Trispalve sujungta Dzūkija ir Suvalkija (GALERIJA)

Šeštadienio popietę per Suvalkiją ir Dzūkiją jungiantį Prienų Greimų tiltą nuvilnijo gyva žmonių grandinė.

Jų rankose rudens pilkumoje sužibėjo trijų spalvų juosta – kelis mėnesius Prienų krašto įstaigose austa Lietuvos trispalvė. Taip, simboliškai sujungti du etnografiniai regionai.

Šie metai Lietuvoje paskelbti Etnografinių regionų metais. Todėl Prienų krašto muziejaus kolektyvui gimė idėja, sujungti du etnogafinius regionus juosta. Jau ilgas laikas Prienų krašto muziejus garsėja audimo, vijimo amatais. Šiai amatais visi Prienų krašto gyventojai bei svečiai gali susipažinti beveik kiekviename didesniame krašto renginyje.

Tai ir dalyvauti juostos vijimo akcijoje pakviestas didelis būrys Prienų krašto žmonių. Jų visų pagalba supinta per Greimų tiltą nuvilnijo ir Suvalkijos bei Dzūkijos regionus sujungė 313 m. ilgio juosta.

Pasak, Prienų krašto muziejaus direktorės Lolitos Batutienės, lietuvių tautos gyvenime juosta lydėdavo žmogų visą gyvenimą – nuo gimimo iki kapo duobės. Tikėta, kad juostos audimas, kaip švento daikto kūrimas, teigiamai veikia žmogaus likimą. L. Batutienė kvietė didžiuotis, kad Prienų krašto muziejuje yra puoselėjama ši senas tradicijas išlaikiusi tautodailės šaka, jos užuomazgos siekia senovės Lietuvos kunigaikščių laikus, kai audimas, vijimas, pynimas buvo vienas pagrindinių lietuvių mergaičių amatų, sukrovusių jaunamartėms kraičio skrynias. Juostų audimas 2004 m. įtrauktas į UNESCO saugomų kultūros vertybių sąrašą.

Juostos vijimui Prienų krašto muziejaus darbuotojai parinko paprasčiausiu būdu – kaladėlėmis vytą vytinę juostą, kad kuo daugiau Prienų krašto žmonių galėtų prisijungti ir vyti šią juostą.

Daug įstaigų gavusios po beveik tris metrus vijimui paruoštos juostos tuo neapsiribojo ir muziejaus darbuotojų prašė dar. Prie juostos vijimo prisijungė Prienų r. švietimo skyriaus, Prienų Just. Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos, sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“, muziejaus etnografinio ansamblio „Marginys“, Prienų globos namų, laikraščio „Naujasis Gėlupis“, Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centro, Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro kolektyvai, Balbieriškio parapijos „Caritas“ žmonės, Šilavoto bendruomenė.

Ypatingą ačiū muziejaus darbuotojai tarė Šilavoto pagrindinės mokyklos II klasės moksleivei Ievutei Mikalauskaitei, savarankiškai išaudusiai 4,8 m. juostos.

Didžiausi pagalbininkai ir partneriai šioje akcijoje buvo Prienų rajono ugdymo įstaigų: Jiezno, Veiverių, Stakliškių gimnazijų, Naujosios Ūtos, Išlaužo, Šilavoto, „Revuonos“, Skriaudžių pagrindinių mokyklų, „Ąžuolo“ progimnazijos mokiniai ir mokytojai.

Juosta ypatingai išaugo Pakuonio pagrindinės mokyklos bei „Žiburio“ gimnazijos bendruomenių dėka. Šios ugdymo įstaigos suvijo net po 19,2 m trispalvės juostos.

Grakščiai tiltu besiritančios ritės dėka juosta nugulė ne tik prieniečių, bet ir svečių iš Marijampolės, Vilniaus, Kauno rankose. Ta pačią dieną Prienuose vyko 12-asis pagyvenusiųjų šokių kolektyvų festivalis-konkursas „Revuona“, o jo dalyviai, pasipuošę tautiniais rūbais mielai prisijungė prie šios, unikalios akcijos.

Ritę su juosta tiltu lydėjo Romos Ruočkienės daina ir Nemuno kilpų kraštu nuvilnijančios užgautų kanklių stygų gaidos.

Trispalvė, sujungusi du etnografinius regionus ir keletą šimtų širdžių, jų visų rankomis atkeliavo ir į tūkstantmečio vardo parką Paprienėje, kurioje skambėjo ne tik suvalkietiškos bei dzūkiškos dainos, bet ir įsisuko šokio viesulas. Susirinkę šokėjai, ne tik pašoko liaudiškų šokių, bet ir pakvietė visus prisijungti ir sušilti nuo žvarbaus vėjo. Turbūt, to Paprienė dar nematė! Visas parkas įsisuko bendrame šokyje. Pavargusius nuo šokio arba nenorinčiu prie jo prisijungti Paprienės bendruomenė kvietė pasivaišinti jų parūpinta karšta arbata ir saldžiais pyragais.

Šeštadienį susijungė ne tik du regionai, bet ir šimtai širdžių.

DSC_6284

galerija0906 galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close