokcikas pataria, kad jei automobilis stovi patalpoje, jo varikliui įšilti pakanka pusės minutės. Lauko sąlygomis šis laiko tarpas kiek ilgesnis, tačiau taip pat labai daug neužtrunka. Vis dėl to dažnai vairuotojai nori įšildyti visą automobilį ir laiko jį užvestą kartais net iki dešimties ar daugiau minučių. Be abejo, taip sudeginama tikrai nemažai kuro, nors automobilis lygiai taip pat sėkmingai įšyla jau važiuodamas. Taip pat patartina automobilio šildymo sistemą įjungti tik po to, kai įšyla variklis. Priešingu atveju automobilio salono šildymas būna ne tik neefektyvus, bet ir skausmingas jūsų piniginei.

Tvarkingas važiavimas – taupus važiavimas

Kiek išleisite kurui gali priklausyti ir nuo to, kaip dažnai spausite akseleratoriaus pedalą. Pernelyg neskubant galima kuro sąnaudas sumažinti iki 20 proc. Žinoma, taupyti kurą reikėtų taip, kad nebūtų trukdoma eismui ir nesukeliamas pavojus jo dalyviams. Ypač kuro sąnaudų dydžiui įtakos turi staigus greitėjimas ir stabdymas.

„Automobiliui visiškai sustojus, norint pradėti vėl judėti tenka įsijungti pirmą pavarą, o pajudant iš vietos visuomet šokteli kuro sunaudojimas. Geriausia įsibėgėti tolygiai, švelniai spaudžiant akseleratoriaus pedalą, idealiu atveju nuokalnėje. Tokiu būdu nėra stipriai apkraunamas automobilio variklis“, – primena degalinių tinklo „Milda“ atstovas.

Jos teigimu, taip pat svarbu pasirūpinti ir tvarkinga automobilio technine būkle, reguliariai atlikti profilaktinius patikrinimus. Pavyzdžiui, užsikimšęs oro filtras, gali kuro sąnaudas padidinti dešimtadaliu.

Ar kuras gali būti taupus?

Kaip teigia A. Lokcikas, taupiems vairuotojams pravartu degalinėje prisiminti ir apie siūlomus kuro priedus, kurie ne tik geba atnaujinti automobilio įpurškimo sistemą, bet ir sumažina degalų suvartojimą.

„Nepamirškite, kad kuras papildytas priedais, nors ir yra keliais euro centais brangesnis, tačiau su juo nuvažiuosite daugiau. Apskaičiuota, kad aukštesnio oktaninio skaičiaus benzinas ar cetaninio skaičiaus dyzelinas degalų sąnaudas sumažins mažiausiai 1-2 procentais, kai kuriais atvejais ir visais 5 proc.“, – priminė „Milda“ atstovas.

vaziavimas

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close