Kūčių dienai ir Kūčių stalui

© Shutterstock nuotr.

Ar žinojote, kad svarbiausias Kūčių patiekalas, patekdavęs ant kiekvienos šeimos stalo, anksčiau buvo kūčia? Jis gaminamas iš daigintų kviečių, džiovintų vaisių, aguonų, riešutų ir medaus. Pirmiausia aguonos užpilamos virintu vandeniu, tada nukošiamos. Į jas sudedami džiovinti vaisiai, riešutai ir daiginti kviečiai. Viskas išmaišoma su medumi. Kartais į šį mišinį dedama ir pupų, žirnių ar kanapių. Kūčia yra apeiginis patiekalas, kuris, taip tikėta, lemia derlingus ir vaisingus metus, todėl jo turėdavę paragauti visi namiškiai. Indas su kūčia būdavo siunčiamas aplink stalą.

Silkių receptai

Kaip žinia, be silkės ant stalo Kūčių vakarą neapsieina nė viena šeimininkė. Pagardinkite ją riešutais ir džiovintomis spanguolėmis, kurios, kaip mūsų protėviai tikėjo, apsaugo nuo priešų.

Silkė kitaip

Reikės: 3 išdarinėtų silkių, 1 kiaušinio, pipirų, druskos, 4–5 riekelių piene mirkytos baltos duonos, poros saujų džiūvėsėlių, svogūno.

Gaminimas. Silkę ir svogūną sumalkite, įmuškite kiaušinį, sudėkite prieskonius, mirkytą duoną, džiūvėsėlius, viską gerai suminkykite. Tada sviestiniu popieriumi išklotoje skardoje formuokite norimos formos kepsnį ir kepkite, kol gražiai paruduos. Galima suformuoti žuvį ar ką nors kita. Skanu valgyti su karštomis bulvėmis.

 

© Shutterstock nuotr.
© Shutterstock nuotr.

Silkė su džiovintomis spanguolėmis ir riešutais

 

Reikės: 1 silkės arba dviejų pusių filė, 2 morkų, 2 svogūnų, 50 g džiovintų spanguolių, 100–150 g pomidorų padažo, 20–30 g kedro riešutų (gali būti ir kitokie, tačiau juos reikia sukapoti) ir aliejaus.

Gaminimas. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, sutarkuokite morką ir kepinkite keptuvėje su aliejumi. Po to supilkite pomidorų padažą, suberkite spanguoles ir viską patroškinkite. Baigdami troškinti apibarstykite troškinį riešutais. Jam ataušus, maišykite sluoksniais su silke.

 

Silkė su džiovintais vaisiais

Reikės: silkės (4 silkės filė griežinėlių), 2 didesnių morkų ir 2 svogūnų, džiovintų slyvų (40 g), razinų (40 g), džiovintų abrikosų (40 g), alyvuogių aliejaus (3 valg. šaukštai), pomidorų padažo (4 valg. šaukštai), žiupsnelio pipirų ir cinamono.

Gaminimas. Svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais, apkepkite aliejuje. Džiovintas slyvas, razinas, abrikosus pamirkykite vandenyje, kol suminkštės. Tuomet nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į apkeptas daržoves ir maišydami kelias minutes pakepinkite. Toliau pilkite į patiekalą pomidorų padažą, pabarstykite pipirais, cinamonu ir pakaitinkite dar kelias minutes. Atvėsinkite. Silkių filė supjaustykite, susukite ir tiekite su džiovintų vaisių padažu.

 

Kiti receptai

Ant Kūčių stalo beveik visada būna ir keptos žuvies, ir grybų bei įvairių mišrainių. Pabandykite, gal kuris receptas patiks.

 

Kepta žuvis riešutų „marškinėliuose“

 

Reikės: žuvies (500 g filė), žemės arba lazdyno riešutų (100 g), 1 kiaušinio, žuvies prieskonių (2 valg. šaukštų).

Gaminimas. Pirmiausia supjaustykite žuvį gabalėliais ir įtrinkite prieskoniais. Tada pamerkite į kiaušinio plakinį ir išvoliokite kapotuose riešutuose. Pakepinkite ant silpnos ugnies aliejuje ir jau galite tiekti ant šventinio stalo

 

Burokėlių mišrainė su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

Reikės: 2–3 virtų burokėlių, česnako (2–3 skiltelių), po saują džiovintų slyvų ir graikinių riešutų, druskos, maltų juodųjų pipirų, majonezo.

Gaminimas. Pirmiausia džiovintas slyvas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite išmirkti (20–30 min.). Virtus burokėlius sutarkuokite burokine tarka, sukapokite graikinius riešutus, česnaką, smulkiais kubeliais supjaustykite išmirkusias slyvas. Viskas dėkite į dubenį, pagardinkite druska, pipirais, maišykite su majonezu.

Grybai su riešutais ir rozmarinu

Reikės: pievagrybių (400 g), saujelės džiovintų baravykų, svogūno ir 2 skiltelių česnako, maltų graikinių riešutų (2 valg. šaukštų), sviesto, rozmarinų (1 arbat. šaukštelio) ir šviežių petražolių.

Gaminimas. Gerai nuplautus pievagrybius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Džiovintus baravykus užpilkite verdančiu vandeniu ir mirkykite, kol jie suminkštės. Tuomet nusausinkite. Sukapokite svogūną bei česnakus ir juos pakepinkite svieste. Šiems apskrudus, sumeskite pievagrybius, baravykus ir patroškinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos skystis. Toliau gardinkite pagal skonį druska, maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite rozmarinus ir maltus riešutus. Tiekite gausiai apibarstę kapotomis petražolėmis.

Saldi džiovintų vaisių sriuba

Gardžiai ir maistingai sriubai pasigaminti reikės vandens (1,5 l), bulvių krakmolo (2 valg. šaukštai), keleto džiovintų slyvų, abrikosų, razinų (2 valg. šaukštų), gvazdikėlių, virtų ryžių (4 valg. šaukštų), grietinėlės (4 valg. šaukštų), cukraus.

Džiovintus vaisius supjaustykite ir apvirkite pasaldintame, prieskoniais pagardintame vandenyje. Krakmolą išleiskite nedideliame kiekyje šalto vandens ir pamažu įmaišykite į sriubą. Nuolat maišydami užvirinkite. Supilkite sriubą į lėkštes, dėkite virtų ryžių, grietinėlės. Norint pasigaminti tokią sriubą paprasčiau, vietoje krakmolo galima imti kisielių, o vietoje ryžių – dėti patinkančios formos makaronų.

Pagal „1000 receptų“ ir „Paragauk“ parengė S. Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close