Tėvams – kaip rengti vaikus einant į lauką?

Vaikams labai svarbu kaip ikimokyklinėje įstaigoje jaučiasi jų vaikai, kaip jiems sekasi, ko išmoksta, kaip bendrauja su kitais vaikais. Dažnai auklėtojų susitikimai su tėveliais vyksta uždarose darželio patalpose. Tačiau Vilniuje VšĮ „Tėvystės centras“ įkurtas gamtos darželis „Po smilgom“ vaikus pakvietė į gamtą, kad bent truputi prisiliestų prie jų tikros veiklos gamtoje. Susitikimas su tėveliais suorganizuotas lauke Pavilnių regioniniame parke, kur ir įsikūręs darželis.

Lauko pedagogikos specialistė ir gamtos darželio „Po smilgom“ kūrėja Milda Jankauskienė teigia: „Mano manymu vaikams yra labai svarbu, kad tėvai kuo daugiau dalyvautų darželio gyvenime. Bendros veiklos, talkos, tiesiog susibėgimai leistų vaikams pajausti saugumą, kitaip vertinti auklėtojus. Taip pat naudinga nors akies krašteliu pažvelgti ir susipažinti su tuo, kaip vaikai leidžia savo dienas. Darželis tai maža bendruomenė. Šiais laikais akcentuojamas individualumas, vaiko pasiekimai, jo asmenybė ir tai labai džiugu, tačiau mes taip pat esame visuomenės dalis. Žmogaus noras priklausyti šeimai, draugų ratui niekur nedingo. Darželis yra vieta, kur tėvai ne tik atveda savo vaikus, bet ir auga kartu. Tai mūsų vizija. O mūsų buvimas neišvengiamai susijęs su gamta, jos turtais, kuriuos pasiūlome vaikams ir jų tėveliams.“

Vaikai labai džiugiai priima metų laikų permainas, kiekvienas gamtos tarpsnis turi savo tam tikrus sunkumus, bet ir nuostabias galimybes, svarbu vaiką tinkamai aprengti, o tam reikia elementarių žinių. M. Jankauskienė pataria visiems tėveliams, kaip rengti vaikus esant permainingiems, vėsesniems orams: https://www.youtube.com/watch?v=uEOJMyq5RBg&feature=youtu.be .

Suomijoje, miškų tyrimo institute (Metla) atlikti tyrimai rodo, kad kasdien miške praleidžiant nors 20 min. mažėja vaikų polinkis į alergijas. Prof. Ilkka Hanski iš Helsinkio universiteto atliko tyrimą, kurio metu atrado grupę bakterijų susijusių su augalų įvairove ir alergijomis. Gammaproteobacteria – žmonės, ant kurių odos buvo rasta šių bakterijų, turėjo didesnį atsparumą alergijoms. Niekam nekyla abejonių apie gryno oro nauda tiek užkrečiamų ligų prevencijai, tiek lėtinių ligų išvengimui, imuniteto stiprinimui. Visi darželiai ir šeimos turėtų atkreipti didesnį dėmesį į buvimo gamtoje naudą ir tuo pasinaudoti.

Darželinuko tėtis Juozas Dapšauskas

 CAM02115

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close