Bendradarbiaujant teikiamos paslaugos tampa efektyvesnės

Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centro darbuotojai kartu su Alytaus apskr. VPK Prienų r. PK Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio pareigūnais 2012 m. lapkričio – gruodžio mėnesiais vykdė prevencinę akciją, kurios metu buvo lankomos socialinės rizikos šeimos darbuotojų ne darbo laiku. Akcijos tikslas – patikrinti vaikų priežiūros ir gyvenimo sąlygas, užfiksuoti piktnaudžiavimo alkoholiu, nesirūpinimo vaikais atvejus.


Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centre socialines paslaugas gauna beveik 200 šeimų, įrašytų į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitą. Šiose šeimose auga 443 nepilnamečiai vaikai. Su šiomis šeimomis dirba 12 socialinių darbuotojų, iš kurių 10 yra ir policijos rėmėjos.
Lankantis socialinės rizikos šeimose, dažnai pastebimi piktnaudžiavimo alkoholiu, konfliktinių situacijų, vaikų nepriežiūros atvejai. Tokio pobūdžio informacija neretai gaunama ir socialinių darbuotojų nedarbo laiku arba savaitgaliais. Dauguma šeimų gauna socialines pašalpas. Nors patyrusiems riziką asmenims socialinės pašalpos teikiamos derinant formas – dalį pašalpos išmokant pinigais, kitą dalį – nepinigine forma, girtavimo atvejų itin padaugėja po socialinių išmokų gavimo dienos. Dėl tėvų girtavimo ir nesaugių gyvenimo sąlygų namuose, bendradarbiaujant su Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistėmis, tenka vaikus paimti iš šeimos. Stebima tendencija, kad beveik visi vaikų paėmimo iš šeimos atvejai fiksuojami būtent minėtomis dienomis, po socialinių išmokų gavimo.
Siekiant to išvengti, prevencinės akcijos metu, buvo aplankytos 76 Prienų rajono socialinės rizikos šeimos. Piktnaudžiavimo alkoholiu ir vaikų nepriežiūros atvejai buvo užfiksuoti dvylikoje aplankytų šeimų. Šiose šeimose tėvams, dėl tėvų valdžios nepanaudojimo arba panaudojimo priešingai vaikų interesams, gresia administracinė atsakomybė.
Pasitaikė atvejų, kai girtavimo atvejai rasti šeimose, kurias lankant darbo laiku socialinės darbuotojos piktnaudžiavimo alkoholiu neužfiksuodavo. Pasirodo, įpratusios susitikti su socialinėmis darbuotojomis įprastu laiku, šeimos susitikimų sulaukdavo blaivios, išgertuves atidėdamos vakarui.
Minėta prevencinė akcija buvo viena iš priemonių, siekiant, kad socialinės rizikos šeimose augantys vaikai gyventų biologinėse šeimose saugiai, atsižvelgiant į vaikų interesus ir poreikius.
Socialinių paslaugų centro darbuotojai dėkoja Alytaus apskr. VPK Prienų r. PK Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio pareigūnams, prisidėjusiems prie prevencinės akcijos įgyvendinimo, padėjusiems transportu ir užtikrinusiems saugumą tamsiu paros metu.

Socialinio darbo organizatorė Inga Barkauskienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close