Šventinis persivalgymas: kaip jo išvengti?
Artėja didžiosios metų šventės, kurios dažnam iš mūsų tampa tikru išbandymu: kaip laikytis tradicijų ir nepersivalgyti. Dvylika valgių, kurių reikėtų paragauti per Kūčių vakarienę, ne mažiau turtingas Kalėdų ir Naujųjų metų stalas – tokį maratoną organizmui atlaikyti išties nelengva, kai stalai nukraunami ne tik sveiku maistu, bet ir saldumynais, riebiais patiekalais. Pasirinkimo galimybė didelė, tačiau dažnai ilgai nesirenkame ir viską valgome iš eilės, nepagalvodami apie grėsmę savo sveikatai. Dažnai persivalgymas gali sutrikdyti virškinimo trakto, kepenų ir tulžies organų veiklą, sukelti ir kitus negalavimus.
Patarimai, kaip išvengti persivalgymo:
šventės dieną valgykime įprastai, bet mes dažniausiai darome didelę klaidą – nevalgome visą dieną, o prisėdę prie stalo vienu kartu suvalgome labai daug;
valgykime po nedaug ir liesesnių produktų, patiekalų be majonezo arba pagardintų natūraliu jogurtu, liesesniu majonezu ar augaliniu aliejumi. Pagrindiniam patiekalui rinkimės lengviau virškinamą mėsą – vištieną, kalakutieną, triušieną. Ji gali būti gaminta įvairiausias būdais;
valgykime nedidelėmis porcijomis, vienu kartu reikėtų suvalgyti ne daugiau kaip 400–500 g maisto. Sotumo jausmas ateina po 20 min. Valgykime neskubėdami (kiekvieną kąsnį reikėtų kramtyti 20–30 kartų);
nevalgykime visko iš eilės. Valgant skirtingus patiekalus patartina daryti bent 20 min. pertraukas. Pavalgius nereikėtų sėdėti prie stalo. Geriau pasivaikščiokime, pašokime;
kartu su maistu negerkime daug skysčių, nepiktnaudžiaukime šokoladu, kava, sultimis;
švenčių metu ne valgykime, o ragaukime, bendraukime su artimaisiais;
prieš sėsdami už šventinio stalo, išgerkime stiklinę vandens;
valgykime daugiau skaidulinio maisto (daržovių, vaisių, rupios duonos ir kt.);
saldumynus valgykime po pertraukos ir saikingai;
sergantieji virškinamojo trakto ligomis turėtų atsargiau valgyti patiekalus iš grybų. Grybai skrandyje virškinami net 3 valandas. Labai blogas derinys – grybai ir alkoholis: jeigu išsiskiria grybų nuodai, alkoholis sustiprina jų poveikį. Idealu būtų visai nevartoti alkoholio;
virškinimas taip pat gali sutrikti ne tik dėl persivalgymo, bet ir tuomet, kai po kelių dienų ar savaitės valgome šventinių patiekalų likučius. Iškyla didelė grėsmė apsinuodyti pradėjusiu gesti maistu.
Patarimai, kaip išvengti virškinimo negalavimų:
neprisipirkime ir neprisiruoškime daugybės maisto, nes nesuvartojus jį teks išmesti arba rizikuojant savo sveikata valgyti keletą dienų po švenčių;
atkreipkime dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą;
greitai gendančius maisto produktus laikykime šaldytuve;
žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkime nuo kitų produktų. Marinuotą, kepti paruoštą mėsą laikykime uždengtą šaldytuve;
gamindami šventinius patiekalus, laikykimės švaros ir asmens higienos, išplaukime ir nuvalykime įrankius, lenteles ir stalo paviršių, kur buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena; kruopščiai plaukime rankas;
paruoštus patiekalus suvartokime kuo greičiau, o nesuvalgytus laikykime šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais;
nevartokime jokių įtarimą keliančių produktų, juos tiesiog išmeskime.
Sveikos mitybos principų turėtume laikytis ne tik kiekvieną dieną, bet ir šventiniu laikotarpiu. Žmogaus organizmas nėra sandėlis, į kurį galime viską sudėti, todėl išmokime mėgautis maistu. Juk žmogus laimingas ne tada, kai sotus, o kai sveikas.