Narkotikų ir psichotropinių medžiagų tyrimo rezultatai Prienų rajono ugdymo įstaigose

Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (VSB) visose Prienų miesto ir rajono ugdymo įstaigose š. m. spalio mėnesį atliko narkotinių ir psichotropinių medžiagų tyrimą.

Vertinant mokyklos aplinką mėginiai buvo imami vietose, kuriose dažniausiai būriuojasi mokiniai – rūbinėse, mergaičių ir berniukų tualetuose, kompiuterių klasėse, skaityklose, persirengimo kambariuose, vyresniųjų mokinių klasėse, vaikų poilsio zonose, fojė, taip pat nuo koridoriuose esančių palangių, lauko durų, laiptų turėklų.

Tyrimo rezultatai buvo ne tokie, kokių tikėtasi – iš dvylikos mokyklų net devyniose buvo rasta narkotinių medžiagų pėdsakų. Tiek rajono, tiek miesto mokyklose testavimas parodė pėdsakų aptikimą. Labiausiai paplitęs narkotikas yra kanapės („žolė“), vienoje mokykloje rasta LSD tipo haliucinogeninės medžiagos. Pagrindinės vietos, kuriose buvo rasta pėdsakų – lauko durys, kompiuterių klasės, tualetai, rūbinės.

Informacija, kuriose mokyklose buvo rasta narkotinių medžiagų pėdsakų, nebus skelbiama viešai, nes prieš atliekant tyrimą su mokyklų vadovais sutarta, kad informacija apie gautus rezultatus bus konfidenciali. Su rezultatais buvo supažindinti tik mokyklų vadovai.

Nors šie aplinkos testavimo rezultatai neparodo narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimo fakto, bet parodo narkotinių ar psichotropinių medžiagų pėdsakų aptikimą mokyklų patalpose, todėl testavimo rezultatais turime susirūpinti visi – mokykla, mokiniai, savivaldybė, visuomenės sveikatos priežiūros specialistai ir tėvai, nes tyrimas įrodė, kad narkotikai yra visai šalia vaikų.

Nors pateikiama informacija kalba apie aptiktus narkotinių medžiagų pėdsakus ugdymo įstaigų aplinkoje, tačiau labiausiai turėtų nerimauti tėvai, kurie geriausiai pažįsta savo vaiką, atsako už jo auklėjimą, formuoja jo supratimą apie gyvenimo vertybes, padeda pasirinkti teisingus kelius. Didžioji dauguma tėvų nesusimąsto, kad jų vaikui diskotekoje, mokykloje, kieme ar bendraklasio gimtadienio šventėje gali būti pasiūlyta „kvaišalų“.

Tėvai, kuriems kyla įtarimas, kad jų vaikas vartoja narkotines medžiagas, turėtų susirūpinti ir pirmiausia apžiūrėti vaiko kambarį, kuprinę, rūbus. Galbūt rasite ką nors neįprasto: neaiškių tablečių ar miltelių, aprūkusių folijos gabaliukų, rūkomojo popieriaus, mažyčių šokolado pakuotės likučių, švirkštų, adatų, apdegusį šaukštą, tuščių buteliukų, kišenėse išbirusių neaiškaus augalo sėklų ar susmulkintos žolės degtukų dėžutėje. Stebėkite vaiką, ar nepasikeitė jo charakteris, elgesys, santykiai su aplinkiniais.

Narkotinė medžiaga

Vartojimo požymiai

Marihuana, kanapės

Sutrikęs miego režimas, nuolatinis nuovargis, apatija, išsiblaškymas, kartais išplėsti vyzdžiai, padidėjęs apetitas, ypač saldumynams, nuo rūbų sklindantis specifinis kvapas.

Ekstazi ar kiti amfetaminai

Dirglumas, neramumas, agresyvumas; kartais užeina isteriškas kikenimas, greitakalbė, mąstymo sutrikimai, vaikas be paliovos geria vandenį, dreba rankos.

Heroinas

Labai pasikeitęs vaiko elgesys, keistas žvilgsnis, dažnas mieguistumas, blizgančios, susiaurėjusios akys, o kitą dieną – labai išsiplėtę vyzdžiai. Tai – pats stipriausias narkotikas, kurio užtenka pavartoti kelis kartus, kad atsirastų priklausomybė.

LSD arba kiti haliucinogenai

Gali prasidėti sunkios haliucinacijos, kalba tampa nerišli, būdingas juokas ar verksmas, psichopatinis elgesys, paniškos baimės priepuoliai ir pan.

 

Tikslesnį atsakymą, ar vaikas vartoja narkotines medžiagas, galima sužinoti atlikus laboratorinį tyrimą arba tiriant vienkartiniais testais, kurių galima įsigyti vaistinėse ir juos atlikti patiems namuose. Visos narkotinės medžiagos žmogaus organizme išsilaiko 3–5 paras, o kai kurios – dvi savaites ar net kelis mėnesius.

Visais aktualiais narkotinių medžiagų vartojimo prevencijos klausimais galima kreiptis  į Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurą (Revuonos g. 4, Prienai), el. p. prienu.vs.biuras@gmail.com arba skambinti telefonu 8319 54 427 (darbo metu). Įtarus dėl narkotinių  medžiagų vartojimo ar platinimo – kreiptis į Alytaus apskrities vyriausiojo komisariato Prienų rajono policijos komisariatą tel. 8319 62 170 arba 112.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close