Ar girdite? Ar matote? Metas, kai bet kokios oro sąlygos apibūdinamos tik vienu žodžiu – Kalėdos – jau čia. Tai laikas, kai šventiniai rūpesčiai, maisto, dovanų bei užstalės kaimyno paieškos tampa svarbesnės už bet kurį oro, ekonomikos ar sveikatos veiksnį.

 

Šventinės eglutės, tarsi jų pačių elektrinės lempučių girliandos, viena po kitos nušviečia vis kitą ne tik pasaulio, bet ir Lietuvos kraštą. Viena po kitos jos sužimba ir mažuose miesteliuose, kaimuose. Tai ženklas, kad ateina šventės. Tai ženklas, kad bent kažkam jos dar rūpi.

 

Kasdien vis kitame krašte sužėri eglutė, ir galbūt ji automatiškai papildo rinkimų „Prasčiausia metų eglė“ sąrašą. Jau tapo norma, kad pagal jas vertiname, kuris kraštas nemoka puoštis ar neranda „anų metų atviruke gražiai atrodžiusios“ eglės. Taip. Kelis dešimtmečius augusios ir nupjautos eglės išvaizda viską pasako ir apie to krašto žmones, ir apie to krašto ekonomiką, ir, neabejotinai, apie žemės ūkį. Eglė prasčiau atrodo už kurio nors didmiesčio eglę? Viskas aišku. Šį kraštą mažų mažiausiai reikia izoliuoti, jame atšaukti Šengeno sutarties galiojimą ir, be jokių, abejonių, įrašyti į labiausiai antidemokratiškų teritorijų, tokių kaip Irakas, sąrašą. Eglutę iš savo miško padovanojo geradaris? Jokių problemų – jį irgi galima izoliuoti.

 

Gerai, kad kultinė pusiau mitologinio svieto lygintojo Tado Blindos asmenybė „guli“ tik knygų puslapiuose ir lietuviško kino juostose. Tiesiog akyse stovi vaizdas, kaip Tadas su žirgu lekia ir padeginėja visų puošniausių eglių savininkų kluonus ir tvartus. O prievaizdai, kitaip tariant, „Naujųjų Vasiukų“ lozungais besimėtantys politikai, tarp užsieninėmis prekėmis prekiaujančių namukų parišti ir čaižomi botagais. Turbūt net pats Liuciferis nesugalvotų tokio pragariško vaizdo.

 

Prabanga žudo. Visa to žodžio prasme. Nuo seno žinoma ir kasdien po keletą kartų minima žmonijos „dorybė“ – pavydas skaudžiai kerta visais įmanomais būdais. Nereikia pamiršti, kad ir žodis „prabanga“ kilęs iš žodžio „brangu“. Džiaugiasi miestai, kad jų eglės gražios, fejerverkai spalvingi, ir nesvarbu, kad dėl lėšų stokos jų mylėtą mokyklą dar praėjusiais metais uždarė.

 

„Mokykla apgriuvus, mokykla pilka, gauruoti kačiukai ją lanko nakčia.“ Svarbiausia – eglutės! Grakščios kaip jaunosios!

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close